11 Haziran 2024 15:45

EMEP Adana İl Örgütü: Kaza ya da kader değil bu bir cinayettir

EMEP Adana Örgütü hayatını kaybeden 12 yaşındaki Suriyeli çocuk işçi hakkında açıklama yayımladı. Devlet desteğiyle çocuk işçi çalıştırılmasına dikkat çekildi: “AKP eliyle işlenmiş bir cinayettir"

Fotoğraf: Halil İmrek/Evrensel

Paylaş

Adana’da bir tekstil atölyesinde çalışan 12 yaşındaki mülteci çocuk işçi bozuk asansöre sıkışarak hayatını kaybetti.

Adana’da yaşanan iş cinayetine ilişkin Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü yazılı basın açıklaması yayımlayarak, “Bu yaşananlar işçileri köle kendilerini efendi olarak gören patronların ve onların sözcüsü ve koruyucusu AKP iktidarının eliyle işlenmiş birer cinayetten başka bir şey değildir” dedi.

“PATRONLAR DEVLET DESTEĞİ ALIYORDU”

12 yaşındaki çocuk işçinin hayatını kaybettiği Dağ Tekstil’e ilişkin, “Bu atölyelerin sahibi patronlar, İŞKUR desteklerinden yararlanıyor. İş cinayetinin yaşandığı Dağ Tekstil İş Hanı'nda ‘Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği Projesi’ kapsamında işçi çalıştırıldığına dair tabela yer alıyor. Okulda olması gereken ancak geçinebilmek için okulu bırakarak atölyelerde çalışmak zorunda kalan çok sayıda mülteci çocuk işçi var. Burada çalışan çocuk işçiler asgari ücretin yarısına çalıştırılıyor. İşte annesi ile birlikte tekstil atölyesinde çalışan 12 yaşındaki Suriyeli çocuk işçi Ahmet, asansör ile duvar arasında sıkışarak hayatını kaybetti. İş merkezindeki asansör uzun süredir arıza yapıyor. Bir ay önce koruma kabini takılınca tamirci çağırıyorlar. Çözümü asansörün koruma kabini çıkarmakta buluyorlar” denildi.

“ÇOCUKLAR AİLELERİN GEÇİMİ İÇİN ÇALIŞMAYA MAHKUM EDİLİYOR”

İşçi cinayetinin 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nden bir gün önce yaşanmasına dikkat çekilerek, “Bu bir iş cinayetidir. Patronların daha çok kazanmak adına işçileri köle çalıştırması ve gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu yaşanmıştır. Bugün çıraklık merkezleri, meslek liselerindeki staj uygulamaları ile sermayeye bedava iş gücü sağlanıyor. Suriyeli göçmenlerin zorunlu göçü iç politika malzemesi edilmesinin ve dış politikada bir tehdit unsuru olmasının yanı sıra çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına vesile oluyor. Savaştan kaçıp yerinden yurdundan ayrılanlar kapitalistlerin aç gözlülüğüne kurban ediliyor. Ülkemizden tanık olduğumuz üzere Suriyeli çocuklar daha kolay iş bulabiliyor ve ailelerinin geçimi için çalışmaya mahkûm kalıyor. Patronlar ise çocuk işçileri daha çok çalıştırıp, daha az ücret vererek karlarına kar katıyor” ifadeleri kullanıldı.

“İŞ CİNAYETLERİ KADER DEĞİL”

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“Bu cinayet de göstermiştir ki, hiçbir önlem alınmamıştır. 200-300 kişinin çalıştığı bir iş merkezinde hem yük, hem de insanların taşındığı ve hiçbir bakımı yapılmayan asansörün uzun süre bozuk olması bu cinayete davetiye çıkarmıştır. İşçiler hayatı hiçe sayılarak çalıştırılmış ve bu bir işçinin canına mal olmuştur. Bugün iş kazaları ve cinayetleri ‘toplu katliamlara’ dönüşüyor. Ülkenin değişik yerlerinde yaşanan işçi cinayetlerinde hesap sorulmamış olması bu cinayetlerin artmasına neden oluyor. Bu cinayetleri takdiri ilahi veya bir kaza gösterenler; işçiye ve ailelerine yalan söylemektedir. Bu yaşananlar işçileri köle kendilerini efendi olarak gören patronların ve onların sözcüsü ve koruyucusu AKP iktidarının eliyle işlenmiş birer cinayetten başka bir şey değildir. İş cinayetleri kader değildir, önlem ve tedbirleri almayan patronların kâr ve sömürü hırsı yüzünden yaşanıyor. Patronların kâr ve sömürü hırsı mülteci-yerli ayrımı yapmadan işçileri katlediyor. Sermayenin ucuz iş gücü isteği, yoğun emek sömürüsü ve işçilerin canı ve kanı üzerinden hayat buluyor. Çocuk işçiliği derhal yasaklanmalı, çocuk işçi çalıştıran işletmeler caydırıcı cezalara çarptırılmalıdır.

Emek Partisi Adana il örgütü olarak sürecin takipçisi olacağız. Bu cinayetlere dur demek için örgütlenelim, mücadele edelim” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İTO: Onaylı Randevu Sistemi kaosu büyütüyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan-Özel görüşmesi: Şimşek programı ve kayyumdan geri adım yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa