15 Haziran 2024 12:44

Sumitomo işçilerinin grevi Meclis gündeminde: EMEP Milletvekili İskender Bayhan’dan 3 bakana soru

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Çankırı'da bulunan Sumitomo işçilerinin grevi ile ilgili 3 bakanlığa sorduğu sorularda işçilerin kazanımı için müdahil olup olmayacaklarını sordu.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Çankırı'da bulunan Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası’nda, Petrol-İş Sendikası üyesi 2 bin 400 lastik işçisinin açlık sınırında çalışma koşullarına karşı, 5 ay süren toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine greve çıkarak sürdürdükleri mücadeleyi meclis gündemine taşıdı. Bayhan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde halkın kaynaklarından ne kadar teşvik ve muafiyetin aktarıldığını, fabrikanın ortaklarından hiç vergi alıp almadıklarını ve işçilerin haklı taleplerinin kazanımı için müdahil olup olmayacaklarını sordu.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynaklarının emperyalist güçler ve uluslararası mali sermaye gruplarının faaliyetlerine sınırsızca sunulmuş olmasının emperyalist bağımlılık ilişkilerinin arttırılması yanında Türkiye işçi sınıfı için ucuz emeğe dayalı yoğun sömürü ve ağır çalışma koşullarına yol açtığını ifade ederek, ‘Türkiye işçi sınıfının ücretleri ve hakları artık en alt düzeyde olan Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle yan yana anılır oldu” dedi.

"12 YILDIR 1 LİRA VERGİ ÖDEMEDİĞİ DOĞRU MUDUR"

Artan sömürü ve bağımlılık ilişkilerinin örneklerinden olan Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası’nda Avrupa’nın birinci kalite lastiğini üretmesine rağmen asgari ücret alan Petrol-İş Sendikası üyesi lastik işçilerinin yeni toplu sözleşme görüşmelerinde de Afrika koşulları ile eşdeğer bir ücret teklifi sunulmasına karşı koyduğunda “Üretimi Tayland’dan yaptırırız” biçiminde tehditle karşılaştıklarını belirten Bayhan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruyu sordu: “Ülkemizde işçi ve emekçiler özellikle son yıllarda “vergide adalet sağlansın, servet vergisi konulsun” haklı talebini yükselttiği biliniyor. Bizzat yürütücüsü olduğunuz Orta Vadeli Program nedeniyle ülkemizde işçi ve emekçiler düşük ücret ve ağır vergiler altında eziliyorken, 2012 yılında yüz milyonlarca lira teşvik alarak faaliyete geçen ancak lastik işçilerini açlık sınırında çalışmaya zorlayan yanı sıra son yıllarda tarihlerinin en büyük cirolarını elde ettiklerini açıklayan Japon lastik Tekeli Sumitomo ve yerli ortağı Abdülkadir Özcan’ın şirketi Otomotiv Lastik A.Ş ‘nin işçilere beyan ettikleri gibi “12 yıldır 1 Lira vergi ödemediği” doğru mudur? Vergi ödemesi yapıldıysa tutarı nedir”

“SUMİTOMO PATRONUNA SAĞLANAN TEŞVİKLER KAÇ MİLYON TUTARINDA”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a yanıtlaması istemiyle sonu önergesi veren Bayhan, “Japon tekeli Sumitomo’nun yüzde 80, özelleştirilen Petlas’ın da sahibi olan Abdülkadir Özcan’ın ise yüzde 20 hisseye sahip olduğu lastik fabrikasının 2012 yılından bu yana 6. bölgeden teşvik alan stratejik yatırım kapsamında KDV istisnası ve iadesi, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği gibi birçok teşvik ve muafiyetinden yararlandığı biliniyor. Ayrıca, ek teşviklerden de faydalandırılıyorlar. Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikasına kurulduğu günden bu yana sağlanan tüm teşvik, ödeme ve muafiyetlerin ülkemiz kaynaklarına ve halka faturası kaç milyon lira tutarındadır” diye sordu.

“İŞÇİLERDEN YANA MÜDAHİL OLACAK MISINIZ”

Bayhan ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Japon tekeli ve yerli ortağının protokol imzasına dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı, açılışa katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ Biz her türlü desteği verdik, her türlü desteği sağladık” konuşmasından da anlaşılacağı üzere gerekli kaynakların sağlanmasından, teşvik ve muafiyetlere kadar iktidarın bakanlıklarıyla birlikte her sürecinde müdahil olduğu uluslararası Japon tekeli Sumitomo ve yerli küresel tedarikçisi Abdülkadir Özcan’ın şirketi Otomotiv Lastik A.Ş. ile Petrol-iş sendikası arasında yaşanan toplusözleşme anlaşmazlığının lastik işçilerinin haklı taleplerinin gerçekleşmesi temelinde Çalışma Bakanlığı olarak işçilerden yana müdahil olmayı düşünüyor musunuz” diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli'den 'yumuşama' açıklaması: Hangi sinsi emellere, sakat hedeflere odaklandığı bellidir

SONRAKİ HABER

Danıştay “Çevre Düzeni” planının iptalini onayladı | “Amasra Termik santrali tabutuna son çivi çakıldı!”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa