11 Haziran 2024 14:04

AP seçimleri iktidar gazetelerinde: ‘Faşizm’, ‘şok’, ‘aşırı sağ’

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, ‘aşırı sağ’ partilerin aldığı sonuçları gündeme taşıyan iktidar gazeteleri “faşizm” vurgusu yaparken, sağ siyasetin yükselişini “şok etkisi” olarak değerlendirdi.

Sabah, Yeni Şafak, Hürriyet, Karar, Cumhuriyet ve Sözcü gazetesi 11 Haziran haberleri 

Paylaş

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, ‘aşırı sağ’ partilerin aldığı sonuçlar gündemde. Kıtadaki düzen partileri gerilerken ‘aşırı sağın yükselişi’ korku siyasetiyle birleşiyor. Tüm bu yaşananlar gazetelerin de manşetlerinde yer alıyor. İktidar gazeteleri “faşizm” vurgusu yaparken, sağ siyasetin yükselişini “şok etkisi” olarak değerlendirdi.

27 Avrupa Birliği ülkesinde yaklaşık 350 milyon seçmen Avrupa Parlamentosu’nun 720 üyesini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimler öncesinden yapılan kamuoyu araştırmalarında aşırı sağ ve muhafazakar partilerin seçimden avantajlı çıkacağı belirtiliyordu. Nitekim öyle de oldu, muhafazakar ve sağ partilerle aşırı sağcılar seçimleri kazandı. Tüm bunlar gazetelerin de manşetlerinde yer alırken, gazeteler yükselen sağı görmedi “şok etkisi” dedi.

NEDENLERİ GÖRMEDİLER SONUCA BAKTILAR

Sabah gazetesi “AP seçimlerinde ırkçı partilerin yükselişi endişe yarattı” üst başlığında “Avrupa şokta” manşetini kullandı. Gazete ayrıca “Faşizmin ayak sesleri Avrupa Birliği projesini tehdit ediyor” dedi. Gazete “Faşizm neden yükseliyor?​” başlığında ise göçmen karşıtlığı ve ekonomik krizin bu süreci körüklediğini, gençlerin de sosyal ağlarda hızla örgütlendiğini aktardı.

Yeni Şafak “Avrupa’nın zayıf adamları, Aşırı sağın önlenemeyen yükselişi” manşetini kullandı. Gazete “Almanya’da aşırı sağ ikinci” ve “Liberal-sol dönemi kapanıyor” başlıklarını tercih etti.

Hürriyet gazetesi manşetinde “Avrupa’nın 5 kabusu” başlığını kullandı ve sağcı liderlerin Avrupa’yı korkuttuğunu söyledi. Gazete “Avrupa’ya yönelik mülteci akını, enflasyon, düşen yaşam kalitesi ve artan veriler, aşırı sağ patlamada etkili oldu” ifadelerini kullandı.

‘NEO-NAZİ KORKUSU’

Karar gazetesi ise “Avrupa’da neo-nazi korkusu” manşetiyle bayilerdeydi. Avrupa Parlamentosunda ırkçı söylemleriyle öne çıkan radikal partilerin zafer ilan ettiğini söyleyen gazete “Yabancı karşıtlığı ve islamofobinin tırmanışıyla birlikte kıtayı ateşe verecek bir potansiyele sahip olan Avrupa’daki yeni dalga kaygı oluşturdu” ifadelerine yer verdi.  Akşam “Irkçılar AP’yi ele geçiriyor” başlığında Türklerin zorlanabileceğini söyledi. 

Cumhuriyet ise manşetinde “Soğuk duş” diyerek “AP seçimlerinde memnuniyetsizlik sandığa yansıdı, iktidar partileri kan kaybetti” ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ’DEN IRKÇILIĞA SELAM

Sözcü gazetesi ise Avrupa’da sağın yükselişini göçmen karşıtlığı üzerinden tutan gazetelerdendi.  Gazete “Ülkesinde yabancı istemeyenler sandıklara damga vurdu” üst başlığında “Mülteci karşıtlığı Avrupa’yı salladı” dedi. Sözcü ayrıca ırkçı Zafer Partisi Başkanı Ümit Özdağ’dan aldığı görüşle de durduğu yeri belli etti. Özdağ’ın “Avrupalı seçmen oyu ile ülkesini savunuyor. Sıra Türk halkında” sözlerine yer veren gazete göçmen düşmanlığı yapmaktan geri durmadı.

KUDUZ İDDİALARI İKTİDAR GAZETELERİNDE

İktidar gazetelerinin bir diğer gündemi ise sokak köpekleriydi. Urfa Siverek’teki bir barınakta kuduz olduğu iddia edilen köpekleri Ankara'ya taşıması nedeniyle gözaltına alınan Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü manşetlere taşındı.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde kurduğu Yaşa Pati Köpek Bakımevi'nde, sokak köpeklerinin bakımını üstlenen ve aynı zamanda Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı olan Buket Özgünlü, Siverek'teki hayvan barınağında bulunan ve kuduz hastalığı taşıdığı iddia edilen köpekleri alıp, Ankara'ya getirdi. Özgünlü, sosyal medya hesabından “Barınaktaki köpeklerin hepsi hasta. Hiçbiri kısır değil” dedi. Özgünlü'nün kurduğu Ankara Patiliköy Köpek Barınağı'na ait sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise “Şanlıurfa’dan Ankara'ya getirilen, testlerinde gençlik hastalığı olduğu öğrenilen canlar şu an büyükşehir barınağında karantinada. Kuduz söz konusu bile değil” dedi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ise “Siverek Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde kuduz karantinası veya karantina bölgesinden gelen herhangi bir hayvan bulunmamaktadır. İlgili kişinin 'kuduz riski varmış' diyerek ifade ettiği geri kalan hayvanları nereden ve ne şekilde aldığı tarafımızca bilinmemektedir" açıklaması yaptı.

Akşam manşetine taşıdığı haberde “850 KM’den kuduz taşıdı” derken; Türkiye “Kuduz köpek kaçıkları” başlığını kullandı. Türkiye ayrıca “Karantina alanından kaçırıp başkentte saldıkları kuduz hayvanlar toplandı” ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AP seçimleri Fransa’yı sarstı: İktidarın istikrarsızlığı

SONRAKİ HABER

AKPM Türkiye Raportörü Schennach, Kavala davasını görüşmeye Türkiye'ye geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa