14 Haziran 2024 17:27

Adana’da yüzde 43 ulaşım zammına tepki: Zamlar geri alınsın

Adana’da toplu taşımaya yapılan yüzde 43’lük fahiş zam hakkında basın açıklaması düzenleyen TMMOB, "Ulaşım bir haktır, zamlar geri alınsın. Halkı daha fazla sömürmeyin" ifadelerini kullandı.

Adana’da yüzde 43 ulaşım zammına tepki: Zamlar geri alınsın

Fotoğraf: Evrensel

Adana’da toplu taşımaya yapılan yüzde 43’lük fahiş zam, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından öfkeyle karşılandı. TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin yapılan basın açıklamasında, "Zam değil, nitelikli ve ucuz ulaşım istiyoruz! Ulaşım bir haktır, zamlar geri alınsın. Halkı daha fazla sömürmeyin" ifadelerini kullandı.

“HALKIN SIRTINA DAHA NE KADAR YÜK BİNDİRECEKSİNİZ?​”

13 Haziran’dan itibaren dolmuşlarda 25 TL, belediye otobüsleri ve metroda 21.50 TL, özel halk otobüslerinde 24.50 TL, nakit binişlerde ise 30 TL olarak belirlenen yeni fiyatlara tepki gösteren Şahin, “Bu fiyatlarla halkı nasıl taşıyacaksınız? İnsanlar bu paraları nasıl ödeyecek?​” diye sordu.

Zam kararının geri alınmasını talep eden Şahin, Adana’da ulaşım maliyetlerinin diğer birçok kentten daha yüksek olduğunu vurgulayarak, "Bu kabul edilemez! Halkın sırtına daha ne kadar yük bindireceksiniz?" dedi. Yıllardır kent planlaması ve ulaşım kararlarının insan haklarına ve çağdaş yaşamın gereklerine uygun olması gerektiğini savunduklarını belirten Şahin, Adana’da alınan kararların kâr-zarar hesabı üzerinden değerlendirilmesini eleştirdi. "Adana Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), 27 Mayıs'ta toplu taşıma ücretlerine yüzde 43 oranında zam yapma kararı alarak halkı resmen ezdi!" diye çıkıştı.

“YEREL YÖNETİMLERİN GÖREVİ HALKA ERİŞEBİLİR, UCUZ VE NİTELİKLİ ULAŞIM SUNMAKTIR”

Şahin, ekonomik şartların zorluğunu vurgulayarak, "Emekçiler, emekliler, çalışanlar, işsizler, kısacası halk ekonomik zorluklarla boğuşurken bu zamlarla onları daha da boğmaya çalışıyorsunuz!" diyerek tepki gösterdi. "Ulaşımın bir kent hakkı olduğu unutuldu! Çağdaş yerel yönetimlerin görevi halka erişebilir, ucuz ve nitelikli ulaşım sunmaktır!" diye ekledi.

Sağlıklı kentleşmenin, kentsel hizmetlerin kamu yararı öncelikli bir anlayışla ele alınmasıyla mümkün olduğunu belirten Şahin, "Kentlerde yaşayanlar müşteri değil, kentsel hizmetlere eşit erişim hakkına sahip yurttaşlardır!" diye çıkıştı. "Adana’da ulaşım gibi temel gereksinimlerin karşılanmasında kâr amacı gütmeyen, ucuz, kesintisiz ve erişilebilir hizmet üretme anlayışı yerleştirilmeli! Zamlar geri alınsın! Halkı daha fazla sömürmeyin!" dedi. (Adana/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et