12 Haziran 2024 14:00

Politico: ABD’de nüfuz arayışında olan Türk grupların yeni hedefi Jamaal Bowman

Politico gazetesi, Erdoğan’a bağlı Türk grupların New York’taki nüfuzlarını arttırmak için Temsilciler Meclisinde görev yapan Jamaal Bowman'ı seçtiğini iddia etti.

Fotoğraf: House Creative Committee

Paylaş

ABD merkezli Politico gazetesi ABD’de nüfuz arayışında olan Türkiyeli grupların “yeni hedef” olarak Demokrat Partisi Temsilciler Meclisi Üyesi Jamaal Bowman’ı seçtiğini ileri sürdü.

Gazetede bugün (12 Haziran) Joe Anuta imzasıyla yayımlanan haberde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlı Türk gruplar New York’taki nüfuzlarını arttırmak istiyorlar. Son hedeflerinden biri de New York’un kuzeyinde zorlu bir seçim kampanyasıyla karşı karşıya olan, iki dönemdir Temsilciler Meclisinde görev yapan Jamaal Bowman” ifadeleri kullanıldı.

BOWMAN İÇİN BAĞIŞ TOPLAMA ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİLER

Habere göre, “Türk hükümetinin ve Amerikan diasporasının çıkarlarını temsil eden bir kuruluş olan Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi üyeleri Bowman’ı Washington’da ziyaret etti. İki dönemdir milletvekili olan Bowman’ın katıldığı bir gıda dağıtım etkinliğine ev sahipliği yaptı ve Bowman için bir bağış toplama etkinliği düzenledi.”

“Örgütün Bowman’la ilişkisinin, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak Türk hükümetine karşı çeşitli tutumlar alan selefi eski Temsilci Eliot Engel’e karşı sert muhalefetinden kaynaklandığı anlaşılıyor” denilen haberde şu yorumlar öne çıktı:

“Bowman’ın ilerici politikaları Erdoğan rejiminin otoriter eğilimleriyle uyuşmasa da, üç yıl önce ABD askerlerini Suriye’nin kuzeydoğusundan çıkarmaya zorlayacak bir yasa tasarısı hazırlamıştı; bu Erdoğan hükümetinin uzun zamandır arzuladığı bir politika. Önlem, Kongredeki iki partili bir grup yasa koyucudan destek aldı. Bowman’a 16 bağışçıdan gelen yaklaşık 40 bin dolarlık bağış, bu dönemki bağışlarının küçük bir kısmını oluştursa da Türkiye’nin ABD siyaset dünyasındaki erişimini genişletme çabasının bir başka örneği.”

“Belediye Başkanı Eric Adams’ın 2021 kampanyası, Türk hükümeti ile olası gizli anlaşmalar nedeniyle federal soruşturma altında. Bir büyük jüri davayı inceliyor ve belediye başkanına yakın en az bir kişi mahkeme celbi aldı. Erdoğan ile yakın ilişki içinde olan TASC, Brooklyn Demokrat Yvette Clarke ve Cumhuriyetçi Lee Zeldin de dahil olmak üzere siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden seçilmiş yetkililere bağışta bulundu. Ayrıca Bowman’ın Squad (Kongredeki bir Demokrat Parti grubu) üyesi arkadaşlarına da bağışta bulundu ve ülke çapında başka siyasetçilerle ittifak arayışına girdi.”

“Haziran 2021’de, Bowman’ın ilk dönemi sırasında, TASC’ın New York temsilcisi Erol Akyürek, Facebook sayfasında birinci dönem milletvekilinin kampanyasına katkı linkleri yayınladı. İki ay sonra ise, etkinliğin reklamını yapan bir Facebook gönderisine göre, örgütle bağlantılı isimler New Jersey Clifton’daki bir Türk restoranında Bowman için bir bağış gecesi düzenledi. Davet, Bowman’ın Westchester ve Bronx’u kapsayan bölgesinin dışında, ülkedeki en büyük Türk Amerikan topluluklarından birinin yakınındaydı. Etkinliğin ev sahipliğini daha sonra TASC eş başkanı olacak olan İsrafil Demir yaptı.”

SURİYE'NİN KUZEY DOĞUSUNDAN ÇEKİLME YASASINDAKİ DEĞİŞİKLİĞE SPONSOR 

“Federal Seçim Komisyonu kayıtlarına göre, Bowman’ın Toros Restaurant’ta ağırlandığı gün TASC ile bağlantılı kişilerden gelen bağışlar -ki bu restoran aynı zamanda New York Belediye Başkanı için de bir bağış gecesi düzenlemişti- yaklaşık 10 bin doları buldu. New Jersey’deki bağış gecesinden bir ay sonra 2021’de Bowman, Amerikan kuvvetlerinin Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilmesini öngören Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda yapılan bir değişikliğe sponsor oldu. Önergesini açıklarken Bowman, ABD ordusunun yurt dışında aşırı konuşlanmasını sona erdirmeye ve savaş yetkisini Kongre’ye geri getirmeye çalıştığını söyledi; Bowman’ın kampanyası, savaş karşıtı gruplarla yapılan tartışmalardan doğduğunu ve ilk kampanyası sırasında yurt dışında uzun vadeli askeri angajmanları azaltma vaadiyle tutarlı olduğunu söyledi.”

Öte yandan haberde, TASC’ın Politico’nun konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermediği belirtildi.

Bowman’ın kampanya sözcüsü Gabe Tobias ise Bowman’ın her hafta çok sayıda savunucu grupla bir araya geldiğini ve “TASC ile etkileşimlerinin asgari düzeyde olduğunu” söyledi. Tobias ayrıca Kongre üyesinin, Erdoğan’ın kuzeni ve TASC’ın bir dönem yönetim kurulu üyesi olan Halil Mutlu’nun siyasi faaliyetlerde bulunan bir Türk vatandaşı olarak federal hükümete kayıt yaptırdığını öğrendikten sonra nisan ayında bu kişinin bağışlarını iade ettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

A Milli Kadın Voleybol Takımı Tayland’ı 3-0 yendi

SONRAKİ HABER

Kırıkkale'de 80 yaşındaki kadının öldürülmesine ilişkin 4 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa