10 Haziran 2024 17:25

Eğitim Sen, barış akademisyenlerinin yaşadıklarını video ile anlattı

Eğitim Sen, 11 Ocak 2016’da Barış Bildirisi'ni imzalayan 398 akademisyenin haksızca kamu görevlerinden ihraç edilmesiyle başlayan sürecin ardından yaşananları yayınladığı video ile anlattı.

'Bu suça ortak olmayacağız' yazılı pankart | Fotoğraf: İzmir Dayanışma Akademisi

Paylaş

Eğitim Sen Barış akademisyenlerinin halen devam eden hak mücadelesini ve 11 Ocak 2016’dan beri akademisyenlerin maruz kaldıkları hukuksuzların anlatıldığı bir video yayınladı. Videoda, Barış Bildirisi’nde imzası olan akademisyenlerin, Anayasa Mahkemesinin ifade özgürlüğü kararına rağmen görevlerine iade edilmediği ve bazılarının yeniden ihraç edildiği anlatıldı.

"Barış Akademisyenleri Bir An Önce Görevlerine İade Edilmelidir!" başlığıyla paylaşılan videoda, “Rakamların soğukluğu ve akıp giden zaman kimseyi yanıltmamalı. Bu süreçte her bir imzacı akademisyene ve ailelerine ayrı ayrı ve çeşitli düzeylerde insanlığın ortak değerleriyle asla bağdaşmayacak acılar yaşatıldı. Çalışmaları, yurt dışına çıkışları, akademik faaliyetleri, başta olmak üzere en temel hak ve özgürlükleri engellendi. Aramızdan koparılan ve yaşam hakkı çalınanlar ise en acısı oldu. Artık yeter; hukukun en temel ilkelerinin yok sayıldığı ve yıllara yayılan bu eziyete son verilmelidir. Zaman geriye alınamasa da artık bu hukuk garabeti son bulmalıdır” İfadelerine yer verildi.

389 AKADEMİSYENİN 74'Ü GÖREVLERİNE DÖNEBİLDİ

2016’dan 2024'e Barış Akademisyenlerine açılan davaların ve yaşanan hukuksuzlukların anlatıldığı videoda, “Nisan 2024 itibarıyla, idare mahkemesine başvurarak görevlerine iade edilmek isteyen 389 akademisyenin 167'sinin başvurusu hakkında ret, 8'inin başvurusu hakkında kabul kararı verilirken, 54 akademisyen hakkında henüz karar verilmedi. Başvurusu kabul edilerek göreve iade olan akademisyenler hakkında üniversitelerce yapılan istinaf başvurusu sonucunda, 71 akademisyen hakkında yeniden ret kararı verildi ve akademisyenler yeniden ihraç edildi. Şu ana kadar istinafta iadesi onanan akademisyen sayısı ise 40 oldu. Mahkeme tarafından göreve iade edildiği halde, 6 akademisyen arşiv araştırması ya da öğrenciliği sona erdiği gibi gerekçelerle hukuksuzca göreve başlatılmadı. Sonuç olarak, mahkeme kararıyla görevini iade edilmesine rağmen fiilen görevinin başında olan sadece 74 akademisyen kaldı" söylemleri yer aldı.

Videoda, “Çalışmaları, yurt dışına çıkışları, akademik faaliyetleri, başta olmak üzere en temel hak ve özgürlükleri engellendi. Aramızdan koparılan ve yaşam hakkı çalınanlar ise en acısı oldu. Artık yeter; hukukun en temel ilkelerinin yok sayıldığı ve yıllara yayılan bu eziyete son verilmelidir” denilerek adalet talebi yinelendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akşener'in TBMM yakınında ofis tuttuğu iddia edildi

SONRAKİ HABER

Köpekleri Urfa’dan Ankara’ya taşıyan Buket Özgünlü tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa