13 Haziran 2024 00:42

Ortaca'da, patlatmalı krom madenine verilen ÇED kararına itiraz edildi

Muğla Ortaca'da, Damla Madenciliğe ait patlatmalı krom madenine verilen ÇED gerekli değildir kararına, bölge halkı itiraz etti.

Fotoğraf: Sandrası Koruma Platformu

Paylaş

Muğla’nın Ortaca İlçesi Gölbaşı ve Çaylı Mahalleleri sınırları içerisinde, Damla Turizm Madencilik San. Tic. ve Pazarlama Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan ve ÇED gerekli değildir kararı verilen “Patlatmalı Yeraltı Krom Ocağı ve Maden Arama Projesi’nin ÇED kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için bölge halkının açtığı dava Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Damla Madencilik tarafından yapılması planlanan Patlatmalı Yeraltı Krom Ocağı ve Maden Arama Projesi için 27 Temmuz 2023’te Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.

Patlatmalı yeraltı krom ocağı ve maden arama projelerine verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için bölge halkı 2023 yılında dava açmıştı.

“MASA BAŞINDA KARAR VERENLER DERELERİ HİSSEDİYOR MU?​”

Davanın duruşması bugün Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Dava sonrası açıklama yapan avukat Arzu Alper, aralık ayında keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldığını belirterek, inceleme sonucunda bilirkişilerin raporlarının alan için hazırlanan proje tanıtım dosyasının yetersizliğine işaret ettiğini hatırlattı.

Söz konusu alanın muhteşem bir habitata ev sahipliği yaptığını ifade eden Alper, orman müdürlüğünün yaban hayatı için fotokapan kurduğunu dile getirdi. Dereler boyunca sığla ağaçları dizili olduğunu anlatan Alper, "Dere kenarları doğal yapısıyla bitki örtülerini çeşitlendirmişken içinde balıkları gözlemleme şansını bulduk. Bu dereleri gezerken hissettiklerimiz ile hidrojeolog bilirkişinin dosyaya koyduğu bu resim, yıllardır çevre davaları ile iç içe olan bizleri de derinden etkiledi. Haritada görülen dereleri masa başında karar verenler hissedebiliyor mu sorun bu" dedi.

YABAN HAYATININ VARLIĞI

Sandırası Koruma Platformu sözcüsü Neşe Yüzak da mahkeme sonrası yaptığı açıklamada, "Çevre bilirkişisi görüşünün dışında, maden, jeolog/hidrojeolog, ziraat, orman konusundaki bilirkişiler dosyayı yetersiz bulmanın yanında alanda madenin işletilmesinin sakıncalı olduğunu belirtmişlerdi" hatırlatmasında bulundu.

Yüzüak, 53 dönüm alanda 10 bin 500 adet ağaç kesilmesi, Batı Akdeniz havzasında Bey Obası mikro havzasına yeraltı patlatmalarının yapılması, derelere Cr(6) tozunun karışması, ovaya tozun inmesinin rüzgar etkileriyle de ilişkili olduğu, zeytincilik yapıldığı, yaban hayatının varlığı ve rezerv tespitinin sorunlu olduğu gibi birçok konuda olumsuz görüş içeren raporun, bilim insanlarına güvenlerini arttırdığını söyledi. Yüzak, mahkeme sonucunda "ÇED gerekli değildir" kararının iptalinin, önemli bir yıkımın önüne geçeceğini vurgulayarak, "Su kaynaklarını ve yaşanabilir çevreyi korumaya devam edeceğiz" dedi. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da aile hekimliği çalışanları "vergide adalet" talebiyle alanda

SONRAKİ HABER

Gazeteci İsmail Arı: Asıl mesele savcının hiç şaşırmadan soruşturma açması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa