13 Haziran 2024 10:07
Son Güncellenme Tarihi: 13 Haziran 2024 14:46

Öğrencileri "uygunsuz kıyafet" diyerek mezuniyet törenine almadılar!

Kocaeli Gebze’de bir lisede mezuniyet törenine katılmak isteyen bazı öğrenciler "uygunsuz kıyafetler" giydikleri gerekçesiyle törene alınmadı, gerekçe olarak "Kıyafet yönetmeliği" öne sürüldü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Gebze Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde kız çocuklarına, "Kıyafet yönetmeliğine uymadıkları" gerekçesiyle 'uygunsuz kıyafet' denilerek törene alınmadı. Öğrenci ve velileri yaklaşık 2 saat güneşin altında bekletildi. Okulun önüne jandarmayı yığan okul yönetimi, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün okula gelmesiyle öğrencileri içeri almak zorunda kaldı. 

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Kirazpınar Mahallesi'nde bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde öğrenciler için okul yönetimi tarafından bahçede mezuniyet töreni düzenlendi. Tören öncesi, okulun oluşturduğu "Mezuniyet Komisyonu" tarafından velilere, "Veli izin onay formu" gönderildi. Formda, "Milli Manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmeliğindeki temel sınırlandırmalara" (Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz) şartaları dayatılarak velilerin imzalaması istendi.

Önceki gün akşam saatlerinde düzenlenen mezuniyet töreni öncesi bazı öğrenciler, yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri iddiasıyla törene alınmadı. Okulun kapıları öğrencilere kapatıldı, jandarma barikat çekti. Veli ve öğrenciler okul yönetimine tepki gösterdi.

"ELBİSEMDEN DOLAYI TÖRENE ALMADILAR"

Okul önünde, güneşin altında yaklaşık 2 saat çocuklarının içeri girmesini ve mezuniyet törenine katılmasını bekleyen velilerden biri, "Öğrenciler kıyafetlerinden dolayı içeri alınmıyor. Benim çocuğum normal bir okulda, Anadolu Lisesinde okuyor. Bu yönetmelikle neyi amaçlamak istiyorlar. Çocukların anne-babası yanındayken, bu şekilde bekletmek ne kadar doğru?" diye sordu.

Bir öğrenci ise giydiği kıyafeti göstererek "Bu elbiseden dolayı beni almadılar" dedi.

Okul önünde, yaşananlara tepki gösteren bir veli ise kasım 2021'de 4'ü öğrenci 5 kişinin yaşamını yitirdiği servis kazasını da hatırlatarak, "Bu okul öğrencilerin yaşamını yitirdiği servis kazasında yönetmelik demiyordu. Şimdi yönetmelik diyorlar. Bu rezillik size yeter" diye seslendi.

Olayın bildirilmesi üzerine Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan okula geldi. Doğan'ın veliler ve öğrencilerle konuştuktan sonra tüm öğrenciler içeri alarak, mezuniyet törenine katılmalarına izin verildi. 

"ÇOCUKLARA BUNU YAŞATMAYA KİMSENİN HAKKI YOK"

Olayın ardından gazetemize konuşan bir başka veli ise, "Okulun müdür ve müdür yardımcısı kendi ahlak anlayışına uymayan öğrencileri mezuniyet törenine almak istemedi. 2 saat kapının önünde bekledik. Yönetmelikten bahsettiler, biz de kendilerine uygun bir şekilde anlattık, çocuklarımızla kendimiz geldik, bunda bir sakınca yok dedik, dinlemediler. Çocuklara veliler izin vermiş, bunlar kendilerini bir şey sanıyor, müdahale ediyor. Bunlar çeşitli cemaatlere yakınlar muhtemelen, birilerini gözlerine mi girmeye çalışıyorlar acaba?" dedi.

Alaettin Kurt Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Korkmaz ve Müdür Yardımcısı Ferhan Gülmezler'in bu yaşananlara sebep olduğunu belirten veli, "Daha önce 4 erkek öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığı, müdür yardımcısı tarafından darbedildikleri iddia ediliyor. Bu öğrenciler mezuniyet törenini dışarıda, başka bir mekanda yapmak istemişler. Ama okul yönetimi ve Okul Aile Birliği ısrarla okulda yapılmasını istedi. Sonra da böyle bir olayı bize yaşattılar, buna kimsenin hakkı yok. Sonuçta çocuklarımız hayatlarında bir kez liseden mezun oluyorlar. Onlara bu travmayı nasıl yaşatabilirler? Burası Afganistan değil" diye konuştu. 

"LAİKLİĞE AYKIRI BİR UYGULAMA"

Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No'lu Şube, yaşananlara tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı. Sürecin takipçisi olacaklarını belirttikleri açıklamada, "Sendika olarak yapmış olduğumuz araştırmalarda protokolün katılacağı bahane edilerek özellikle kız öğrencilerin kıyafetleri günler öncesinden okul yönetimi tarafından görülmek istenmiş, kıyafetine onay çıkan öğrencilerin programa dahil edileceği söylenmiştir. Bugün yapılan programa da okul yönetimince kıyafetleri uygun bulunmayan öğrenciler alınmayarak okul kapısı önünde bekletilmiştir. Bu uygulama Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlayan laik Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmayan bir uygulamadır. 28 Şubat sürecini anımsatan, hatta aratmayan bu tür uygulamalar ülkenin toplumsal barışına hizmet etmeyeceği gibi yıllardır kadının kıyafeti üzerinden yürütülen anlamsız tartışma ve uygulamalara bir yenisini daha eklemiştir. Bu olayın takipçisi olacağımızı, sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın zaman geçirilmeden derhal açılmasını talep ediyoruz. Süreci kararlılıkla takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

"SORUN AKP İKTİDARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANI"

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube de yaptığı yazılı açıklamayla sorunun AKP iktidarından kaynaklandığı vurgulandı. MEB'in 30 Mayıs 2024 tarihli okullara gönderdiği "Mezuniyet Günü Etkinlikleri Konulu Genelge" ile mezuniyet törenlerinde uyulması gereken kuralların idarelere bildirildiğinin ifade edildiği açıklamada, "Gönderilen yazıda 'Okullarda/kurumlarda gerçekleştirilen etkinliklerin, dini ve millî bayram kutlamalarının, ülkemizin örf, adet ve geleneklerimize uygun olarak düzenlenmesi; yapılacak faaliyet ve konuşmaların öğrencilere millî kültürü tanıtması; etkinlik programlarının millî, manevi değerleri yüceltecek şekilde hazırlanarak faaliyetlerin bu çerçevede pedagojik esaslara ve yaş seviyelerine uygun olarak yürütülmesi, millî kültür ve değerlerimizle uyumlu olmayan etkinliklere kurumlarda yer verilmemesi' istenmektedir. Bu yönetmelik ve genelge şartlarına bağlı görevini yapan okul müdürü, müdür yardımcıları bu konuda görevlerini yerine getirmiştir. Sorun AKP iktidarının ve onun Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in şeriata giden yolda 'iki adım ileri, bir adım geri' hamleleriyle veliler, öğrencilerle okul idaresinin eğitim emekçilerini karşı karşıya bırakma hamleleriyle kendisine meşruiyet alanı yaratma girişimlerinden ibarettir. Okul idaresi mezuniyet etkinliğini düzenlerken Bakanlığın yazısına bağlı kalmış ve aynı bakanlık tarafından tekrar yalnız bırakılmıştır. Önce 'Genelgeye aykırı işleri yapmayın' denmiş ve akabinde ise 'Biz size bu kadar abartın demedik' denmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

"BU ANLAYIŞ BÖLÜCÜDÜR"

"AKP iktidarı anti-laik, anti-demokratik ve anti-sınıfsal bir taban yaratma uğraşının provalarına devam etmektedir" denildiği açıklamada, "İktidar kendi rejimini inşa ederken, öğretmenleri itibarsızlaştırmaya, okul idarelerini de bu oyunun parçası haline getirerek, öğretmenlerin saygınlığını da yitirmesine neden olmaktadır. Okul idaresine önce emir verip yönetmelik ve genelgeyi uygula deyip; öğrencileri aksi durumda içeri alma diyen MEB Bakanı Tekin, ardından gelen tepkilerle öğretmenleri ve okul idaresini yek suçlu ilan edip, sırtından hançerleyenler aynı kişilerdir. Milli, manevi değerler, dini merkeze alan anlayış bölücüdür! Okul idaresi ve öğretmenlerle, veliler ve öğrencileri karşı karşıya getirmek istemektedir. Bu anlamıyla Bakanın kendisi tutarsızdır. Eğitim emekçileri bu sefer öldürülmemiş ve darp edilmemiş olabilir ancak işvereni olan bakanlık tarafından toplumsal anlamda suikast edilmeye bırakılmıştır. Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Yürütmesi olarak buradan Bakanı; yönetmeliği ve genelgeyi geri çekmeye davet ediyoruz. Ortada tek bir suçlu varsa o da bakanlığın ve bakanın kendisi olduğunu kamuoyuna duyuruyoruz. Özgürlükleri askıya alan, kılık kıyafet sorununu kendi kitlesine zemin sağlayarak meşruiyet alanı oluşturup iktidar olan ve 'Türban Sorununu' toplumda 'kılıç' gibi kullanıp, emekçi sınıfları bölüp yönetmeye çalışan AKP iktidarının özgürlük ve demokrasi düşmanı bu tavrı yeni değildir. 'Kime özgürlük, kime yasak' olduğuna iktidar değil, emekçiler ve özgür halk karar verecektir" ifadeleri kullanıldı. 

ÖNCEKİ HABER

Arjantin'de 'tasarruf paketi' isyanı, sendikalar sokağa indi

SONRAKİ HABER

Depremzede öğretmenlere ‘Konteynerleri boşaltın’ talimatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa