10 Haziran 2024 03:45

Gazze’den Evrensel’e mektup: Halk otları yemeye başladı

Abluka altındaki Gazze’de yaşayan Doktora Sonrası Araştırmacı Hassan Najjar, İsrail’in katliamları sürdüğü Filistin’de neler yaşadıklarını Evrensel’e yazdı.

Fotoğraf: Hassan Najjar

Paylaş

Hassan NAJJAR
Gazze

Ben hapisteydim. İsrail savunma kuvvetleri tarafından gözaltına alındım. Babam da benimle birlikteydi.  İsrail savunma kuvvetlerinin Filistinlileri nasıl hayvan olarak düşündüklerini ve ne kadar çirkin olduklarını hayal bile edemezsiniz. Çabalarınız için teşekkürler. Babam ve akrabalarımın çoğu öldürüldü.Gazze'deki mevcut duruma ilişkin düşünce ve kaygılarınız için en derin minnettarlığımı ifade etmek isterim. Önemli can ve mal kayıplarına rağmen, dayanıyor ve daha fazla sabır ve direnç için dua ediyoruz. Sahadaki durumun vahametini daha iyi anlamanıza yardımcı olmak üzere aşağıdaki hususları paylaşmak istiyorum:

Şu anda bulunduğum yer olan kuzey kısmı ve güney kısmı olarak Gazze Şeridi zorla ikiye bölündü. Sürekli kuşatma altındayız, sürekli hava saldırıları ve tanklar tarafından devam eden askeri işgal ile karşı karşıyayız.

HASTANELER VE SU KUYULARI YIKILDI

Gazze'de işleyen hiçbir şey yok. Tüm hastaneler hava saldırıları ve tanklar tarafından tamamen yok edildi, okullar ve bankalar çalışmıyor, su kuyuları yıkıldı ve sokaklar kazıldı, bu da sivil altyapının tamamen çökmesine neden oldu. Dünya Mutfak Organizasyonu gönüllülerinin trajik akıbetinin de gösterdiği gibi, bu hizmetlerin herhangi bir bölümünü yeniden tesis etmeye yönelik her türlü girişim, çalışanları öldürülme riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Açlık Gazze'yi derinden etkiliyor, insanlar hayatta kalmak için ot ve diğer mevcut bitkileri pişirmeye başvuruyor.

İNSANİ YARDIMLARA TERÖRİZME DESTEK SUÇLAMASI

Gazze'ye para ya da herhangi bir şekilde yardım gönderilmesi terörizme destek olarak etiketlenmeye yol açabilir, bu nedenle yardım gönderirken lütfen dikkatli olun.Gazze'de istikrarlı bir internet ağı yok, sadece iPhone'larda E-sim erişimi olan birkaç sokak noktası var, bu noktalar hedef alındığı için kullanmak tehlikeli ve birçok arkadaşın ölümüne neden oldu.

HAVADA HEP CESET KOKUSU VAR

Gazze'de güvenli bir yer yok. Öldürme çok yaygın ve ceset kokusu havaya sinmiş durumda, pek çok kurban hâlâ enkaz altında sıkışmış durumda. İstatistiklere göre 70 binden fazla kurban (ölü veye yaralı) var, ancak buradaki insanlar sokaklarda ölmezlerse evlerinde bombalanacaklarına inandıkları için günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışarak kayıtsız hale geldiler.

Dünyanın ikiyüzlülüğü ne yazık ki Filistinliler ve özgür dünyanın büyük bir kısmı, küresel örgütlerin ve ülkelerin ilan ettiği insani etiğe olan inancını yitirmiş durumda. Dünyanın, İsrail'i çocukları ve kadınları öldürmekten vazgeçmeye zorlayamayacağına inanıyorlar; bu da uluslararası yasaların sadece zayıflara uygulandığı, İsrail gibi güçlü ülkelerin ise hesap vermekten muaf tutulduğu bir ikiyüzlülüğü ortaya koyuyor.İlginiz ve desteğiniz için bir kez daha teşekkür ederim. Bu dünyada hâlâ insanlık onurunu koruyan özgür insanlar olduğuna yürekten inanıyorum. Sizin yardımınızla Filistinlilerin sesini yükseltebilir ve bu uzun süreli ve haksız işgalin neden olduğu acıları sona erdirmek için çaba gösterebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Dostlar kahvesinde kayyum sohbeti: Güneş yaksa da rüzgar esiyor

SONRAKİ HABER

İş çok, personel yok, baskı ve ayrımcılık var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa