Alman Meclisine Türkiye tavsiyesi: Avrupa Konseyi sert tepki vermelidir
Alman Meclisi'nde oturuma katılan hukukçular, uzmanlar ve insan hakları savunucuları, AİHM'nin Osman Kavala kararını uygulamayı reddeden Türkiye'ye karşı daha sert tutum almasını tavsiye etti.
Osman Kavala | Fotoğraf: AA
Alman Federal Meclisi'nde görüş bildiren hukukçular, uzmanlar ve insan hakları savunucuları Avrupa Konseyi'nin artık Osman Kavala'yı serbest bırakmayan Türkiye'ye karşı daha sert tutum takınmasını istedi.
Federal Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yürürlüğü girmesinin 71'inci ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilmesinin 76'ınci yıldönümü vesilesiyle Berlin'de özel bir oturum düzenledi.
DW Türkçe'de yer alan habere göre pazartesi günü düzenlenen oturumda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi'nin AİHS'nin uygulanmasının güvence altına alınmasında oynadıkları rol masaya yatırıldı. Oturuma davet edilen hukukçular, uzmanlar ve insan hakları savunucuları hem sözlü hem de yazılı olarak komisyonun sorularını yanıtladı.
Yöneltilen sorular arasında "AİHM'in rolünün güçlendirilmesi için ne yapılmalı?", "Kararların etkin bir şekilde uygulanması nasıl sağlanabilir?", "AİHS'nin etkili bir şekilde uygulanması için Avrupa Konseyi kurumlarının elinde bulundurduğu araçların kullanımını nasıl değerlendiriyorsunuz?" gibi sorular yer aldı.
"RİAYET ETMEYENLER ÜYE KALAMAZ"
Uzmanlar, bu sorulara verdikleri yanıtlarda Osman Kavala ile Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın serbest bırakılması yönünde AİHM'nin verdiği kararları uygulamamakta direnen Türkiye'ye de dikkat çekti. AİHM kararlarını uygulamamakta direnenlerin "demokrasiler kulubünden" çıkartılması gerektiğini savunan uzmanlar, aksi takdirde Avrupa Konseyi'nin güvenirliğini yitireceği uyarısında bulundu.
Oturuma katılan uzmanlardan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu Sekretaryası Başkanı Dr. Günter Schirmer, Türkiye gibi AİHM kararlarını uygulamayanlara daha sert karşılık verilmesini istedi. Avrupa Konseyi'ne AİHS'de tanımlanan insan haklarının mümkün olan en iyi şekilde uygulanmasını sağlama iradesine sahip ülkelerin üye olması gerektiğini söyleyen Schirmer, "Kendisine saygı duyan her kulüp, kırmızı çizgiler çizer. Bunlara riayet etmeyenler üye olamaz ya da üye kalamaz" dedi.
Schirmer, değerlendirmesinde üyelerin AİHM kararlarına uymasını sağlamak için öngörülen prosedürler bulunduğunu, bunların da uygulanması gerektiğini savundu. Schirmer, Türkiye'ye dikkat çekerek "Kanaatimce Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, özellikle de Türkiye'nin Kavala davasında yaptığı gibi, bir devletin bir kararı uygulamayı açıkça reddetmesi halinde, kararların uygulanmamasına daha sert tepki verebilir ve vermelidir." görüşüne yer verdi.
"TÜRKİYE'NİN İHRAÇ EDİLMESİ MÜMKÜN"
Geçmişte AİHM'de yargıç olarak görev yapmış olan Köln Üniversitesi Avrupa İnsan Hakları Koruma Akademisi Direktörü olarak görev yapan Prof. Dr. Angelika Nussberger, oturumda Alman milletvekillerinin "Siyasi tutukluların olmadığı bir Avrupa hedefine ulaşmak için neler yapabilir?" sorusunu yanıtlarken Türkiye'ye değindi. Nussberger, Bakanlar Komitesi'nin AİHM'in Kavala kararını uygulamayan Türkiye'ye yönelik gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirterek "Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden ihraç edilmesi de mümkün olabilir" görüşünü kaydetti.
Bakanlar Komitesi'nin kararları uymamakta direnen ülkelere öngörülen siyasi tedbirleri uygulamayarak insan hakları koruma sisteminin genelinin zayıflamasına yol açtığını belirten Nussberger, "Ancak burada yine, her zaman olduğu gibi, şu sorun ortaya çıkmakta: Özellikle çok sayıda insan hakları ihlali ile suçlanan devletler Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkartılmak istenmiyor, çünkü bu, ilgili devletin iç işleyişine olumlu etkide bulunma imkanının kaybedilmesine yol açabilir." dedi. (DIŞ HABERLER)