10 Haziran 2024 17:52

BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı başladı

Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde BRICS ülkeleri dışişleri bakanlarının toplantısı başladı. Hakan Fidan BRICS+ toplantısına katılmak üzere Rusya’da.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS+ toplantısına katılmak için Rusya'nın başkenti Moskova'da. Fidan temasları kapsamında Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ile görüştü.

Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde BRICS ülkeleri dışişleri bakanlarının toplantısı başladı.

Rusya'nın dönem başkanlığını yaptığı BRICS üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Nijniy Novgorod kentinde toplandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Nijniy Novgorod'taki BRICS toplantısı, mayısta helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın anısına saygı duruşuyla başladı.

Toplantıya katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, burada yaptığı konuşmada, BRICS'in genişlemeye devam ettiğini belirterek, "Bu, çok kutuplu dünya düzeninin oluşması sürecinin kanıtı. Küresel açıdan önemli siyasi kararların alınmasına yönelik Güney ve Doğu devletlerin yer aldığı yeni merkezler oluşuyor. Bu ülkeler, devletlerin egemen eşitliğine ve medeniyet çeşitliliğine dayanan daha adil bir düzeni savunuyorlar." dedi.

ABD ve müttefiklerinin, “yatırım ve şantaj yoluyla çok kutuplu dünya düzeninin oluşumunu engellemeye çalıştığını” savunan Lavrov, Rusya'nın adil dünya düzeninin oluşmasından yana olduğunu ileri sürdü.

BRICS’in eşit işbirliği ilkesini fiilen uygulayan bir birlik olduğunu iddia eden Lavrov, “BRICS'in, küresel sorunların çözümü sürecindeki rolünün giderek artacağından eminim. Bunu, BRICS'e ilgi gösteren ülke sayısının artışı kanıtlıyor." ifadelerini kullandı.

BRICS toplantısı, yarın BRICS üyesi olmayan ülkelerden bakanların katılımıyla genişletilmiş formatta devam edecek. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılacak.

HAKAN FİDAN ŞOYGU İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi.

AA’nın diplomatik kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, görüşmede, Suriye, Gazze'deki durum, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki görüşmeler ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı.

BRICS’IN OLUŞUMU

Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010'da Güney Afrika'nın, 2024'te de Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) katılımıyla genişledi.

Rusya’da düzenlenen BRICS+ oturumuna, BRICS üyesi ülkelere ek olarak Türkiye, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Cezayir, Endonezya, Kazakistan, Küba, Laos, Moritanya, Nijerya, Tayland, Sri Lanka, Venezuela ve Vietnam davet edildi.

16. BRICS Zirvesi’nin ise 22-24 Ekim 2024 tarihlerinde Tataristan'ın başkenti Kazan’da yapılması planlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Başarır: Sağlık Bakanı Koca kalibrasyon uçağıyla seyahat etmiş

SONRAKİ HABER

AKP'li Bafra Belediyesi, ormanlık alana açılmak istenen taş ocağı için ÇED sürecini başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa