11 Haziran 2024 10:23

Haber-Sen: Bu düzenleme birçok hakkı ortadan kaldıracak niteliktedir

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu, Haziranda Meclise sunulacak olan 9. Yargı Paketi taslağında yer alan "etki ajanlığı" düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: Haber-Sen Genel Merkezi

Paylaş

AKP ve Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan 9. Yargı Paketi taslağında yer alan “etki ajanlığı” düzenlemesine ilişin açıklama yapan Haber-Sen, bu düzenlemenin basın özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı gibi birçok hakkı ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu söyledi.

Haber-Sen açıklamaya, "Ceza Kanununa eklenecek TCK’nın 339/A maddedeki düzenleme; 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda;

a) Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar,

b) Türkiye’de suç işleyenler, hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verileceği…' hükmünü taşımaktadır.

Yasa tasarısı ile pek çok faaliyet 'Devletin iç veya dış siyasal yararları aleyhine' faaliyet olarak değerlendirilip cezalandırılacaktır" ifadeleri ile başladı.

“BU DÜZENLEME BİRÇOK HAKKI ORTADAN KALDIRACAK NİTELİKTEDİR”

Gerekçesinde ise 'hukuki güvenlik ilkesine katkı sağlanmasının amaçlandığı' belirtilse de sınırlarının açıkça belirtilmediği söylenilen açıklamada, bu düzenlemenin “'suçta ve cezada kanunilik' ilkesine aykırı olduğu ifade edildi. Ayrıca bu düzenlemenin basın özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı gibi birçok hakkı ortadan kaldıracak nitelikte olduğu vurgulandı.

Açıklama, düzenlemenin uygulanması halinde yalnızca basın mensuplarının değil sendikalar, kadın hareketi, LGBTİ hareketi, çevre ve ekoloji hareketleri, “Aşı halk sağlığıdır”, “Kamu Hastaneleri verimsiz yatırımdır” diyen sağlık çalışanları da yasadan etkileneceğini belirtti.

“TÜRKİYE BU DURUMU ASLA HAK ETMEMEKTEDİR”

Medya Dayanışma grubunun içinde yer alan Haber-Sen olarak çalışmalara başladıklarını ifade eden sendika, son olarak şunları kaydetti: “Ülkemizde özgürlüklerin sadece 'övme özgürlüğü' ile sınırlandırılması, her türlü yerginin ve eleştirinin şeytanlaştırılması otokratikleşmenin bir göstergesidir. Türkiye bu durumu asla hak etmemektedir. Yaratılan korku iklimi ile basının, aydınların, toplum yararına çalışmalar yürüyenlerin susturulması, bezdirilmesi; halkın bilinçli tercih yapmasını daraltmakta, demokrasiyi sakatlamaktadır. Bu yasasının geçmemesi için toplumsal muhalefete çağrıda bulunuyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da AP seçimlerinde aşırı sağın yükselişine karşı eylem düzenlendi

SONRAKİ HABER

Adana'da sulama kanalında kaybolan çocuğun cansız bedeni bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa