12 Haziran 2024 14:30

Kira desteği kesilen Hataylı depremzedeler: Yanımızda olmayan devlet sorunlarımıza yenisini ekledi

AFAD’ın kira yardımını haziran ayı sonunda kesileceğini duyurmasına Hatay’daki depremzedeler tepkili “En başından beri yanımızda olmayan devlet, sorunlarımıza sorun eklemeye devam ediyor.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

6 Şubat Maraş merkezli depremlerin etkisi Hatay’da 1 buçuk yılın geçmesine rağmen sürüyor. Biriken sorunların üstüne AFAD’ın, depremlerde oturdukları evleri yıkılan, orta hasar veya ağır hasar alan kiracılara yatırılan kira yardımının haziran ayı sonunda kesileceğini duyurması da sorunlara yenisini ekledi.

AFAD’ın evleri yıkılan, orta hasar veya ağır hasar alan kiracılara yatırılan kira yardımının haziran ayı sonunda kesileceğini duyurmasına Hatay’daki depremzedeler de tepki gösterdi. Ödenen 5 bin TL’nin kesilmesinin anlaşılır bir tarafının olmadığını söyleyen depremzedeler, “Burada hiçbir şey normalleşmedi. Barınma sorunumuz devam ederken hangi ev nerede kime teslim edildi? Neye istinaden bu destek kesildi? En başından beri yanımızda olmayan devlet, sorunlarımıza sorun eklemeye devam ediyor” dedi.

“SORUNLARIMIZA YENİSİ EKLENDİ”

Defne ilçesinde yaşayan ve kira yardımı kesilen bir depremzede, “Önce evler teslim edilene kadar kira ödeneği olacağı söylendi. Ardından yeni yıla girerken müjde olarak bir yıl daha kira ödeneği vereceklerini duyurdular. Ama altıncı ayda, bu ay son diye mesajlar attı AFAD” diyerek sözlerine başladı. Depremzede, “Hatay’da hala hayat normalleşmedi. İnsanlar hala sokak aralarında, parklarda çadırlarda, konteyner kentlerde yaşamak zorunda. Buradaki insanlar gelir kaynaklarını kaybetmiş, büyük bir işsizlik içindeyken kira yardımının kesilmesi nasıl anlaşılabilir ki” diye sordu.

Hatay’daki insanların hala sağlık, eğitim, temiz su ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını hatırlatan depremzede, “Verdikleri kira bedeli ile zaten bir ev kiralamak mümkün değilken bu küçücük miktarın bile fazla görünüp kesilmesi bizlerin ne kadar önemsiz olduğunu bize bir kere daha gösterdi. Bir buçuk yıldır devleti yanımızda hissetmediğimiz gibi sadece sorunlarımıza sorun ekleyen bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

“ÜCRETSİZ KONUT HAKKIMIZ İÇİN DE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Bir başka Defne’de yaşayan depremzede ise kentin var olan sorunlarının hala devam ettiğini hatırlattı. Özellikle rezerv alanı sorunu, barınma hakkı gibi sorunlara yenilerinin eklendiğini belirten depremzede, “Bir sinek ilaçlaması bile yapılmıyor. Sağlık konusunda ciddi sorunlar var. İşsizlik zaten ortada. Bizler bunlarla mücadele ederken bir de verdikleri kira desteğini çekiyorlar” dedi.

Bundan sonrası için mücadele etmek dışında yapılacak bir şeyin olmadığını söyleyen depremzede, “Bunlara karşı ortak bir mücadele örmek dışında ve devletten talep etmek dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Bugüne kadar dayanışma ile ayakta kaldık. Bugünden sonra devletin bizi görmesini sağlayacak ortak bir mücadele yürüteceğiz. Bizden alınan deprem vergilerinin hesabını soracağız. Ücretsiz konut hakkımız için mücadele edeceğiz. Yurt içi ve yurtdışından toplanan yardım paralarının akıbetini de soracağız” diye konuştu.

“HANGİ KONUT NEREDE, KİME TESLİM EDİLDİ? BİTMİŞ BİR KONUT YOK”

Arsuz’da yaşayan ve orta hasarlı evi için aldığı kira desteğinin kesildiğini söyleyen bir depremzede de, “O zamanki açıklamalar biz ‘kiracılara ev sahiplerine yardım edeceğiz’ şeklindeydi ve zaten devletin birinci görevi insanların barınma hakkını korumak ya bu verilmiş söze uymamak nedir? Bizim kalacak evimiz yok, yüzde 70’i yok olmuş bir şehirden bahsediyoruz. Böyle bir şehirde hasbelkader bir kiralık ev bulacaksınız, içine yerleşeceksiniz ve bunun desteğini de verecekken şimdi barınma hakkımızın elinden alındığını düşünüyorum” dedi.

Depremden önce ev kirasına 1500 lira veren depremzede şimdi oturduğu yerde 15 bin TL’den aşağı kiralık evin artık çok zor bulunduğunu söyledi. Depremzede, “Mesajda da bir lütuf gibi yazmışlar. ‘Kesecektik ama hadi 3 ay daha uzattık’. Ki şunu da söylemişlerdi ‘evler teslim edilene kadar yardım edeceğiz’. Hani, hangi konut nerede, kime teslim edildi, bununla ilgili de bilgi yok. Çünkü burada bitmiş bir konut yok” diye konuştu.

Konteyner kentlerde yaşamanın zorluklarını da hatırlatan depremzede, “Konteyner kentlerde durumlar içler acısı. Bunun üstünde gece yarısı AFAD mesaj atarak son defa yatıracağız diyerek başka da bir şey söylemeyerek oldu bittiye getiriyor” dedi.

“YOKSULLUK ARTACAK, BİZLER KEMER SIKACAĞIZ!”

Depremzede, “Şuan oturduğun evin kirası 10 bin TL. Ben şanslıyım ama bundan sonrası için ne yapacağım bilmiyorum. Antakya’da yaşarken Arsuz’da ev bulduğum için buraya yerleştim. Yaşadığım yeri değiştirmek zorunda kaldım çünkü ev bulabildiğim için şanslıyım. Bundan sonra nasıl olacak? Ya yaşadığım evi boşaltacağım çünkü gerçekten çok zor. Normal şartlar altında aldığım kira yardımıyla en azından bir destek var diyordum ki zaten fedakârlık yapıyordum. E aldığın asgari ücretle ne yapabileceksin? Giderlerini karşılamakta zorluk çeken birisi için, hele de birikimi olmayan birinin bir evde barınması bile lükse dönüşüyor. Daha da artacak yoksulluk daha da kemer sıkacağız” diye tepki gösterdi. 

“YİNE DEPREMİN İLK ZAMANLARINA DÖNECEĞİZ”

Depremzede ya evi boşaltacağını ya da ailesinin yanında yaşamak zorunda kalacağını belirterek, “Yine depremin ilk zamanlardaki gibi sağlam evlere sığınıp 6-7 aile iç içe yaşıyorduk. Şu an olacak şey de bu. Çünkü geçici olarak sundukları konteyner kentlerde yaşamın koşullarını hepimiz biliyoruz. 1 buçuk sene geçti bu sorunların çözülmediği gibi konut teslimi de yok. Bunu neye istinaden kesiyorlar? Onlar da mesajın sonunda demiş ya ‘allah korusun her türlü afetten diye”, çok ironik ama “Bize ne yapacaksa Allah yapacak herhâlde” dedi.

AFAD’ın raporlarına bakarak toplanılan ile dağıtılan paranın arasında da dağlar kadar fark olduğunu söyleyen depremzede son olarak, “E n’oluyor bu para? Bu barınma hakkı sorunudur. Gösterdikleri geçici çözümler de sağlıklı değildir. Bizler hala barınamıyoruz” diye konuştu.

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Hollanda'da AP seçimleri: Wilders seçmeni sandığa gitmedi

SONRAKİ HABER

Ayşe Ateş’ten MHP'li Semih Yalçın’a yanıt: “Dosyayı açıp okumadıysa mahkemeye gelsin"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...