Erdoğan-Özel görüşmesi: Şimşek programı ve kayyumdan geri adım yok
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezinde ziyaret ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün CHP Genel Merkezinde Özel ile görüştü.
Fotoğraf: Harun Özalp/AA
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesinin ardından CHP'ye iadei ziyarette bulundu. Özel-Erdoğan görüşmesi 1,5 saatin ardından sonra erdi.
AKP tarafından yapılan açıklamaya göre CHP’nin ekonomik, demokratik ve siyasi davalara ilişkin taleplerine “Şimşek programından geri adım yok”, “Hakkari Belediyesinde başlayan kayyum uygulamalarına devam”, “Mahkeme kararlarına karışılmasın” mesajı verildi.
AKP’nin yumuşama, CHP’nin normalleşme dediği sürece övgü sonrası iktidarın dış politikasına ve yeni Anayasa’ya CHP’den destek istendi.
Erdoğan’ın bugün 18 yılın ardından CHP Genel Merkezine geldi. Özel, Erdoğan’ı kapıda karşıladı. Kapıda basına görüntü verilmesinin ardından Erdoğan ve Özel, 12’nci kattaki Genel Başkanlık makamına çıktı.
June 11, 2024
Görüşmede, 2 Mayıs’ta olduğu gibi liderlere AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Namık Tan, not tutmak için eşlik etti.
NELER GÖRÜŞÜLDÜ?
CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.
Yücel, Özgür Özel'in, asgari ücrete temmuzda ara zam talebini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, çay ve hububat üreticileri başta olmak üzere beklentilerin altında kalan alım fiyatlarını, ataması yapılmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin sorunlarını, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu, kira yardımı da sona erecek olan depremzedelerin sıkıntılarını görüşmede gündeme getirdiğini belirtti.
Özel’in tüm bu ekonomik beklentilerin karşılanması için makro bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirterek, adaletli bir vergi sistemi için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis’in çalıştırılmasını teklif ettiği kaydedildi.
Özel’in çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasının esas olduğunu, bunun yanında mevcut bütçenin gelir ve giderleri üzerinde de mali çalışma yapılması ve adaletsizliği giderecek tedbirler alınması gerektiğini söylediği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin ekonomi kadrolarının, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması talebi konusunda bir araya gelebileceği bildirildi.
CHP lideri Özel’in görüşmede; Gezi, Sinan Ateş, Tahir Elçi, Şenyaşar davalarındaki adalet taleplerini ve Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması konusunu gündeme getirdiği bildirildi.
Özel’in görüşmede, yeni anayasa konusunun bugün yakıcı sorunlar yaşayan toplumun temel beklentileri arasında yer almadığını, bu konuda bir toplumsal mutabakat oluşması gerektiğini, yeni anayasa meselesinin tartışılması için önce mevcut anayasaya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyumun şart olduğunu ifade ettiği aktarıldı.
Yücel, "Toplumun ekonomide bir kazanımı olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun çok küçük ve dar bir kesiminin lehine geçmişte birtakım gelişmeler oldu ancak bu yeterli değil. Ekonomide bir kazanım olacaksa hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin yani yoksulun, emeklinin, emekçinin, asgari ücretlinin, çiftçinin, esnafın, ezilen kesimler lehine bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Deniz Yücel "Görevden alınan ve yerine kayyım atanan kişi beraat ederse hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilirse ne olacak? Velev ki suçlu, belediye meclis üyelerinin suçu ne? O siyasi partiye oy veren halkın suçu ne? Onlar neden cezalandırılıyor? Bir belediye başkan vekili seçilir. Eğer belediye başkan vekili bir suça karıştıysa yerine yenisi seçilir ancak mevcut düzenleme hem Anayasa'mıza hem de demokrasimize aykırı bir uygulama" ifadelerini kullandı.
"Sokak hayvanları gibi toplumun hassasiyet gösterdiği konularda kalıcı çözümler üretilmesi konusunda birlikte çalışmaya hazırız" diyen Yücel "Kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadın hakları gibi toplumun büyük kesimini ilgilendiren konularda yine aynı şekilde birlikte çalışmaya ve çözüm üretmeye hazırız" şeklinde konuştu.
AKP'DEN AÇIKLAMA
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ekonomi ve yeni anayasa konularının iki lider arasında görüşüldüğünü aktardı.
Çelik “Gazze'de soykırım siyasetine karşı bizim bütün siyasi partiler olarak ortak bir duruş ortaya koymalı, Filistin devletine karşı duyarlılığı arttırmalıyız. Sayın Özel'in sosyalist enternasyonal çerçevesinde bilgilendirici tutum ortaya koyması son derece kıymetli olacaktır" dedi.
Kayyum atanan Hakkari Belediyesinin de görüşme gündemlerinden biri olduğunu anlatan Çelik, “Cumhurbaşkanı’mızın ifadesi, 'Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceğiz' şeklinde" dedi.
Çelik "Görüşmede Cumhurbaşkanımız Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Programı'yla elde edilen kazanımların korunacağını vurguluyorlar. Programa zarar verecek tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız arzu edildiği takdirde CHP tarafından Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in bilgi vereceğini ifade etmişlerdir" ifadelerini kullandı.
"3. görüşme olacak mı?" sorusuna ise "İhtiyaç olursa tekrar yapılır" cevabını verdi.
"TUTANAKLARI AÇIKLAYIN"
Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan görüşmeyle ilgili "İlk görüşmede ev sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dı. Ne konuşulduğunu, neler sorulduğunu ve ne yanıtlar verildiğini öğrenemedik. Şimdi ev sahibi CHP Genel Başkanı Özgür Özel. İşçiler ve emekçiler, neler konuşulduğunu bütün açıklığıyla öğrenmeyi bekliyor. Not alan Tan ve Elitaş'ın tuttuğu görüşme tutanakları halka açıklansın!" dedi.
June 11, 2024
İLK GÖRÜŞMEDEN BU YANA BASKI DURMADI
AKP Genel Merkezinde 2 Mayıs’ta gerçekleşen ve 1.5 saat süren Özel-Erdoğan görüşmesinin ardından ülke siyasetinde “yumuşama-normalleşme” tartışması başladı. Ancak Erdoğan ve Özel’in siyasette “yumuşama” ve “normalleşme” iddiasıyla bir araya gelmesinden bu yana iktidarın siyasette estirdiği sert rüzgarlar hızını kesmedi.
6-8 Ekim Kobanê protestolarını gerekçe göstererek 18’i tutuklu toplam 108 kişinin yargılandığı Kobanê davasında Kürt siyasetçilere ceza yağdı. Seçimlerin hemen ardından Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı DEM Parti’li Abdullah Zeydan’a mazbatası verilmedi. Protestolar sonucu iktidar geri adım atmak zorunda kaldı. Ancak iktidar kayyum politikasından vazgeçirmedi, Hakkâri’de Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış tutuklanıp cezaevine gönderildi, yerine Hakkâri Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandı.
İstanbul 1 Mayıs’ında Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyenlere yönelik ev baskınları yapıldı, onlarca yurttaş tutuklandı. Emeklilerin açlık sınırın altında aldığı ücrete "bütçe yok" diyerek kapıyı kapatan iktidar asgari ücrete temmuzda zam yapılmayacağı açıklamalarını sürdürürken, çay ve buğdayda açıklanan fiyat alımı fiyatları üreticilerin tepkisini çekti. (HABER MERKEZİ)