Ataköylüler yeşil alan için ayakta
Ataköy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, 1. ve 11. kısımlarda yapılması planlanan inşaat projelerine karşı bugün İBB önünde basın açıklaması yapacak.
Ataköy'de inşaat yapılması planlanan 1. kısım | Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel
Ataköy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, bölgenin dokusunu bozacağını ve ranta kapı açacağını belirterek 1. ve 11. kısımlarda yapılması planlanan inşaat projelerine karşı çıkıyor. 11. kısımda Ziraat Bankasına devredilen ve atıl durumda olan 12 bin 633 metrekarelik sosyal tesis alanının yeniden halkın kullanımına açılmasını talep eden mahalle sakinleri, bu alanın yabancı sermayeye satılacağı endişesini dile getiriyor. 1. kısımda ise yeşil alan ve kreş olarak belirlenen 564 ada 14 parselde rezidans yapılmak istenmesine karşı çıkan mahalleliler, bu projelerin kentsel dönüşüm adı altında evlerinin yıkılma ihtimalini artıracağını belirtiyor. Mahalle sakinleri, bu projelere karşı topladıkları 1500 imzayı bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) sunacak ve taleplerini bir basın açıklaması ile dile getirecek.
"ALANIN SATILMASINI KABUL ETMEYİZ"
Ataköy Mahallesi 11. kısımda bulunan, yaklaşık 10 senedir atıl konumda bulunan Emlak Bankasına ait 12 bin 633 metrekare alanda kurulu sosyal tesisler 2001’de Ziraat Bankasına devredildi. Geçmişte sosyal tesislerdeki havuz, tenis kortu, voleybol, basketbol, futbol sahaları ve sosyal alanlardan faydalandıklarını söyleyen mahalleliler bu alanın tekrar kullanıma açılmasını istiyor. Ziraat Bankasının Varlık Fonunda olduğunu ve buradan bazı arsaların yabancı sermayeye satılacağını duyduklarını söyleyen bir yurttaş, “Bu alan senelerdir harabe olarak duruyor. Ziraat Bankası buraya yine sosyal tesis yapacağını söylüyor, madem öyle niye yapmıyorlar yıllardır?” diye soruyor.
Ataköy’de spor ve sosyal aktiviteler yapılan alanların yeterli olmadığını söyleyen Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Zuhal Aktepe, “Burada voleybol, basketbol kulüpleri var ve hepsinin çalışacak alana ihtiyacı var. Bu alanın Ataköy halkının kullanımına açılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullanıyor. Alanın yapılaşmaya uygun olmadığını ve İBB tarafından da 2017’de spor ve sosyal aktivite alanı olarak yeniden tescil edildiğini söyleyen Aktepe, “Ziraat Bankasının bu alanı satacağı iddiaları doğrulanması güç iddialar. Ancak bu alanın belirlenen kullanım amacı dışında satılmak istenmesi halinde Ataköy halkı da dernek olarak biz de karşılarında oluruz” diyor.
"BU PROJE ATAKÖY’Ü RANTA AÇACAK"
Ataköy 1. kısımda yeşil alan ve kreş alanı olarak belirlenmiş 564 ada 14 parseldeki alana ise rezidans yapılmak isteniyor. Yapılmak istenen projenin mahalle halkının yoğun tepkisini çektiğini ve aynı alanda yapılmak istenen otel projesinin geçmişte hukuken engellendiğini belirten Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ayfer Kaynar durumu şöyle anlatıyor: “Bu alan yeşil alan ve kreş yapılması için belirlenmiş, Emlak Konut’un tasviye edilmesinden sonra alan önce TOKİ’ye devredilmiş, ardından bir şahsa satılmış. En son Albatros Turizm satın almış. Şimdi yine rezidans yapılmak isteniyor. Ataköy’ün dokusunu bozacak ve ranta açılmasını sağlayacak bu projenin karşısındayız.”
Ataköy 1. kısımda yaşayan yurttaşlar 1. kısmın tamamının kentsel dönüşüm adı altında ranta açılacağını ve yaşadıkları evlerin de bu dönüşümle yıkılma ihtimali olduğunu düşündüklerini söylüyor. Bu bölgede yaşayan bir yurttaş, “Bizim binalarımızın eski olduğunu ve depreme dayanıklı yeni konutlar yapılması gerektiğini söylüyorlar. Güçlendirme ve onarmadan kimse bahsetmiyor. Biz binalarımızın makul güçlendirme ile sağlamlaşacağını biliyoruz. 14. parselden başlayarak kentsel dönüşümü Ataköy’e sokacaklar” dedi.
1. ve 11. kısımda yaşayan mahalleliler, yeşil alanların ranta açılmasına karşı topladıkları 1500 kadar imzayı bugün İBB’ye götürecek ve ardından saat 13.00’te taleplerini yineleyecekleri bir basın açıklaması düzenleyecek.