13 Haziran 2024 04:43

Kira desteği kesilen depremzedeler: Ya evi boşaltacağız ya ev birleştireceğiz

AFAD’ın depremzedelere kira yardımını kesmesine Hataylı depremzedeler tepki gösterdi: Asgari ücretle nasıl kira ödeyeceğiz? Ya evi boşaltacağız ya da aile ile ev birleştireceğiz.

Kira desteği kesilen depremzede Hülya Kavuk’un depremde kullanılmaz hale gelen evi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

Depremzedelerin biriken sorunlarına bir de kira yardımı desteğinin kesilmesi ekleniyor. AFAD’ın kira yardımının haziran sonunda kesileceğini duyurması depremzedelerin tepkisini çekti. Depremde evleri yıkılan, orta veya ağır hasar alan kiracılara yatırılan 5 bin liralık kira yardımının kesilmesinin anlaşılır bir tarafının olmadığını söyleyen Hataylı depremzedeler, “Burada hiçbir şey normalleşmedi. Barınma sorunumuz devam ederken neye istinaden bu destek kesildi? En başından beri yanımızda olmayan devlet sorunlarımıza sorun eklemeye devam ediyor” dedi.

Defne’de kira yardımı kesilen bir depremzede “Önce evler teslim edilene kadar kira ödeneği olacağı söylendi. Yeni yıla girerken müjde olarak bir yıl daha kira ödeneği vereceklerini duyurdular. Ama altıncı ayda ‘bu son’ diye mesajlar attı AFAD. Hatay’da insanlar hâlâ sokak aralarında, parklarda çadırlarda, konteyner kentlerde yaşamak zorunda. Buradaki insanlar gelir kaynaklarını kaybetmişken kira yardımının kesilmesi nasıl anlaşılabilir?​” diye sordu.

Hâlâ sağlık, eğitim, temiz su ve barınma gibi temel ihtiyaçlara dahi erişemediklerini hatırlatan depremzede “Kira desteği ile zaten bir ev kiralamak mümkün değil. Bu küçücük miktarın bile fazla görülüp kesilmesi bizlerin ne kadar önemsenmediğini bir kez daha gösterdi” dedi.

"ÜCRETSİZ BARINMA İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

Defne’de yaşayan depremzede Hülya Kavuk ise rezerv alan, barınma hakkı sorunlarının sürdüğünü vurgulayarak “Bir sinek ilaçlaması bile yapılmıyor. Sağlık konusunda ciddi sorunlar var. İşsizlik zaten ortada. Bizler bunlarla mücadele ederken bir de verdikleri kira desteğini çekiyorlar” dedi.

Mücadele dışında yapılacak bir şeyin olmadığını söyleyen depremzede “Bunlara karşı ortak bir mücadele örmek dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Bugüne kadar dayanışma ile ayakta kaldık. Bugünden sonra devletin bizi görmesini sağlayacak ortak bir mücadele yürüteceğiz. Deprem vergilerinin hesabını soracağız. Ücretsiz konut hakkımız için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

"HANGİ KONUT KİME TESLİM EDİLDİ?"

Arsuz’da yaşayan ve orta hasarlı evi için aldığı kira desteğinin kesildiğini söyleyen bir depremzede de “Devletin birinci görevi insanların barınma hakkını korumak. Verilmiş söze uymamak nedir? Bizim kalacak evimiz yok, yüzde 70’i yok olmuş bir şehirden bahsediyoruz. Barınma hakkımızın elinden alındığını düşünüyorum” dedi.

Oturduğu yerde 15 bin TL’den aşağı kiralık ev bulmanın zor olduğunu ifade eden depremzede “Mesajda da bir lütuf gibi yazmışlar: Kesecektik ama hadi 3 ay daha uzattık… Hani, hangi konut, kime teslim edildi? Bitmiş bir konut yok” diye konuştu.

Konteyner kentlerdeki durumun da içler acısı olduğunu vurgulayan depremzede “Şu an oturduğum evin kirası 10 bin TL. Bundan sonra ne yapacağım bilmiyorum. Antakya’da yaşıyordum, Arsuz’da ev bulabildiğim için buraya yerleştim. Ev bulabildiğim için şanslıyım. Kira yardımıyla kira ödüyordum, Şimdi asgari ücretle ne yapabileceksin? Giderlerini karşılamakta zorluk çeken birinin evde barınması bile lükse dönüşüyor” diye tepki gösterdi.

"DEPREMİN İLK GÜNLERİNE DÖNECEĞİZ"

Ya evi boşaltacağını ya da aile yanına gitmek zorunda kalacağını belirten depremzede “Depremin ilk zamanlarda sağlam evlere sığınıp 6-7 aile iç içe yaşıyorduk. Şu an olacak şey de bu. Çünkü konteyner kentlerde yaşamın koşullarını hepimiz biliyoruz. 1 buçuk sene geçti bu sorunlar çözülmediği gibi konut teslimi de yok. Bunu neye istinaden kesiyorlar?​” diye sordu.

AFAD’ın topladığı paraların nerelere harcandığını soran depremzede “Bu barınma hakkı sorunudur. Gösterdikleri geçici çözümler de sağlıklı değildir. Bizler hâlâ barınamıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Beko Basketbol Süper Ligi'nde şampiyon oldu

SONRAKİ HABER

Muğla'da aile hekimliği çalışanları "vergide adalet" talebiyle alanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa