11 Haziran 2024 14:24

AKPM Türkiye Raportörü Schennach, Kavala davasını görüşmeye Türkiye'ye geldi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye raportörlerinden Stefan Schennach, Kavala davasını görüşmeye Türkiye'ye geldi.

Osman Kavala | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gezi Parkı davasında müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala için yeniden yargılama ve kanun yararına bozma başvurusu gündemdeyken, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye raportörlerinden Stefan Schennach, Kavala davasıyla ilgili ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

Aktarılanlara göre, dört gün sürecek temaslarda Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve altı buçuk yıldır cezaevinde olan Osman Kavala ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararların uygulanmaması konusu öncelikli gündem maddesi olacak.

Avusturya'dan gelen sosyalist grup üyesi Schennach, ziyareti kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde siyasi gruplar ve parlamento komiteleriyle bir araya gelecek. Ayrıca, Türkiye'nin AKPM delegasyonu, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcileriyle de görüşmeler yapacak. Schennach'ın Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'daki hakimlerle, sivil toplum kuruluşları ve diplomatik toplulukla olan toplantıları da planlanıyor.

SELVİ: "DOSYA ERDOĞAN'A SUNULDU"

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin aktardığı bilgiye göre Kavala'nın yeniden yargılama talebini içeren dosya kısa süre önce AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da sunuldu. Selvi yazısında, bu gelişmenin Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında, Kavala dosyasının da gündeme geleceği belirtilen görüşme öncesinde yaşanmasına dikkat çekti. Aynı süreçte AKPM Türkiye Raportörü'nün de aynı gündemle temaslara başlaması bir diğer dikkat çekici gelişme olarak not edildi.

AİHM 16 TEMMUZ'A KADAR SAVUNMA İSTEDİ

AİHM'in 8 Nisan 2024 tarihli kararında Mahkeme, Kavala'nın ikinci başvurusunu öncelikli olarak incelemeye almaya karar vermişti. AİHM, başvurunun incelenmesi için Türk Hükümetine cevaplaması için sorular ilettiğini açıkladı. AİHM'in konuya ilişkin açıklamasında; Mahkeme'nin 18 Ocak 2024 tarihinde yapılan başvuruyu 26 Mart 2024 tarihinde Türk Hükümetine ilettiği ve 16 Temmuz 2024 tarihine kadar savunmasını iletmesini istediği belirtildi. Türkiye'nin suçlu bulunması durumunda Avrupa Komisyonu üyeliğinin askıya alınması talebiyle Bakanlar Komitesine sevki söz konusu olabilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AP seçimleri iktidar gazetelerinde: ‘Faşizm’, ‘şok’, ‘aşırı sağ’

SONRAKİ HABER

Muğla'da MEB'in yeni müfredatına karşı açıklama yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa