11 Haziran 2024 09:57

Fransa'da AP seçimlerinde aşırı sağın yükselişine karşı eylem düzenlendi

Fransa'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sandıktan aşırı sağın galip çıkmasına karşı eylem düzenlendi.

Fotoğraf: Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed/AA

Paylaş

Fransa'da başkent Paris dahil büyük kentlerde ülkedeki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sandıktan aşırı sağın galip çıkması protesto edildi.

Aşırı sağ karşıtları, Paris, Lyon, Rennes, Bordo kentlerinde toplandı. İlk turu 30 Haziran'da düzenlenecek yerel seçimler kapsamında aşırı sağın galip gelmesini engellemeye çağırdı. Eylemde "(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istemese de çalışanların onuru ve daha iyi bir yaşam için buradayız" sloganları atıldı. Göstericiler, "Halk Cephesi", "Dikkat Faşizm" ve "Beni Korkutmuyorsunuz, FN'ye (Ulusal Cephe'ye) Hayır" yazılı dövizler taşıdı. Bazı eylemciler gösteriye Filistin bayraklarıyla katıldı.

Paris'teki gösteriye katılan 24 yaşındaki eylemci Dania Esmat, AA muhabirine, AP seçimleri sonuçlarını değerlendirerek, "Protesto etmeye geldim çünkü bu feci bir durum, tam olarak bir kabusun içindeyiz." dedi. Macron'un Meclis'i feshetmesine dair konuşan Esmat, "Aşırı sağ hiçbir zaman iktidara bu kadar yakın olmadı, bu korkutucu." ifadesini kullandı, aşırı sağa karşı solun birleşmesini istedi.

25 yaşındaki Camille, Ulusal Birlik Partisini (RN) protesto ettiğini vurgulayarak, aşırı sağın AP seçimlerinde sandıktan 1. parti olarak çıkmasını "yıllardır Macron iktidarının altında yaşamanın belirtileri" olarak değerlendirdi. Camille, AP seçimleri sonuçlarının ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, gösteri özgürlüğüne etkileri olacağını belirtti. Camille, aşırı sağa karşı solcuların alternatif teşkil edebileceğini, bu nedenle yerel seçimler için birlik olmalarını istedi. Camille, ülkede göçmenlere ve Müslümanlara yönelik ayrımcılığa neden olan kararlardan ve "faşizmin" yükselişinden iktidarı sorumlu tuttu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’in, Lübnan’ın doğusuna düzenlediği hava saldırılarında 2 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Haber-Sen: Bu düzenleme birçok hakkı ortadan kaldıracak niteliktedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa