10 Haziran 2024 15:00

Avrupa Parlamentosu seçimleri: 27 AB üyesi ülkede sonuçlar ne oldu?

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede, 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu (AP) için düzenlenen seçimlerde merkez sağ ve muhafazakarlar AP'deki en büyük grup olarak konumunu korudu.

Grafik: Evrensel

Paylaş

6-9 Haziran'da Avrupa Birliğine (AB) üye 27 ülkede seçmenler AP’nin yeni üyelerini belirlemek üzere oy kullandı. Katılım oranı yüzde 50,66 oldu. AP seçimlerinde orta sağ ve muhafazakar partilerin içinde olduğu Hristiyan Demokratlar olarak bilinen Avrupa Halk Partisi (EPP) 720 sandalyenin 185'ini kazanarak açık arayla birinci oldu. EPP 2019’daki seçimlere göre sandalye sayısını 8 arttırdı. Sosyal & Demokrat (S&D) AP’deki milletvekili sayısını 137 olarak korumayı başarırken Liberaller (Renew) 23, Yeşiller 19, Sol 1 ve bağımsızlar 17 sandalye kaybetti.

  • Üye ülkelerden merkez sağ partileri bir araya getiren, Hristiyan Demokratlar olarak bilinen Avrupa Halk Partisi (EPP) 185, (2019'da 182 koltuk)
  • Merkez sol partileri bir araya getiren Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 137, (2019'da 154 koltuk)
  • Liberal çizgideki Avrupa'yı Yenile (Renew Europe) 79, (2019'da 0 koltuk)
  • Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı 52, (Greens) (2019'da 74 koltuk)
  • Aşırı sağ ve muhafazakar partilerin oluşturduğu Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 73, (2019'da 62 koltuk)
  • Aşırı sağ partileri buluşturan Kimlik ve Demokrasi (ID) 58, (2019'da 0 koltuk)
  • Sol partileri içeren Avrupa Solu 36. (GUE-NGL) (2019'da 41 koltuk)
  • Diğerleri + Bağımsızlar: Henüz grubu belli olmayan önemli bir kısmı aşırı sağ 100. (2019'da 57 koltuk)

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre merkez-sağdaki Hristiyan Demokratlar olarak bilinen Avrupa Halk Partisi (EPP) desteğini korudu ve parlamentoda çoğunluğu elinde tuttu. Merkez sol partileri bir araya getiren Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) ikinci sırada yer alsa da sosyalistler, liberaller ve yeşillerin gerilediği görüldü.  Aşırı muhafazakar ve milliyetçilerin grubu Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) ile aşırı sağ, sağ popülist ve aşırı milliyetçilerin grubu Kimlik ve Demokrasi’nin (ID) güç kazandığı görüldü. Fransa ve Almanya'da iktidar partileri ciddi destek kaybetti. Herhangi bir gruba dahil olmayan radikal sağ partilerin de parlamentoda temsilinin artması öngörülüyor.

ÜLKE ÜLKE SONUÇLAR:

ALMANYA'DA HÜKÜMET PARTİLERİ KAYBETTİ

Avrupa Parlamentosu’nda 96 ile en fazla milletvekili gönderen ülke olan Almanya’da ortaya çıkan sonuçlar özellikle hükümet partileri SPD, Yeşiller ve FDP için sarsıcı oldu. Üç parti toplamda yüzde 10,5’ten fazla oy kaybına uğradı. Beş yıl öncesine göre en fazla oyu ise Yeşiller Partisi kaybetti. Yeşiller son seçimlere göre yüzde 8,6 oy kaybederken, SPD yüzde 1,9, FDP yüzde 0,2 oy kabına uğradı.

Yeşiller’in özellikle savaş ve militarizm konusunda izlenen politikalar nedeniyle oy kaybettiği tahmin ediliyor. Yeşiller oy kaybına uğrarken AB yanlısı politikasıyla dikkat çeken Volt partisi oylarını arttırdı ve bu kez meclise 3 milletvekili gönderdi.

Seçimlere katılım oranının yüzde 61’den yüzde 64’e çıktığı seçimlerde birinciliği ise yüzde 30 gibi açık arayla CDU/CSU aldı. AfD ise beş yıl öncesine göre oylarını yüzde 4,9 arttırarak yüzde 15,9’a çıkardı ve ikinci oldu. SPD yüzde 13,9, Yeşiller 11,9, FDP yüzde 5,2, Sol Parti yüzde 2,7, Hür Seçmenler yüzde 2,7 oy aldı.

BSW YÜZDE 6,2 OY ALDI

Seçimlerde en önemli çıkışı ise geçtiğimiz ocak ayında kurulan Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) yaptı. Toplam yüzde 6,2 oy alan BSW meclise 6 milletvekili gönderdi. BSW’nin önümüzdeki eylül ayında Doğu Almanya’daki eyaletlerdeki seçimlerde de benzer bir çıkış yapabilir.

Yeni kurulan AB yanlısı, liberal PdF (İlerici Parti) de yüzde 0,6 ile meclise bir milletvekili göndermeyi başardı. Çevre hareketi Son Nesil (Letzte Generation) ilk kez katıldığı geçimlerde 114 bin oy aldı.

AP seçimlerinde yüzde 5 barajı olmadığı için Almanya’dan 16 parti ve grup milletvekili gönderdi.

AKP YANLILARI 148 BİN 724 OY ALDI

Öte yandan Türkiye’de iktidarda olan AKP yanlıları tarafından kurulan DAVA partisi ise beklentilerin çok altında oy aldı. Seçimlerle meclise en az bir vekil göndermeyi hedefleyen DAVA, 148 bin 724 oy aldı. Böylece beklediğini alamadı. Türkiye kökenliler ve Müslüman göçmenler tarafından kurulan BIG partisi ise seçimlerde 31 bin oy alabildi.

FRANSA'DA MACRON YENİLDİ, LE PEN YÜKSELDİ 

AP'ye Almanya'dan sonra en çok vekil gönderen Fransa'daki seçim sonuçları, büyük sarsıntı yarattı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağın birinciliği sonrası erken seçim kararı aldı.

Marine Le Pen’in liderliğini yaptığı Ulusal Birlik (RN) partisinin sandıktan birinci çıkması üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron erken seçim kararı aldı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi yüzde 31,5 oranında açık farkla ilk sıraya yerleşti. Macron'un partisi Rönesans ise RN'nin yarısından az oy toplayarak yüzde 15,2'lik oranla ikinci sırayı aldı. Muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) yüzde 14 ile üçüncü sıraya yerleşirken yine muhalefetteki sol parti Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) yüzde 8,7 oy oranıyla 4'üncü sırayı, merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) ise 7,2 oranla 5'nci sırayı aldı.

Bu sonuçlarla Fransa'da, AP'deki aşırı sağcı ID grubu 30, Re 14, S&D 13, Sol 8, EPP 6, Yeşiller 5 milletvekili çıkardı. Fransa AP'ye toplamda 81 vekil gönderiyor.

BELÇİKA'DA BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ

Belçika AB seçimlerinde 22 koltuk kazandı. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) 4 sandalye, Renew Avrupa Grubu yani liberal ve Pro-Avrupacılar 4 sandalye, Avrupa Halk Partisi Grubu (Hıristiyan Demokratlar) EPP 4 sandalye, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformistler Grubu ECR 3 sandalye, Kimlik ve Demokrasi Grubu (ID) 3 sandalye, Yeşiller Grubu/Avrupa Özgür İttifakı 2 sandalye, Sol Grup GUE/NGL 2 sandalye kazandı. 

Belçika’da ilk 4 parti VB, Vlaams Belang, MR, Mouvement Réformateur, N-VA,Yeni Flaman İttifakı ve PS, sosyalist parti oldu. Geçtiğimiz AB seçimlerde Belçika Başbakanı Alexandre de Croo,’nun liberal-muhafazakar partisi Open VLD ilk dörtlüde yer alırken şimdiki seçimlerde 10’uncu sırada yer aldı.

Belçika Başbakanı Alexandre de Croo, liberal-muhafazakar partisi "Open VLD"nin yenilgisinin ardından 9 Haziran 2024 Pazar günü destekçilerine yaptığı konuşmada, "Bizim için zor bir dönem. Başaramadık. Yarından itibaren başbakanlıktan istifa edeceğim” dedi.

Belçika Başbakanı'nın liderliğindeki liberal-muhafazakar partinin, Belçika'nın Flanders bölgesinde milliyetçi ve aşırı sağ partilerin gerisinde kalması beklenirken, beklenmedik bir şekilde en büyük düşüşü Doğu Flanders bölgesinde yaşadı. Partinin bu bölgede 2019'daki payı yüzde 17,85'ten yüzde 10'a düştü ve toplamda yüzde 7'den az oy aldı.

AVUSTURYA'DA AŞIRI SAĞ GÜÇ KAZANDI

Avusturya AB seçimlerinde 20 koltuk kazandı. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) 5 sandalye, Yeşiller Grubu/Avrupa Özgür İttifakı EFA 2 sandalye, Renew Avrupa Grubu yani liberal ve Pro-Avrupacılar 2 sandalye, Avrupa Halk Partisi Grubu (Hıristiyan Demokratlar) EPP 5 sandalye ve Demokrasi Grubu İD 6 sandalye kazandı.

Avusturya’da Avrupa Parlamentosu seçimini aşırı sağcı FPÖ kazandı. Sağcı FPÖ önceki seçime oranla oylarını yüzde 8,3 oranında artırarak birinci parti oldu. 2019’da yüzde 17,2 olan oy oranını yüzde 25,5’e yükselten aşırı sağcılar, AB Parlamentosu’ndaki sandalye sayısını 3’ten 6’ya çıkarttı. İktidarın büyük ortağı yüzde 10'a yakın oy kaybetti. İktidarın büyük ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise önceki seçime oranla ciddi oranda oy kaybetti. 2019’da 34,6 olan oy oranı yüzde 9,9 düşerek 24,7’e geriledi. Buna göre milletvekili sayısı da 7’den 5’e indi. Ana muhalefet Sosyal Demokrat Partide (SPÖ) ise ciddi bir değişim yaşanmadı. 2019’a oranla yüzde 0,6 oranında oy kaybeden parti, yüzde 23,3 ile üçüncü parti olurken, sahip olduğu 5 milletvekilini korudu. Önceki seçimde yüzde 14,1 oranında oy alan iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi’nde de yüzde 3,2 oranında düşüş yaşandı. Yüzde 10,9 oranında oy alan Yeşillerin milletvekili sayısı 3’ten 2’ye geriledi.

İTALYA'DA AŞIRI SAĞ BİRİNCİ PARTİ ÇIKTI

İtalya AB seçimlerinde 76 koltuk kazandı. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) 20 sandalye, Yeşiller Grubu/Avrupa Özgür İttifakı 3 sandalye, Avrupa Halk Partisi Grubu (Hıristiyan Demokratlar) EPP 9 sandalye, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformistler Grubu (ECR) 24 sandalye, Kimlik ve Demokrasi Grubu (ID) 8 sandalye, bağımsız üyeler 9 sandalye, diğerleri ise 3 sandalye kazandı.

İtalya Başbakanı Meloni’nin Aşırı sağcı Kardeşler Partisi, AB Parlamentosu seçimlerinde oyların yüzde 28’ini alarak birinci çıktı. Seçim sonuçları bu ülkede ana muhalefet partisi olan merkez sol demokrat partinin yüzde 21-25 oranında oy toplayarak ikinci sırayı alırken, Yıldız Hareketi oyların yüzde 14'ünü alarak üçüncü sırada yer aldı.

İtalya açısında verilere göre yüzde 50'nin biraz altında kalan katılım oranı ise tarihsel olarak güçlü bir seçmen katılımına sahip olan İtalya’da rekor düzeyde düşük katılım oldu. 

İSPANYA'DA AŞIRI SAĞCI VOX'UN OY ORANI GERİLEDİ

İspanya AB seçimlerinde 61 koltuk kazandı. Sol Grup GUE/NGL 3 sandalye, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) 20 sandalye, Yeşiller Grubu/Avrupa Özgür İttifakı 4 sandalye, Renew Avrupa Grubu yani liberal ve Pro-Avrupacılar 1 sandalye, Avrupa Halk Partisi Grubu (Hristiyan Demokratlar) EPP 22 sandalye, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformistler Grubu ECR 6 sandalye, bağımsız üyeler 1 sandalye, diğerleri ise 4 sandalye kazandı.

İspanya’da merkez sağda yer alan İspanya Halk Partisi, Başbakan Pedro Sánchez liderliğindeki Sosyalist Partiyi az bir çoğunlukla mağlup etmeyi başardı. Genel sekreteri Alberto Núñez Fejo olan bu parti, bu seçimde oyların yüzde 32,4'ünü alarak 2019 seçimlerine göre yüzde 12'lik bir artış gösterdi. Öte yandan sosyalistler oyların yüzde 30'undan biraz fazlasını aldılar, bu da geçen seçime göre yüzde 2'lik bir düşüşe işaret ediyor.

YUNANİSTAN: MİÇOTAKİS'İN PARTİSİ KAZANDI

Yunanistan AB seçimlerinde 21 koltuk kazandı. Avrupa Halk Partisi Grubu (Hıristiyan Demokratlar) EPP 7 sandalye, Sol Grup GUE/NGL 4 sandalye, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) 3 sandalye, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformistler Grubu ECR 2 sandalye, bağımsız üyeler 2 sandalye, diğerleri ise 3 sandalye kazandı.

Yunanistan'da seçimlerin kazananı, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in iktidardaki partisi Yeni Demokrasi oldu. İktidardaki Yeni Demokrasi AP'de 7, ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) 4, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) 3, Yunan Çözümü 2, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 2, Zafer Partisi, Özgürlük Rotası ve Mantığın Sesi Partisi birer sandalye elde etti.

Miçotakis ise kazanmasına rağmen sonuçlardan memnun olmadığını belirterek, halkın "Size güveniyoruz ama daha çok çabalamanız gerekiyor" mesajı verdiğini söyledi

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Türklerin kurduğu Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, Batı Trakya'da 3 ilden 2'sinde birinci çıktı. İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, sandıkların yüzde 96 oranında açıldığı resmi olmayan sonuçların ardından DEB Partisi, Rodop'ta yüzde 36, İskeçe'de ise yüzde 27 oy oranıyla birinci parti oldu.

POLONYA: BAŞBAKAN TUSK'IN PARTİSİ ZAFER İLAN ETTİ

29 milyon seçmenin sandık başına gittiği ve AP'ye 53 üye gönderen Polonya'da Başbakan Donald Tusk, AP seçimlerini partisi Sivil Koalisyonun zaferle tamamladığını açıkladı. Tusk'ın liderliğini yaptığı Sivil Koalisyonun yüzde 38 oy aldığı bildirildi. Resmi olmayan sonuçlara göre, eski Başbakan Mateusz Morawiecki'nin partisi Hukuk ve Adalet (PiS) oyların yüzde 33'ünü alırken, aşırı sağcı Konfederasyon Partisi ise yüzde 11 ile üçüncü sırada yer alıyor. Dördüncü sırada yüzde 8 oyla Üçüncü Yol, beşinci sırada da Sol Partisi yüzde 6'lık oyla AP seçimlerini tamamlamış görünüyor.

Bu sonuçlar doğrultusunda Sivil Koalisyon 21, PiS 19, Konfederasyon Partisi 6, Üçüncü Yol 4 ve Sol Partisi de 3 temsilciyi AP'ye gönderiyor.

ROMANYA'DA İKTİDAR PARTİLERİ KAZANDI

AP'ye 33 vekil gönderen Romanya'da, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) - Ulusal Liberal Parti (PNL) ittifakı AP seçimlerinde oyların yüzde 54'ünü aldı. Rumenlerin Birlik İttifakı (AUR) yüzde 14, Birleşik Sağ İttifakı (ADU) yüzde 11, Romanya'daki Macarların Demokratik İttifakı (UDMR) yüzde 5, S.O.S. Romanya yüzde 3, Romanya'nın Avrupa Projesini Yenileme Partisi (REPER) yüzde 3, Sosyal Liberal Hümanist Parti (PUSL) yüzde 2 oy ile sıralandı.

Buna göre Romanya, parlamentodaki sosyal demokrat gruba 13, merkez sağcı EPP grubuna 12, RE'ye 2, ECR'ye 1, diğer gruplara da beş vekil gönderecek.

HOLLANDA'DA WILDERS KARŞILIK BULMADI

AP'ye 31 vekil yollayan Hollanda'da, göçmen ve İslam karşıtı Geert Wilders'in genel seçimleri kazanması, AP seçimlerinde sandıkta karşılık bulmadı. Merkez sağcı RE grubu 7, aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) 6, EPP 5, Sosyal Demokratlar 5, Yeşiller 4, Sol 1, diğerleri 1 milletvekilliği aldı.

İSVEÇ'TE EPP BİR VEKİL KAYBETTİ

AP'ye 21 vekil yollayan İsveç'te Avrupa Halk Partisi (EPP) ile Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 5'er, Yeşiller, liberal Avrupa'yı Yenile (RE) ve Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 3'er ve Sol ise 2 milletvekili çıkardı. Bu sonuçlarla EPP önceki döneme göre bir vekil kaybederken, Sol da bir vekil artırdı.

ÇEKYA: MUHALEFETTEKİ ANO PARTİSİ KAZANDI

Çekya’da Avrupa Parlamentosunun (AP) 21 üyesini belirlemek için yapılan seçimi muhalefetteki eski Başbakan Andrej Babis’in Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) yüzde 26,1 ile kazandı. Ülkede yüzde 5’lik seçim barajını 7 siyasi hareket aşarak, AP’ye milletvekili göndermeyi başardı. İktidardaki Sivil Demokrat Parti (ODS), Top 09 Partisi ve Hristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL) oluşturduğu ittifak yüzde 22,3 oyla ikinci oldu.

Seçime ilk defa giren milliyetçi sağ ittifak Yemin ve Sürücüler isimli oluşum da oyların yüzde 10,2’ni aldı.

Sol görüşlü Yeter Partisi oyların 9,6’sını, Bağımsız Şehirliler Partisi (STAN) 8,7, Çekya Korsan Partisi ise yüzde 6,7'sini aldı. Son olarak Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi de yüzde 5,7 seviyesinde oy aldı.

Bu sonuçlara göre, AP’de ANO 7, iktidarın kurduğu ittifak 6, Yemin ve Sürücüler 2, Yeter Partisi 2, STAN 2, Korsan Partisi 1, Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi de 1 sandalye kazandı.

Önceki seçimde yüzde 28,7 olan katılma oranı bu seçimde 36,5’e yükselerek, ülke tarihindeki AP seçimine yönelik en yüksek seviye olduğu bildirildi.

MACARİSTAN'DA MERKEZ SAĞIN VEKİL SAYISI YÜKSELDİ

AP'ye 21 vekil gönderen Macaristan'da, Viktor Orban'ın iktidar partisi Fidesz ve küçük Hıristiyan Demokrat ortakları yaklaşık yüzde 44 oranında oy aldı. Bu partiler, parlamentoya 10 vekil gönderecek. Öte yandan Macaristan'da muhalefetteki merkez sağcı Tisza'nın yükselişi dikkat çekti. Bu partinin aldığı oylarla, Budapeşte'den Avrupa Parlamentosu'ndaki merkez sağcı EPP grubuna gidecek vekil sayısı 7 artarak 8'e yükseldi. Sosyal Demokratlar ise 3 vekil kaybederek iki koltuğa geriledi.

BULGARİSTAN'DA MERKEZ SAĞ BİRİNCİ

Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi yüzde 22.94 ile birinci oldu. AP'ye 17 vekil gönderen Bulgaristan'da, EPP 6, RE 5, S&D 2, diğerleri 4 milletvekili çıkardı.FİNLANDİYA’DA 'EPP' DEDİ

AP'ye 15 vekil gönderen Finlandiya'da merkez sağ sandıktan birinci çıktı. Avrupa Halk Partisi (EPP) grubu vekil sayısını bir artırarak dörde yükseltti. Liberal çizgideki Avrupa'yı Yenile (RE) grubu üç vekille koltuk sayısını korudu. Sol da iki vekil artırarak sandalye sayısını üçe yükseltti. Yeşiller ile Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ERC) birer vekil kaybetti.

DANİMARKA'DA İLK SIRADA RE GRUBU VAR

AP'ye 15 vekil gönderen Danimarka'da AP seçiminde liberal Avrupa'yı Yenile 4 (RE), Yeşiller ile Sosyalistler ve Demokratlar (SD) üçer, Sol ile aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) ve diğerleri birer sandalye kazandı.

HIRVATİSTAN'DA MERKEZ SAĞ BİRİNCİ

AP'ye 12 vekil gönderen Hırvatistan'da EPP 6, S&D 4, Yeşiller 1 ve diğerleri 1 sandalye kazandı.

PORTEKİZ'DE ANA MUHALEFETTEKİ SOSYALİSTLER KAZANDI

AP'ye 21 vekil gönderen Portekiz'de ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) kazandı. Portekiz İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre PS yüzde 32,4, azınlık hükümetiyle iktidarda olan merkez sağ görüşlü Demokratik İttifak (AD) yüzde 31,95, aşırı sağcı Chega yüzde 9,89, liberal görüşlü Liberal Girişim (IL) yüzde 8,51 oy oranıyla AP'ye parlamenter gönderdi.

Portekiz'de geçen 10 Mart'ta yapılan erken genel seçimlerde AD yüzde 28,85 oy oranıyla birinci çıkmış, oy oranı yüzde 41'den yüzde 28'e gerileyen PS'nin muhalefette kalma kararı almasıyla AD tek başına azınlık hükümeti kurmuştu. AP seçimleri, PS'nin kısa zamanda tekrardan yükselişe geçtiğini gösterdi.

SLOVAKYA’DA MUHALEFETTEKİ LİBERAL-SOL PARTİ KAZANDI

Slovakya’da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimini muhalefetteki liberal-sol İlerici Slovakya Partisi (PS) yüzde 27,8 ile birinci sırada tamamladı. PS, 15 Mayıs’ta silahlı saldırıya uğrayan Başbakan Robert Fico’nun Sosyal Demokrat Partisi'ni (SMER) geride bırakarak, AP’ye 6 milletvekili göndermeyi başardı.

Başbakan Fico’ya düzenlenen suikastın gölgesinde gerçekleşen seçimde SMER oyların yüzde 24,7’sini alarak ikinci parti oldu. SMER, AP’ye 5 temsilci çıkartabildi. Slovakya’da mecliste sandalyesi bulunmayan Cumhuriyet Hareketi ise oyların 12,5’ini alarak, Strazburg’a 2 milletvekili göndermeyi başardı.

AP’ye temsilci gönderen diğer iki parti ise Liberal Ses Partisi (HLAS) ve Hristiyan Demokrat Partisi (KDH) oldu. Her biri yüzde 7 oranında oy alan bu iki partiden birer milletvekili AP'ye gitmeye hak kazandı. Önceki seçime göre sandığa ilginin arttığı ülkede, 2019’da yüzde 28 olan katılım oranı bu seçimde yüzde 34,4’e yükseldi.

LİTVANYA'DA EPP'YE GİDEN VEKİL SAYISI BİR AZALDI

AP'de 11 vekil ile temsil edilen Litvanya'da EPP grubunun vekil sayısı 4'ten üçe düştü. Oyunu artıran partiler ise Renew (RE) grubundan oldu. RE'ye Litvanya'dan gidecek vekil sayısı bir artarak ikiye yükseldi.

LETONYA'DA TABLO AYNI

AP'ye 9 vekil gönderen Letonya'da bir önceki seçime kıyasla tablo değişmedi. EPP en çok vekil yollanacak grup oldu.

SLOVENYA'DA SAĞCI MUHALEFET KAZANDI, ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI YAPILDI

Slovenya'da AP seçimlerinin kazananı, resmi olmayan sonuçlara göre, muhalefetteki Slovenya Demokrat Partisi (SDS) oldu. AP'ye 9 parlamenter gönderme hakkı bulunan Slovenya'da resmi olmayan sonuçlara göre, muhalefetteki sağcı SDS AP'de 4, Özgürlük Hareketi 2, Yeni Slovenya 1, Vesna - Yeşiller Partisi 1, Sosyal Demokratlar 1 sandalye elde etti.

SDS Genel Başkanı Janez Jansa, resmi olmayan seçim sonuçlarının Fransa ile aynı mesajı verdiğini ifade ederek, hükümete erken seçim kararı alma çağrısında bulundu.

ESTONYA, LÜKSEMBURG, KIBRIS'TA MERKEZ SAĞ BİRİNCİ

AP'ye 7 vekil gönderen Estonya'da merkez sağcı EPP bir vekil artırdı. RE ise bir vekil kaybetti.

AP'ye 6 vekil yollayan Lüksemburg'da RE bir vekil kaybetti. Ülke EPP'ye iki, Sosyal Demokrat, ECR, Renew (RE) ve Yeşillere birer vekil yollayacak.

MALTA'DA MERKEZ SOL İLE MERKEZ SAĞ EŞİT VEKİL GÖNDERECEK

AP'ye 6 vekil yollayan Malta'da EPP ve Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) (S&D) üçer milletvekilliği aldı.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde toplam 6 sandalyeden EPP ile bağımsızlar ikişer, Sol ile S&D birer tanesini elde etti.

YENİ YASAMA DÖNEMİ 16 TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK

AP'ye giren ulusal partiler, siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak. İlk genel kurul 16 Temmuz'da toplanacak, böylece yeni yasama dönemi başlamış olacak. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Rize'de devrilen vincin altında kalan işçi ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Mazlum Çetinkaya: “7.6”yı yardım ulaştırmayan koca devlet yazdırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa