12 Haziran 2024 14:10

ABD, Ukraynalı Nazi milislere uyguladığı silah yasağını kaldırdı

ABD, Ukrayna'da Neonazi milislerden oluşan “Azov tugayı”na uyguladığı silah yasağını kaldırdı. Gerekçe olarak grupla ilgili “insan hakları ihlalleri saptanamadığı” ileri sürüldü.

Azov tugayları logosu

Paylaş

ABD, Ukrayna'da Neonazi milislerden oluşan “Azov tugayı”na uyguladığı silah yasağını kaldırdığı ortaya çıktı. 

ABD, bazı kurucularının Neonazi ideolojisini gerekçe göstererek alaya silah verilmesini yasaklamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir sözcü ise BBC’ye, hükümetin, yapılan inceleme ardından tugayın ABD’den silah desteği almasını engelleyen yasağın kaldırıldığını söyledi.

Bu arada, Azov tugayından karara ilişkin yapılan açıklamada, “ABD’den silah ve askeri eğitim almak hem Azov’un askeri kapasitesini güçlendirecek hem de tugaydaki insanların sağlık ve yaşamlarını korumaya yardım edecek” ifadesi kullanıldı.

2014’te kurulan Azov milis grubu Meydan ayaklanması ve ABD-AB desteğiyle dönemin hükümetinin devrilmesinin ardından, Rusça konuşan Donbas bölgesindeki bağımsızlık yanlısı milislere karşı saldırılarıyla gündeme gelmişti. Grup, Rusya’nın şubat 2022’de başlattığı saldırıların ardından ülkenin ordusuna “12. Özel Kuvvetler Tugayı” olarak entegre edilmişti.

Birleşmiş Milletlerin (BM) 2016’da yayımladığı bir rapor, Azov tugayını Ukrayna’nın doğusunda “sivil mülkü yağmalama ve insanların yerinden edilmesine sebep olmakla” suçlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitry Peskov ise konuyla ilgili, “Washington’un tutumundaki bu ani değişiklik, Rusya’yı bastırmak için her şeyi yapacağını gösteriyor... Neonazilerle flört etmek de dahil” dedi.

UKRAYNA’YA YENİ BİR PATRIOT DAHA

Bu arada ABD’li iki yetkili salı günü yaptıkları açıklamada, Başkan Joe Biden tarafından onaylanan bir kararla ABD’nin Ukrayna'ya bir Patriot füze sistemi daha göndereceğini söyledi. Bu, ABD’nin Ukrayna’ya doğrudan verdiği ikinci Patriot sistemi.

Aralarında Almanya’nın da bulunduğu diğer müttefikler de hava savunma sistemlerinin yanı sıra bu sistemler için mühimmat sağlamışlardı. Geçtiğimiz günlerde Madrid’de konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Rus saldırılarına karşı savunmak için yedi Patriot sistemine daha ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Öte yandan çoğu Ukrayna mütteffiği olan 90 kadar devletin temsilcisi bu hafta sonu "Ukrayna Konferansı" için İsviçre’de bir araya gelecek. Rusya konferansa davet edilmezken, davet edilen ve katılması için ısrar edilen Çin’in de katılmayacağı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kırıkkale'de 80 yaşındaki kadının öldürülmesine ilişkin 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

Gazeteciye dönük çıplak aramaya takipsizlik kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa