09 Haziran 2024 04:00

İletişim Başkanlığına açılan davada karar: "Basın kartı iptali hukuka uygun değildir”

Gazetemiz Yazarı Fatih Polat’ın Basın Kartı Komisyonunda ‘takdiren reddedilen’ kartına karşı açtığı davada mahkeme karar verdi: “İptal kararı hukuka uygun değil.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gazetemiz Evrensel Yazarı Fatih Polat’ın basın kartının iptali nedeniyle İletişim Başkanlığına açtığı davada mahkeme, iptalin hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Basın kartı yönetmeliklerinde sürekli değişiklik yapılması, kartların bağımsız gazetelerde çalışan gazetecilere verilmemesi, başvuruların reddedilmesi, iptaller ya da uzun süre “komisyonda” bekletilmesi gazetecilerin mesleklerini yaparken yaşadıkları en büyük sorunların başında geliyor. Gazetemiz Yazarı Fatih Polat da genel yayın yönetmenliği döneminde kartının yenilenmesi için 13 Aralık 2023’te İletişim Başkanlığına başvurdu. Yönetmelikteki bütün şartları yerine getiren ve 1 Haziran 2013’ten beri kart sahibi olan Polat’ın başvurusu komisyonda “takdiren ret” denilerek iptal edildi. İptal kararına karşı Ankara 6. İdare Mahkemesine dava açan Polat, İletişim Başkanlığının hukuka uymadığını ve iptal işleminin hukuka uygun olmadığını aktardı. Mahkeme İletişim Başkanlığının “takdir yetkisi”nin kamu yararı gözetilerek verilmediğini belirtti. Mahkeme istinaf yolunu açık bırakarak iptal kararının reddine hükmetti.

BÜTÜN İŞLEMLER YERİNE GETİRİLDİ

Fatih Polat, Avukatı Devrim Avcı aracılığıyla açtığı davada yaptığı savunmada; kart başvurusu yaparken gerekli incelemelerin büyük bir titizlikle yapıldığını, başvurunun Yönetmelikteki şartları sağladığı kanaatine varılarak Basın Kartı Komisyonuna iletildiğini, başvuru hakkında bütün iş ve işlemlerin yerine getirildiğini, komisyonda değerlendirme işleminin tamamlandığını belirtti ve işlemin iptal edilmesini istedi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi ise kararında Anayasa'nın "Basın hürriyeti" başlıklı 28. maddesinde; "Basın hürdür, sansür edilemez” maddesini hatırlattı. Mahkeme ayrıca İletişim Başkanlığının görevleri arasında yer alan “Basın-yayın kuruluşu mensuplarına basın kartı düzenlemek, Basın Kartı Komisyonunun sekretarya faaliyetlerini yürütmek. ..." hükmünü; Basın Kartı Yönetmeliğinin "Basın kartının niteliği" başlıklı 5. maddesindeki "Basın kartı alabilecek kişiler" başlıklı maddesini sıraladı.

Mahkeme ayrıca, dava dosyası incelenmesinde 1 Haziran 2013’ten beri basın kartı sahibi olan Polat’ın, basın kartının yenilenmesi istemiyle yaptığı başvurunun 13 Aralık 2023 tarihli işlemle reddedilmesi üzerine dava açıldığını belirtti.

KAMU YARARI GÖZETİLMEDİ

Mahkeme son kararında dava konusu işlemin iptal edilmesini, yani basın kartının yenilenmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: “Bu durumda, basın kartının, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olduğu ve basın mensuplarının faaliyetlerini destekleyici ve bazı kolaylıklar sağlayıcı niteliğinin bulunduğu dikkate alındığında, davalı idare tarafından davacının başvurusu ‘Takdiren Ret’ gerekçesiyle reddedilmiş ise de, idareye tanınan yetkinin kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek kullanılmasının esas olduğu, davalı idarece de, tanınan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek kullanıldığının somut ve yeterli gerekçelerle ortaya konulamadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın imzasıyla Basın Kartı Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Buna göre, sürekli basın kartı için gerekli olan 18 yıllık mesleki hizmette, serbest basın kartı taşınan dönemlere ait toplam sürenin en fazla 24 ayı dikkate alınacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararlar yayımlandı. Bunlardan biri de Basın Kartı Yönetmeliği'ne ilişkin oldu. 8624 karar sayılı "Basın Kartı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile bir dizi değişikliğe gidildi. 2023 tarihli ve 7051 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Basın Kartı Yönetmeliği'nin 14'üncü maddesine yeni fıkralar eklendi.

Buna göre, sürekli basın kartı için gerekli olan 18 yıllık mesleki hizmette, serbest basın kartı taşınan dönemlere ait toplam sürenin en fazla 24 ayı dikkate alınacak.

Yönetmelikle getirilen düzenlemeyle, Anadolu Ajansı ve Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda (TRT) haber alanında çalışmayanlara basın kartı verilmeyecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gümüşhane ve Bayburt'ta yıldırımın isabet ettiği 2 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın Gündemi | İşsizlik sigortası neoliberal saldırının hedefinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa