12 Haziran 2024 22:16
Son Güncellenme Tarihi: 12 Haziran 2024 23:53

Tahir Elçi davasında verilen beraat kararına tepki: Karanlığı aydınlatabiliriz

Tahir Elçi davasında verilen beraat kararlarına insan hakları örgütleri ve siyasetçilerden de tepkiler yükseldi.

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

Paylaş

Tahir Elçi davasındaki beraat kararına çok sayıda tepki gösterildi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne illişkin açılan davanın 11'inci duruşmasında 3 sanık polis için beraat kararı verildi.

Karara çok sayıda isim tepki gösterdi.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, “Cezasızlık politikalarına karşı mücadele ettiği bu topraklarda maalesef aynı şeyi yaşadı. Zar zor açılan bir açılan dava sonucunda bugün bir karara varıldı. Bu kararın siyasi kararla alındığını biliyoruz. Yine hukukla, adaletle izah edilemeyecek, siyasete göre yön alan bir kararla karşı karşıya kaldık. İktidarlar değişiyor ama faili belli olan davalarda hep aynı politikalar yürütülüyor. Tahir Elçi’nin sesine sahip çıkmak için, barış çığlığına sahip çıkmak 4 ayaklı minareye sahip çıkmak, bir arada yaşam hakkına sahip çıkmak anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“KARANLIĞI AYDINLATABİLİRİZ”

Urfa Milletvekili Mithat Sancar, Tahir Elçi’nin savaşa karşı bir açıklama yaparken katledildiğini hatırlattı, “Bu cinayetlerin gün ortasında işlendiğini biliyoruz ve bu cinayetlerin yine gün ortasında karanlıkta bırakıldığını da biliyoruz. Soruşturma hiçbir zaman geniş tutulmadı. Arkasındaki güçler hep karanlıkta bırakılmak istendi. Ama bu davanın böyle kapanacağı konusunda yanılıyorlar. Mücadeleyi devam ettirirsek bu karanlığı aydınlatabiliriz” ifadelerini kullandı.

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır'da tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak, bu değerlere dikkat çekmek için açıklama yaptığı sırada Dört Ayaklı Minare önünde katledildi. Bu cinayet, kameralar karşısında işlendi, kamera kayıtları silindi. Diyarbakır Barosu'nun ortaya koyduğu rapor olmasaydı kovuşturma dahi olmayacaktı. Taleplerin gerekçesiz reddedildiği, delillerin karartıldığı dosya zaman aşımına bırakılmak için her türlü çaba sarf edildi. Bugün karar duruşmasında eksik soruşturma yürütülmesinin ve gerçek bir yargılama yapılmamasının etkileri görüldü. Tüm talepleri reddeden mahkeme, sanık olan 3 polisi de beraat ettirdi. Ancak Tahir Elçi için, uğrunda katledildiği 'barış' için mücadele sürecek."

 

 

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca da X hesabından yaptığı açıklamada "Yıllarca süren yargılama, katilleri aklamanın aracı yapıldı. Ne yazık ki şaşırmadık... Şaşırmadık çünkü katledilen barış, demokrasi, emek olunca fail hep meçhul, fail hep haklı! Ailesinin, dostlarının, meslektaşlarının verdiği mücadele sayesinde açığa çıkan delillere rağmen yargı, bir duvar gibi durdu karşımızda. Ancak bu mücadele öyle kolay bitmeyecek. Geç gelen adalet, adalet olmasa da faillerin cezalandırılması için, barış için sürecek" dedi.

 

 

“TÜM YAŞANANLARIN TANIĞIYIZ”

CHP Diyarbakır Milletvekil Sezgin Tanrıkulu da yaptığı açıklamada “Tahir Elçi'nin medyada nasıl hedef gösterildiğini biliyoruz. Nasıl gözaltına alındığını ve yargılandığını biliyoruz. Soruşturma süreci, delillerin karartılması ve delillere ulaşmanın engellenmesi şeklinde yürütüldü. Tüm bunların tanığıyız ve müdahiliz” dedi.

Emek Partisi Diyarbakır İl Örgütü de dava sonrası yaptığı açıklamada “Bu dava böyle kapanamaz! Suçlular ceza alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 

 

Uluslararası Af Örgütü de yaptığı açıklamada “Tahir Elçi cinayeti davasında yargılanan üç polis memurunun beraat ettirilmesi adalete ağır bir darbedir” dedi.

Açıklamada “Karar, yetkililerin Elçi cinayetine ilişkin kapsamlı, hızlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürütmekteki vahim başarısızlığını daha da net bir biçimde ortaya koydu. Bu başarısızlık, sorumluların adaletten kaçmasını mümkün kılmıştır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çamlıca Bilfen okulunda 50 öğretmen işten atıldı

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı “insan sağlığı öncelikli” dedi, köpek ölümlerini normalleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa