Hukuk örgütleri: Adil yargılanma hakkı artık bir rivayet
14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü ile ilgili açıklama yapan hukuk örgütleri, adil yargılanma hakkının artık kitaplarda anlatılan bir rivayete dönüştüğünü belirtti.
Fotoğraf: MA
Hukukçular, 14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü dolayısıyla İzmir ve Ankara'da açıklama yapan hukuk örgütleri, adil yargılanma hakkının artık kitaplarda anlatılan bir rivayete dönüştüğünü belirterek, “Emniyet ve yargı örgütlenmeleri, AKP'nin günlük ihtiyaçlarına göre sürekli yeniden düzenleniyor” dedi.
ANKARA
Ankara'da da ÖHD ve pek çok hukuk örgütü, adliye binası önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, “Adil yargılanmak haktır. Ebru Timtik ölümsüzdür” pankartı taşındı. Açıklamayı yapan ÇHD üyesi Nergiz Görnaz, günün önemine işaret ederek, Avukat Ebru Timtik’in ölüm orucunda yaşamını yitirmesi sonrasında ulusal ve uluslararası hukuk örgütlerinin ortak kararıyla bu günün ilan edildiğini anımsattı. Adil yargılama hususunun bir krize dönüştüğünü ifade eden Görnaz, ÇHD’li avukatların yargılandığı davanın yanı sıra Kobanê, Gezi, kayyımlar ve pek çok davaya işaret etti.
Görnaz, Türkiye’de artık hukukun işlemediğini vurgulayarak, “İçine ‘terör’ iddiası iliştirilmiş iddianame niteliğinde dahi olmayan kağıtlarla binlerce kişi yargılanıyor. ‘Terör’ kelimesi zikredildiği anda adil yargılanma hakkı rafa kaldırılıyor. Cumhurbaşkanına hakaret tutuklamayla, kadına yönelik şiddet cezasızlıkla sonuçlanıyor. Rüşvet veren serbestçe geziyor, slogan atan tutuklanıyor. Emniyet ve yargı örgütlenmeleri, AKP'nin günlük ihtiyaçlarına göre sürekli yeniden düzenleniyor. AYM kararları uygulanmıyor, AYM üyeleri hedef gösteriliyor” diye belirtti.
TBB VE BAROLARA ÇAĞRI
Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin yargılanan polislere verilen beraat kararlarına tepki gösteren Görnaz, “Sanık polisler hakkında verilen beraat kararı Kürt halkının, demokratik kamuoyunun nezdinde yok hükmündedir. Adil Yargılanma Hakkı Günü tüm bu nedenlerle ülkemizde daha yüksek sesle dile getirilmesi gereken bir gündür. Bu günü Türkiye Barolar Birliği ve barolar da yüksek sesle dile getirmeli, tamamen hukuksuz bir yargılamayla hapsedilmiş, katledilmiş Ebru'nun adil yargılanma mücadelesini sürdürmelidir. Bugün Ebru Timtik, adil yargılanmak hakkı mücadelesinde yaşamaktadır” diye kaydetti.
Açıklama, “Ebru Timtik ölümsüzdür” sloganıyla son buldu.
İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İzmir Barosu, Çağdaş Avukatlar Grubu ile Adalet İçin Hukukçular, ÇHD'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan ÇHD Şube Başkanı Dilancan Ateş Turgal, dünyada 3 milyondan fazla avukatı temsil eden baro ve hukuk meslek örgütleri tarafından Ebru Timtik anısına 2021 yılında Adil Yargılanma Hakkı Günü’nün ilan edildiğini hatırlattı.
14 Haziran'ın aynı zamanda Ebru Timtik'in doğum günü olduğunu anımsatan Turgal, "Her yıl 14 Haziran’da odak bir ülke ilan ediliyor ve bu ülkede yaşanan adil yargılanma hakkı ihlalleri üzerine çözüm yollarının konuşulduğu konferans düzenleniyor. Konferans sonunda, adil yargılanma hakkı için mücadele eden kişi ya da kurumlara 'Ebru Timtik Ödülü' veriliyor. Bu yıl da çetelerin ve devletin baskısı altında avukatların ezildiği, her yıl avukatların çeteler tarafından öldürüldüğü Filipinler odak ülke olarak belirlendi. Ebru Timtik anısına Filipinler’in Manila şehrinde online bir konferans düzenleniyor" diye belirtti.
TAHİR ELÇİ KARARI
Adil yargılanma hakkının artık kitaplarda anlatılan bir rivayete dönüştüğünü söyleyen Turgal, "Daha dün Tahir Elçi cinayeti davasında üç sanık polis hakkında beraat kararı verildi. Bu karar, toplumsal belleğimizde ve demokratik kamuoyu nezdinde yok hükmünde. Tahir Elçi'nin faillerinin cezasızlıkla ödüllendirildiğine hep birlikte tanıklık ettik. Yine aynı şekilde dün Hrant Dink dosyasında da bir bebekten katil çıkaran karanlığın sorgulanmasının önünün kapatılması için zaman aşımı talep edildi" dedi.
"ADALET YOK"
Adliye saraylarında adaletin kalmadığını söyleyen Turgal, şunları belirtti: "Halkın da artık adalete inancı yok. İçine 'terör' iddiası iliştirilmiş iddianame niteliğinde dahi olmayan kağıtlarla binlerce kişi yargılanıyor, 'terör' kelimesi zikredildiği anda adil yargılanma hakkı rafa kaldırılıyor. Cumhurbaşkanına hakaret tutuklamayla, kadına yönelik şiddet cezasızlıkla sonuçlanıyor. Rüşvet veren serbestçe geziyor, slogan atan tutuklanıyor. Emniyet ve yargı örgütlenmeleri, AKP'nin günlük ihtiyaçlarına göre sürekli yeniden düzenleniyor. Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları uygulanmıyor, AYM üyeleri hedef gösteriliyor." (MA)