13 Haziran 2024 03:43

Gazeteci İsmail Arı: Asıl mesele savcının hiç şaşırmadan soruşturma açması

Gazeteci İsmail Arı’ya “Menzil’in Kasası” kitabı nedeniyle soruşturma açıldı. Suç duyurusunda kitabın “imha edilmesi” istendi. İsmail Arı: “Asıl mesele savcının hiç şaşırmadan soruşturma açması.

Fotoğraf: İsmail Arı (solda), BirGün | Menzil'in kasaı kitabı (sağda)

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

BirGün Muhabiri İsmail Arı hakkında, “Menzil’in Kasası” kitabı nedeniyle soruşturma açıldı. Suç duyurusunda bulunan Kamil İnce, kitabın “imha edilmesini” istedi. Gazetemize konuşan İsmail Arı, kitap toplatılmasının uzun yıllardır görülmediğini belirterek “Ait oldukları çevrelerden cesaret bularak ‘kitap imhası’ talebinde bulunabiliyorlar. Ama asıl mesele savcı hiç şaşırmadan soruşturma açabiliyor” dedi.

BirGün Gazetesi Muhabiri İsmail Arı hakkında, Menzil Cemaatinin ticari ilişkileri ile kamudaki örgütlenmesini anlattığı “Menzil’in Kasası” isimli kitabı nedeniyle soruşturma başlatıldı. Kitabın bir bölümünde yer alan, Menzil Cemaatinin patronlarının derneği olan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneğinin (TÜMSİAD) Üyesi Kamil İnce, İsmail Arı hakkında suç duyurusunda bulundu. İnce, suç duyurusunda kitabın toplatılıp imha edilmesini ve Arı’nın cezalandırılmasını talep etti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise şikayetin ardından soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında Arı’nın ifadesinin alınacağını ifade edildi.

"İFTİRA VE KİŞİLİK HAKLARI"

Suç duyurusunda bulunan Kamil İnce kitapta iftira içerikleri bulunduğunu, kişilik haklarına yönelik saldırı gerçekleştirildiğini, ticari itibarının zedelendiğini, telafisi imkansız zararlara neden olacağını iddia etti. Başvuruda ayrıca “…Sanki ortada yasa dışı bir suç örgütü olduğu müvekkilin ve şirketinin de bu örgütün üyesi olduğu imajı oluşturmaya çalışmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu ise “Soruşturmaya gerek yoktur” kararı vermek yerine, Gazeteci Arı’nın savunmasının alınmasını talep etti.

"BEN DERNEK ÜYESİ DEĞİLİM, DEMİYOR"

Gazetemize konuşan İsmail Arı, Menzil Cemaatinin tıpkı Fethullah Gülen Cemaatinde olduğu gibi iş insanlarının bulunduğu bir örgütlenmesi olduğunu ve bunun isminin de TÜMSİAD olduğunu belirterek “Kitabımda bu derneğin üye iş insanlarının hem siyasetçiler ve bürokratlarla, hem de kamu kurum ve kuruluşlarıyla olan ilişkilerini anlattığım bir bölüm var. Kitapta da adı geçen iki insan var. Biri de suç duyurusunda bulunan Kamil İnce” dedi.

İsmail Arı “Kendisi hakarette bulunulduğunu ve iftira atıldığını iddia ediyor. Ama kendisi bu derneğin bir üyesi. ‘Ben dernek üyesi değilim’ demiyor. Bu çevredeki herkes de biliyor ki TÜMSİAD bir Menzil örgütlenmesidir. Kendisi de zaten bunu inkar etmiyor. Üstelik TÜMSİAD’ın internet sitesine girdiğinizde yöneticiler, kurullar, üyeler karşınıza çıkıyor. Yani kamuya açık bilgiler bunlar. Ben de kitabın bir bölümünde bunları topladım” ifadelerini kullandı.

"YARGI, KONU ÜZERİNDE ÇALIŞMAYI TERCİH ETMİŞ"

Kitapta bu isimlerin şirketlerinin olduğunu ve ticari faaliyetler yürüttüğünü yazdığı için suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Arı “Ancak burada asıl mesele savcının hiç şaşırmadan soruşturma açılmasına karar vermesi. Savcılık burada soruşturma açıp ifademi almayı tercih etmiş. Ama dosyayı ‘Soruşturmaya gerek yoktur’ diyerek kapatabilirdi. Ancak yargı ve savcı bey bu konu üzerine çalışmayı uygun görmüş. Herhalde ait oldukları kimi çevrelerden cesaret bularak böyle bir talepte bulunuyorlar” dedi. 

YAYINEVİNE İHTARNAME GÖNDERİLDİ

Kitap toplatılması, bastırılmaması ya da imha edilmesinin çok uzun yıllardır görülmemiş bir şey olduğunu belirten Arı, daha önce de kitabın basıldığı Tekin Yayınevine başka bir isim tarafından noter aracılığıyla ‘Kitabın basılmaması için’ ihtarname gönderildiği bilgisini paylaştı.

İsmail Arı, geçtiğimiz aylarda kitap sebebiyle, Ünsal Tantan adlı sosyal medya kullanıcısı tarafından “Bir daha Menzil hakkında röportajın olsun bak ben sana neler yapacağım. Siz mübarek seyitlere saldırdığınız sürece size saldırır, sizleri yerim. 1923’lerin Türkiye’si yok artık” diyerek tehdit edilmişti.

Öte yandan bir süre önce de kamudan aldığı milyarlarca liralık ihalelerle bilinen Kalyon Holdinge bağlı D&R’nin “Menzil’in Kasası” kitabını satmadığı anlaşılmıştı. Ülke genelinde 200’ün üzerine şubesi olan D&R, kitabı satın almak isteyenlere “Stoklarında bulunmadığını” ifade ediyor.

MENZİL’İN KASASI

İsmail Arı’nın Tekin Yayınevinden çıkan “Menzil’in Kasası” AKP’nin iktidara gelmesinden bu yana tarikat ve cemaatlerle olan yakınlığını, onları nasıl koruyup kolladığını ve hatta tarikat mensuplarının bürokraside görev almalarını sağlayıp nasıl açıkça teşvik ettiğini ve en sonunda paranın geldiği yeri araştırıyor.

2023 seçimlerinde AKP-MHP ittifakını destekleyeceğini ilan eden Menzil Tarikatı, Kızılay, Sağlık Bakanlığı gibi kurumların yönetim kademelerini müritleriyle doldurdu. Gazeteci İsmail Arı, bu karanlık yapılanmanın merkezine, paranın nereden gelip kimler tarafından yönetildiğine odaklanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Ortaca'da, patlatmalı krom madenine verilen ÇED kararına itiraz edildi

SONRAKİ HABER

Sinan Ateş'in kardeşi Selma Ateş’i takip edenler Bursa Ülkü Ocakları başkan yardımcılarıymış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa