12 Haziran 2024 13:47

Yerel basın için çağrıda bulunan CHP'li Çakırözer: Gazeteden, haberden tasarruf olmaz

CHP’li Çakırözer, Yerel basınının yaşadığı sorunların araştırılması ve yerel basına destek verilerek kapanmaların önüne geçilmesi için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Fotoğraf: Utku Çakırözer'in basın danışmanı 

Paylaş

Kamuda tasarrufu öngören genelde yerel basını vurdu. Genelge kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına gazetelere ilan ve abonelik yasağı getirildi. Genelge sonrası CHP, birçok şehirde yerel gazetelerin kapanma kararı aldığını, bazılarının ise birleşme adı altında yayınlarına son verdiğini belirterek, Anadolu basının yaşatılması için genelgenin yeniden düzenlenmesini istedi.

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yerel basının sorunlarının araştırılması ve Anadolu basınına destek verilmesi için TBMM’de komisyon kurulmasını talep etti. Önerge üzerine konuşan AKP temsilcisi “komisyona gerek yok” derken, MHP’de söz almadı.

Tasarruf genelgesindeki gazeteler ile ilgili düzenlemenin basın kuruluşlarını derinden etkilediğine dikkat çeken Çakırözer, “Mayıs ayında tasarruf genelgesi yayımlandı. Yazlık, kışlık, uçan saraylarından, geçmediğimiz köprülerden, uçmadığımız havaalanlarından tasarrufa gitmeyenler emeklinin, emekçinin, memurun sırtına tasarrufu yüklediler. Bir de ne yaptılar? Kamu kurum ve kuruluşlarına günlük gazete alımını yasakladılar” dedi.

“GENELGE SONRASI BİRÇOK GAZETE KAPANDI”

Genelgeyi protesto için yerel basının sayfa karattığını, birçok şehirde de gazetelerin kapanma kararı aldığını söyleyen Çakırözer, “Tasarruf genelgesi sonrası birçok şehirde gazeteler ya son sayılarını çıkararak ya da başka gazetelerle birleşmek zorunda kalarak yayın hayatlarına veda ettiler, etmekteler. Ankara'da 24 Saat, Ticari Hayat, Anadolu, Güçlü Anadolu, Zafer gazeteleri 31 Mayısta kapandı. Ankara’da yerel gazete sayısı 9'dan 4'e düştü. Bartın'da 5'ten 2'ye, Nevşehir'de 2'den 1'e, Kırıkkale'de 4'ten 2'ye, Uşak'ta 3'ten 1'e. İzmir'in otuz beş yıllık Yeni Çeşme gazetesi ‘Elveda Çeşme’ diyerek kapandı. Birkaç gün sonra, Ordu'da 9 olan gazete sayısı 3'e düşecek. Balıkesir ve Çanakkale'de yerel gazeteler 1'inci sayfalarını kararttılar, dediler ki: ‘Kamu kurum ve kuruluşlarımızın çalışmalarını halkımıza haberdar edemediğimiz için özür dileriz.’ Kapkara çıktı gazeteler” diye konuştu.

Son yıllarda yüzlerce gazetenin kapandığını dile getiren Çakırözer, 2019 yılında bin 100 olan gazete sayısının bu genelgeden hemen önce 842 olduğunu, şimdi ise bu rakamın 500'lere ineceğini söyledi. Anadolu’da yerel televizyon kanallarının da sorunlarına çözüm isteyen Çakırözer, televizyon kanalları için de destek istedi.  

“İŞSİZ GAZETECİ ORDUSUNA BİNLERCE YENİSİ EKLENECEK”

“Yerel basın Anadolu'muzda demokrasinin temel taşı, şehirlerimizin hafızası, sesi, gözü, kulağı” diyen Çakırözer, Anadolu basının önemine ilişkin de şu mesajları verdi: “Siz tasarruf yapacağız diye bu gazetelerin üç kuruş aboneliğine el koyduğunuzda, uydu giderlerini yüzde 200 artırdığınızda bu kurumlar nasıl yaşayacak? Yaşayamayacaklar! Ya kararacak yok olacaklar ya da birleşmeye zorlanacaklar ve Anadolu'da, ülkemizde, şehirlerimizde çok sesliliğe darbe vurulacak, şehirlerimizde yurttaşlarımız yerel ve merkezî idarelere karşı öz denetim hakkından mahrum kalacak, gazetecilerin iş ve aş kapısı kapanacak, işsiz gazeteci ordusuna binlerce yenisi eklenecek.”

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Anadolu Medya Ödülleri törenine de atıfta bulunan Çakırözer, “Bu iş öyle sarayda üç beş yandaşı çağırıp ‘Anadolu medyasına ödül veriyoruz’ demekle çözülmüyor. Anadolu basını sizden plaket beklemiyor, acil sorunlarına çözüm bekliyor. Gazeteden, haberden tasarruf olmaz. Tasarruf genelgesindeki abone ve ilan gelirlerinin kısıtlanması düzenlemesinden derhâl vazgeçilmelidir. Gelin Anadolu basını için Gazi Meclisimizde bir araştırma komisyonu kuralım, sorunlarını masaya yatırıp birlikte çözüm önerilerini geliştirelim. Gazetelerimizin, televizyonlarımızın yaşamasının önünü hep birlikte açalım” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciye dönük çıplak aramaya takipsizlik kararı

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Yumuşama, konjonktürel ve taktiksel ise yeni bir felaketin habercisi olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa