13 Haziran 2024 04:32

Eski AKP'li ilçe başkanının inşaatı vatandaşın yolunu kapattı

Eski AKP Menemen İlçe Başkanı'nın Foça'da yaptığı, imara uygun olmayan inşaat, vatandaşın evine giden tek giriş yolunu kapattı.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in birçok ilçesinde olduğu gibi Foça ilçesinde imara aykırı yapılan inşaatlar birbiri ile yarışır durumda. Foça Belediyesinin açıklamasına göre imara aykırı yapılan 6 bin “kaçak” yapı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Eski AKP Menemen İlçe Başkanı Ahmet Can Çelik’in inşaatı. Çelik’in Foça Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi, Nefise Hanım Sitesinde

projeye aykırı olarak yaptığı inşaat nedeniyle Erim Devecier’in evinin yolu kapandı. Devecier, “Yangın olsa itfaiye gelemeyecek” diye tepki gösterdi. 

BELEDİYEYE 5 KEZ DİLEKÇE YAZDI, ÇÖZÜM YOK

Uygulamanın her aşamasını ‘keyfiyet’ olarak anlatan İnşaat Mühendisi Devecier, Foça Belediyesine 26 Aralık 2023 tarihinden 19 Nisan 2024 tarihine kadar 5 dilekçe verdiğini söyledi. Dilekçelere rağmen cevap alamadığını söyleyen Devecier, “Belediye bize kapı duvar” dedi.

Foça Belediyesine yaptığı başvurunun ardından, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yaptığı 21 Nisan 2024 tarihli başvurusuna da yanıt alamayan Devecier, “Annem, 6 aydır 4 duvar arasında yaşamaya mecbur bırakıldı. Mevcut koşullarda, bir yangın çıkması durumunda eve itfaiye ekiplerinin müdahale edebileceği hiçbir yol yok; acil ambulans müdahalesi gerekmesi durumunda sedyenin geçeceği hiçbir yol yok. Bu sebeple, annem, eve giriş çıkışını 2 farklı duvarın üzerine tırmanıp yola atlayarak gerçekleştirmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ev

"İMARA AYKIRI İŞLEMLER"

Foça Belediyesinin Nefise Hanım Sitesindeki 16 ve 17 bağımsız bölümlerdeki aykırı imalatlara bugüne kadar hiçbir yaptırım uygulanmamasının ardından Eski Menemen AKP İlçe Başkanı Ahmet Can Çelik’in yaptığı bağımsız bölüm 19’da eklenince site içindeki yol tamamen kapanmış oldu. Çelik’in bağımsız bölüm 19'daki inşaatının, istinat duvarının site projesine aykırı olacak şekilde pay bırakarak alanını genişletmeye çalıştığını belirten Devecier, hatalı konumdan inşaata başlayıp, yine hatalı kot üzerinden imalat ile inşaat faaliyetini gerçekleştirdiğini iddia etti.

YARGIYA BAŞVURU YAPILDI

Projeye aykırılıktan işlem uygulama yetkisi olan Foça Belediyesi, bahçe duvarı konusunda sorumluluk almamak adına duvar imalatının “yapı” sınıfına girmediğini iddia ettiğini söyleyen Devecier, “Oysa 3194 sayılı İmar Kanunu madde 5’te ve Danıştayın da bu doğrultudaki kararına göre, bahçe duvarları yapı sınıfına girmektedir ve belediyelerin yetkisi altındadır. Görüldüğü gibi kanunda bahçe duvarının ruhsata tabi olmadığına dair bir düzenleme yoktur. Nitekim Danıştay da bahçe duvarlarının ruhsata tabi olduğu düşüncesindedir” bilgisini paylaştı. 

Foça Belediyesi ile yaptığımız görüşmenin ardından, ilgili birimle görüşme yapılıp dönüleceği bilgisi verilmesine rağmen konuyla ilgili dönüş yapılmadığı için haberde belediyenin konu hakkındaki görüşüne yer veremiyoruz.

İzmir Valiliği ve Foça Kaymakamlığına yaptığı başvuruları sonuçsuz kalan Devecier, sorunu yargıya taşıyarak çözüm arama mücadelesini sürdürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci ve çocuk emeğiyle büyüyen firma

SONRAKİ HABER

CHP'li Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Şimşek programının savunulacak yanı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa