Samandağ Rezerv Alan Çalıştayı: Kentin asli unsurları ve barınma hakkı yok sayılamaz
Samandağ Rezerv Alan Çalıştayı Bilim Kurulu ve Çalıştay Tertip Komitesi Bileşenleri, 8-9 Haziran tarihlerinde yapılan çalıştayın sonuç bildirgesini yayımlandı.
Fotoğraf: Samandağ Rezerv Alan Çalıştayı Bileşenleri
Hatay’ın Samandağ ilçesinde rezerv alan uygulamasına ilişkin çalıştay yapıldı. Samandağ Rezerv Alan Çalıştayı Bilim Kurulu ve Çalıştay Tertip Komitesi Bileşenlerinin, 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği çalıştayın sonuç bildirgesinde, “Rant için yapılan uygulamaları ve barınma hakkımızın yok sayılmasını kabul etmiyoruz” denildi.
İŞSİZLİK, YOKSULLUK ARTTI
Depremin üzerinden geçen 16 yılda sorunların büyüdüğü hatırlatılan bildirgede, “Deprem bölgesinin gerek yeniden yapılanmasında gerek risk altında bulunan kentlerin depreme hazırlanmasında, sistemin bilinen modeli yeniden üretilmekte, kenti ve toplumu depreme hazırlamak yerine, depremin sonuçlarına hazırlanmak istenilmektedir. Depremden doğrudan etkilenen milyonlarca insan çaresizlik içinde yaşamını sürdürmeye çabalıyor. Bu insanların içinde düştüğü işsizlik, yoksulluk, maddi kayıplar ve yakınlarının, dostlarının kaybedilmesi ile büyüyen moral çöküntüyü giderecek çözümler ortada görünmüyor” ifadelerine yer verildi.
“BU UYGULAMA BİLİMDEN YOKSUNDUR”
23 Ekim 2011 yılında Van’da yaşanan deprem sonrası 2012 yılında çıkarılan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Yönetmeliğine" göre ülkedeki uygulamalara bakıldığında iktidarın afet gerekçesiyle “riskli alan” ve “rezerv alan” ilanlarını rant için yaptığını açık bir şekilde birçok kez görüldüğü belirtildi.
Rezerv alan uygulamasının sorun çözen değil, büyüten ve çeşitlendiren bir uygulama olduğu belirtilen bildirgede, “Bu uygulama halkı, sosyal devlet gereği hak sahibi vatandaş değil, sırtından kâr elde edilecek müşteri konumuna sokmaktadır. Bu uygulama ile depremzede olsun olmasın yoksula ‘barınma hakkın yok’ denmektedir. Uygulamanın dayandığı yasa ve yönetmelik belirsizliklerle doludur. Bu uygulama kent ve yeniden inşa üzerine bilimin ön gördüğü tüm kriterlerden yoksun bir uygulamadır” ifadeleri kullanıldı.
“HALKIN TALEPLERİNE CEVAP VERİLSİN”
Halkın kaygılarını gidermeden, gelecek on yılların hesabını yapılmadan süren uygulamaların sorunları daha da büyüteceğini söyleyen çalıştay bileşenleri son olarak şunları kaydetti:
“Bu kentin asli unsurlarını, seçilmişlerini temel karar mercii kılmadan, sosyal devlet ilkesini temel barınma hakkı ile işletmeden, bu coğrafyaya özgü yapılacak her iş ve işlemi vergiden ve her tür harçtan muaf tutmadan, barınma hakkını bedelsiz, sosyal devlet olmanın gereği saymadan, bu halkın hiçbir talebine cevap vermeyen, hiçbir kaygısını gidermeyen mevcut yasal düzenlemeleri talepler doğrultusunda güncellemeden, yahut alternatif, geçici, bölgeye özgü yenilerini ikame etmeden atılacak her adımın; bu coğrafyada iç barışın bozulmasına, var olan acıların katlanmasına vesile olacağını, zaten bir buçuk yıldır normal olmayan bir coğrafyanın normal olmayan bir toplumunda, anormallikleri ve buna bağlı psikolojik ve sosyal patlamaları ön görülemeyecek şekilde arttıracağını, bunun tek müsebbibinin de bunca acı ve yıkım yaşamış, üstüne üstlük talepleri meşru ve haklı olan bir halka gözlerini kapatan, anayasada yazılı temel hak ve özgürlükleri göz ardı eden vergilerimizin muhatapları olacağını ifade ediyoruz” (Hatay/EVRENSEL)