İlk iş İŞKUR tabelasını söktüler
12 yaşındaki çocuk işçi Ahmet’in iş cinayetinde ölmesinin altından İŞKUR tabelası çıktı. Cinayetin ardından ilk iş tabela kaldırıldı.
Fotoğraf: DHA
Halil İMREK
Adana
Adana’da önceki gün 12 yaşındaki Suriyeli çocuk işçi Ahmet Dırek Turan Haskiro, çalıştığı atölyesinde bozuk olan asansörle duvar arasına sıkışarak öldü. Cinayetin gerçekleştiği iş hanında ve İŞKUR tabelası asılıydı. 12 yaşındaki Ahmet’in ölümünün ardından bu tabelayı apar topar söküldü.
12 yaşındaki çocuğun ölümünün arkasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR'un tabelası var. Yasak olmasına rağmen çalıştırdıkları 12 yaşındaki Ahmet bu tekstil atölyesinde iş cinayetine kurban gitti.
KÖLELİK KOŞULLARINDA ÇALIŞMA
Obalar bölgesi denilen bu yerde yüzlerce tekstil atölyesinde binlerce işçi düşük ücrete, güvencesiz koşullarda merdiven altı atölyelerde haftanın 6 günü 12 saat karın tokluğuna çalıştırılıyor. Resmi ve dini bayramlarda da tatil hakları yok. Son yıllarda bu atölyelerde yoğun olarak Suriyeliler çalışıyor. Bölgede bazı apartmanlar, iş merkezleri ve hanlar komple tekstil atölyesi. Büyük firmalara fason işler yapan bu atölyelerde ücretler düşük, sigortasız ve güvencesiz çalıştırma yaygın. Göçmen ve çocuk emeği ise ucuz iş gücü olarak kullanılıyor. Bölgede fason firmalar genellikle LC Waikiki ve Defacto gibi büyük markalara üretim yapıyor. İsmini vermek istemeyen bir tekstil işçisi günde 12 saat çalıştırıldıklarına dikkat çekiyor. Zor şartlar altında çalıştıklarını ifade eden tekstil işçisi kadın, “Çalıştığımız iş ortamı sıcak, havasız, sağlıksız ve hijyenden yoksun. Köle gibi çalıştırılıyoruz. Kara düzen bir çalışma var hiçbir hak ve hukuk yok. Doğru dürüst yemek molamız yok. Çay molası hak getire. Yemek yedikten hemen sonra çalışmamız isteniyor. Son zamanlarda ağırlıklı olarak Suriyeliler çalıştırılıyor, çoğu da çocuk. Onlarla birlikte düşük ücret dayatması ve baskı daha da arttı” diye konuştu.