14 Haziran 2024 18:34

54'üncü yılında 15-16 Haziran direnişi | "Başka bir Türkiye özlemi dinmeyecek"

15-16 Haziran direnişinin 54. yılında sendikalar ve meslek örgütlerinden yapılan açıklamalarda dönemin mücadele geleneği hatırlatılırken "Başka bir Türkiye özlemi dinmeyecek" denildi.

Fotoğraf: DİSK Arşivi

Paylaş

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, 54. yılında 15-16 Haziran direnişini selamladı.

Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “AKP-Saray iktidarı döneminde taşeronlaştırma ve esnek-güvencesiz istihdam biçimleri yaygınlaştı; örgütlenme hakkı, sendikal haklar, toplu sözleşme ve grev hakkı, gösteri ve yürüyüş hakkı neredeyse yok edildi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri piyasaya açıldı, serbestleştirme, kuralsızlaştırma ve kamu denetiminin kaldırılmasına yönelik birçok düzenleme yapıldı. Son Orta Vadeli Program ve On İkinci Kalkınma Planı uyarınca şu an adım adım uygulanan IMF’ci ekonomik program; sosyal güvenlik sisteminin piyasalaşma yoluyla daha da aşındırılmasını; kıdem tazminatlarını eritmeye yönelik tamamlayıcı emeklilik sistemini, tamamlayıcı sağlık sigortasını, bireysel emeklilik sigortasının geliştirilmesini, istihdamda kalma süresinin uzatılmasını, esnek istihdamın daha da yaygınlaştırılmasını, yoksulluk sınırının altında kalan asgari ücretin artırılmaması ve daha da yaygın hale getirilmesini, emekçiler ile emeklilerin sefalete mahkum edilmesini, kısaca sömürünün yoğunlaşması ve yoksulluğun artmasını öngörmektedir. İktidar uygulamaları, yerli-yabancı sermaye güçlerinin azami kârlarını garantiye almaya yönelik ve hemen her konuda olduğu gibi işçi cinayetlerini meşrulaştıran dinci ve sermayeci bir yaklaşıma sahiptir.

Ancak ülkemizde bir direniş geleneği de oluşmuştur. İktidarın sömürü, talan ve zulüm politikalarına karşı emeğin, bilimin, kamucu planlı toplumsal kalkınmanın, hakça paylaşımın tesis edileceği başka bir Türkiye özlemi dinmeyecektir.  

Ülkemizin bağımsızlık, demokrasi, laiklik, emek ve sosyal mücadele gelenekleri sürecek ve mutlaka galip gelecektir.”

DİSK GENEL İŞ MERSİN ŞUBESİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

Mersin’de DİSK Genel İş Şubesi 15-16 Haziran’nın yıl dönümü nedeniyle Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamada “Hayat Pahalılığına Zamlara Karşı İnsanca Yaşanacak Ücret İçin Yürüyoruz”, “Sağlıklı Güvenceli ve İnsanca Bir Yaşam İçin Bildiğimiz Yoldan Yürüyoruz”, “Haziran’ın İzinde Kurtuluş Ellerimizde” pankartları açıldı.

Basın açıklamasına emekli sendikaları,TÜMTİS ve Emek Partisi de destek verdi. Açıklamayı DİSK Çukurova bölge temsilcisi Kemal Göksoy okudu.

“İşçiler, emekçiler, emekliler olarak zor günler geçiriyoruz” diyen Göksoy “Yüksek enflasyon karşısında maaşlarımız eriyor; ekmeğimiz her gün biraz daha küçülüyor. Gelirde, vergide ve ülkede adalet her gün biraz daha bozuluyor; zengin daha da zenginleşirken milyonlar yoksullaşıyor. Sendikal hak ve özgürlüklerimiz başta olmak üzere hürriyetimiz alabildiğine kısıtlanıyor. Bu zorlu günleri nasıl aşacağımızı ise Türkiye işçi sınıfının 15-16 Haziran 1970’teki büyük işçi direnişi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Göksoy “Türkiye işçi sınıfı olarak 15-16 Haziran direnişinde gösterilen birliği, dayanışmayı ve mücadeleyi örgütlemek zorundayız. Çünkü bize bir kez daha sömürü, adaletsizlik ve kölelik dayatılıyor. Türkiye işçi sınıfı bunu hak etmiyor, işçi sınıfı bu adaletsiz düzeni kendi elleriyle değiştirebilir. Ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten bizler 15-16 Haziran direnişinin ışığında birleştiğimizde ve mücadele ettiğimizde hiçbir kuvvetin bizi yenemeyeceğini biliyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özel: 22 yıllık enkazı kaldırmak gibi bir niyetimiz yok

SONRAKİ HABER

İşten atılan Arteche işçileri bayramı direnişle karşılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa