14 Haziran 2024 08:31

Tutar Yapı Sitesi davasında kolon kesmekle suçlanan 2 kişi tutuklandı

Maraş merkezli depremde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok’ta kolon kesmekle suçlanan 2 kişi tutuklandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

6 Şubat'taki Maraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok’ta zemin kattaki dairede yaptırdıkları tadilatla binanın yıkılmasına zemin hazırladıkları gerekçesiyle 2 kişi tutuklandı.

Adana 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden talep edilen Tutar Sitesi C-Blok Deprem Değerlendirme Raporu’nda asli sorumlu görülen iki şüpheli tutuklandı. Müteahhidi geçmişte hayatını kaybetmiş ve teknik sorumlu sanık Cüneyt Akkaya yurt dışında olduğu için sanık koltuğu boş başlayan davanın ilk duruşmasında yakınlarını kaybedenler, zemin katta tadilat yapanların yargılanmasını istemiş, mahkeme konu ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden yeni rapor istemişti. Raporda binanın zemininde bulunan dükkanda tadilat yapan Bekir B. ve Osman B. Adana 3. Sulh Ceza Hakimliğindeki ifade işlemlerinin ardından "Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma" suçundan dolayı tutuklandı. Raporda kusurlu olduğuna ilişkin tespitleri dikkate alan hakimlik kuvvetli suç şüphesi nedeni ile iki kişiyi tutukladı.

YIKIMA NEDEN OLAN TADİLAT GAYRIMENKUL DEĞERLEME RAPORUNDA

Şüpheliler tadilat yapılan katı 2018’de alıp, 2020’de Çukurova Belediyesine basit tadilat için başvuruda bulunuyor. Şüpheliler basit tadilat yaptıklarını savunsalar da dosyada bulunan 14 Aralık 2021 tarihli gayrimenkul değerleme raporu ağır tadilatları gözler önüne seriyor.

Osman B. savunmasında, "2018 yılında orayı satın aldık, ben tapu işlemleriyle ilgilendim, o yer hakkında ufak tefek tadilat izni aldık, seramik ve boya için izin aldım, izni belediyeden aldık, üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

Bekir Baloğlu ise “Biz orada sadece seramik boya işi yaptık. Bununla bina yıkılamaz, kolon kesme olayı kesinlikle olmamıştır. İzzet Uluğ bana gel sana dükkan satayım dedi. Küçük bir dükkanı satın aldım. Sonra üstten bir daire satın aldım, altlı üstlü bir daireydi. Dükkanı 2018 yılında aldık. Daireyi de 2019 yılında aldım, dairede karo ve seramik boya işi yaptık, ben o dükkanı da hiç kullanmadım. Satın aldığım adam içinde kullanmaya devam ettim. Alt katta hiçbir işlem yapmadım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum" diye konuştu.

Şüpheliler ağır tadilat yaptıklarını reddetse de dosyada bulunan 14 Aralık 2021 tarihli gayrimenkul değerleme raporunda; “Mahallinde yapılan incelemelerde; Antre, mutfak, salon ve güney cephede yer alan balkon hacimleri ara duvarlar kaldırılarak tek hacim haline getirilmiştir. Çocuk odası 2 adet balkon, yatak odası ve iklimlendirme hacimleri birleştirilerek tek hacim haline getirilmiştir. Hol ve banyo hacimleri yerinde ise merdiven kovası inşa edilerek zemin katta bulunan iş yeri bağlantısı olarak kullanılmaktadır” değerlendirmesi yapılıyor. Aynı raporda kat planı üzerinde yapılan kaldırılan bölme duvarlar ve açılan merdiven boşluğu gibi tadilatlar da gösteriliyor.

KTÜ raporuna göre binanın yıkılmasında zeminden kaynaklı bir neden bulunmuyor, yapıda kullanılan beton ve çeliğin ilgili yıldaki yönetmelik koşullarını sağlamadığı da belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

İtalya'daki G7 Zirvesi'nde liderler ilk gün oturumlarını tamamladı

SONRAKİ HABER

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Milletler Ligi'nde finallere katılmayı garantiledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa