13 Haziran 2024 16:23

G7 ülkeleri Rus parasından Ukrayna'ya kredi verecek

İtalya'da başlayan G7 Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'nın Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen karlarından 50 milyar dolar kredi verilmesinde anlaşıldı.

Fotoğraf: Valeria Ferraro/AA

Paylaş

Dünyanın en büyük 7 ekonomisi olan ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya’nın liderleri G7 Liderler Zirvesi için bugün bir araya geldi. Zirveden ilk kararlar gelmeye başladı. G7 ülkeleri, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen karlarından Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi sağlanmasında anlaştı.

Anlaşma kapsamında, G7 ülkeleri, Rusya Merkez Bankasının dondurulmuş varlıklarının faiz gelirlerini teminat olarak kullanarak, 2024 sonuna kadar Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi verecek. Söz konusu kredinin büyük kısmını ABD garanti edecek. Avrupa ve diğer ülkeler de buna katkı sağlayacak.

G7 ülkelerinin maliye bakanları, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın verilmesine yönelik ABD önerisi üzerinde geçen ay nihai anlaşmaya varamamıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.

Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz getiri sağlıyor. Başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri bu geliri Ukrayna'yı desteklemek için kullanmak istiyor.

G7 Zirvesinin temel gündemleri arasında Ukrayna dışında Gazze’deki savaş, Çin ile olan ticari rekabet, yapay zeka ve Afrika’nın kalkınması gibi gündemler olacak. Zirveye Papa Francis ve Ukrayna, Hindistan, Brezilya, Arjantin, Türkiye, Cezayir ve Kenya gibi bazı ülkelerin liderleri de davet edildi. Erdoğan’ın, 14 Haziran’da yapılacak Afrika, Akdeniz, yapay zeka ve enerji konularının işleneceği oturumlara katılması ve bazı liderlerle ikili görüşmeler yapması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Norveç’ten Ukrayna'ya 45 milyon dolarlık askeri yardım

SONRAKİ HABER

BES Ankara: Krizi yaratanlarla aynı gemide değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa