Arteche işçileri işlerini geri istiyor
Arteche fabrikasında işten atmalar da işçilerin direnişi de sürüyor. TİS taleplerinin karşılanması ve işten atılan temsilcilerinin işe alınması için eylem yapan işçiler de işten atıldı.
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze
Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Arteche’de (Esitaş Elektrik), toplu iş sözleşmesi (TİS) taleplerinin karşılanması, işten atılan temsilcilerinin işe geri alınması talebiyle eylem yapan işçiler de işten atıldı. Kod-49 (İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi) gerekçesiyle işten atılan işçiler, fabrika önünde direnişe geçti.
Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler, geçen yıl şubat ayında yetki belgesini aldı. Patron ile sendikaları aracılığıyla masaya oturan işçiler, taleplerinin karşılanmadığı ve 3 temsilcinin görevden alınarak işten atıldığı için fabrika önünde eylem yaptı. Bunun üzerine 143 işçi işten atıldı.
Fabrika önünde direnen işçilerden Olcay Öztürk “Havalandırma problemimiz vardı, zorluklar yaşıyorduk. Yönetim ilk etapta onay verdi, sonradan yaptırmaktan vazgeçtiler. İçeride bayılan arkadaşlarımız oldu, ambulansın gelip müdahale ettiği arkadaşlarımız oldu. Haksız yere çıkarıldık, hakkımızı arayacağız” dedi.
"SICAKTA, KAN TER İÇİNDE ÇALIŞTIK"
Musa Çelik de 1 senelik Arteche işçisi. “Havalandırma sistemi yetersizdi, çok sıcak bir ortamda çalışıyorduk” diyen Çelik, taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi. Fabrika yönetiminin daha önce farklı sebeplerle işten attığı işçileri arayarak işe çağırdığını belirten Çelik, “Biz sıcakta, kan ter içinde dahi çalıştık. Sadece hakkımızı istedik diye bu kadar işçiye bunun yapılması bizim zorumuza gidiyor” dedi.
1 yıllık Arteche İşçisi Selçuk Tırak da “Kod-49 ile işten atıldığımız için işsizlik maaşından bile faydalanamıyoruz. Bu da yetmezmiş gibi bir de başka yerlere iş başvurusuna giden arkadaşların Arteche’den geldiğini öğrenen firmalar görüşmeyi sonlandırıp, arkadaşlarımızın iş talebini geri çeviriyorlar. Bu şekilde bizi yıldırmaya çalışıyorlar, bizi ekmeğimizle vurmaya çalışıyorlar ama biz onurlu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Suat Güneş 9 aylık Arteche işçisi. Daha önce yine sendikanın örgütlenme çalışması yürüttüğü Özer Elektrik’ten de atılan işçilerden. Şube yöneticilerinin kendilerini yalnız bıraktığını söyleyen Güneş, “Çok kısa sürede, üç günde örgütlenerek buraya sendikayı getirdik, yetkimizi aldık. Daha sonra patronla sendikacılar aralarında anlaşarak, işçinin iradesini yok saydılar. Temsilci arkadaşlarımız bu yapılmak istenenlere karşı çıktıkları için görevden alındılar. Temsilci arkadaşlarımıza sahip çıktığımız için bizi de işten attılar. Biz sendikamızı bildiğimiz için, geçmişini bildiğimiz için bu sendikaya üye olduk ama şube yönetimi bizi bu süreçte yalnız bıraktı” dedi.
"GÖREVDEN ALINDIĞIMI PATRONDAN ÖĞRENDİM"
Görevden alındıktan sonra işten atılan Baştemsilci Yunus Emre Taşdemir de “Sözleşme aşamasında, ara bulucu dönemindeydik. Biz işçilerin talebi yüzde 99 zamdı, işveren de yüzde 48 teklif etti en son. Süreç tıkanmak üzereydi. Sonrasında havalandırma talebimiz bahane edilerek ben, ikinci ve dördüncü temsilcimiz ile 32 kişilik komite ekibimizi tasfiye ettiler. Bizle beraber toplamda 143 işçi işten atıldı” dedi.
Sendika içerisinde bir yapılanmanın olduğunu iddia eden Taşdemir, “Biz bu yapılanmadan rahatsızdık. Bizi tasfiye etmek istediler ve bunu başardılar. Son toplu iş sözleşmesi görüşmelerine baştemsilci olarak beni, ikinci ve dördüncü temsilciyi davet etmediler. Ben patronun yetkililerinden öğrendim görevden alındığımı” diye konuştu.
BİRLEŞİK METAL-İŞ’TEN AÇIKLAMA
Arteche'de yaşananlarla ilgili Birleşik Metal-İş Genel Merkezinden de yazılı bir açıklama yapıldı.
Daha önce temsilcilik görevini yürüten üyelerinin işten çıkarıldığını ancak bir direniş sonucu geri alındığını belirten Birleşik Metal-İş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İlk defa toplu iş sözleşmesi düzeninin kurulacağı bir iş yerinde, sendikamız üyelerimizin talepleri doğrultusunda kazanım elde edilmesini sağlayacak önemli adımlar atmıştır. Buna karşın eylemimiz sonucu yeniden işbaşı yapan ve temsilcilik görevini yerine getiren iş yeri baştemsilcisi, sendika yönetimiyle ortaklaşarak sorunların çözümü için gerekli sorumlu davranışları göstermemiş, sendikamızın yetkili kurullarını devre dışı bırakarak iş yeri yönetimiyle kendi başına görüşmeler gerçekleştirerek, ‘Sendikasız olarak yol çizeceğiz’ gibi ifadelerle üyelerimizi sendikadan istifa ettirebileceğine dair söylemlerde bulunmuştur. Baştemsilci son olarak, kurduğu WhatsApp grubu üzerinden iş yerini sendikasızlaştıracağına yönelik ifadelerle sendika karşıtı, üyelerimizin hak ve çıkarlarına aykırı, sendikamızın amaç ve ilkeleriyle hiçbir türlü uyuşmayan, temsilcilik göreviyle bağdaşmayan, üyelerimizin ve örgütlülüğümüzün zarar görmesine neden olabilecek tutum ve davranışlar ile ifadeleri sebebiyle sendikamızın ana tüzüğü ve yönetmelikleri uyarınca görevinden alınmıştır. Baştemsilciyle birlikte hareket ederek benzer davranışlar içerisine giren 2 temsilci de görevden alınmıştır. Görevden alınan baştemsilci, iş yerinde üyelerimiz üzerinde baskı ve ağır tehdit içeren ifadelerine devam etmiş, sonrasında bir temsilciyle birlikte ambar bölümünde çalışan bir üyemizi darbetmelerinin ardından iş yeri yönetimi tarafından işten çıkarılmışlardır. İşten çıkarılan temsilciler, sendika olarak yaptığımız tüm uyarılara ve çağrılara rağmen, 500’e yakın üyemizin olduğu iş yerinde 100’ün üzerinde işçiyle iş durdurma eylemi yapmış ve bu eyleme katılan tüm işçilerin işten atılmasına neden olmuştur. Tüm çabalarımıza rağmen, üyelerimizin işten çıkarılmasına ve sendikal örgütlülüğümüze zarar veren bu durum maalesef ortaya çıkarılmıştır.”