17 Haziran 2024 15:36

Almanya’da barış akademisyenleri vakası: Eğitim Bakanı müsteşarı görevden alındı

Almanya'da Filistin eylemlerini savunan akademisyenlere dava açılıp açılmayacağının araştırılmasını isteyen Federal Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sabine Döring görevden alındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya'da Filistin eylemlerini savunan akademisyenlere dava açılıp açılmayacağını, verilen mali desteklerin kesilip kesilmeyeceğini araştıran Federal Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sabine Döring görevden alındı.

Almanya’da 1076 akademisyenin Gazze’deki katliamlara tepki amacıyla yayımladığı ortak açıklama geniş yankı yarattı. Berlin Hür Üniversitesinde öğrencilerin mayıs ayı başında kurduğu “Filistin Kampı”na saldırıyı kınayan akademisyenler, öğrencilerin anayasal haklar çerçevesinde yaptığı eylemlerini destekleklediğini belirtmişti. Bilim insanları saldırının tekrarlanması durumunda Federal Eğitim Bakanının istifa etmesini istemişti.

Ülke genelinde geniş yankı yaratan akademisyenlerin ortak açıklaması, Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger’in tepkisini çekmişti. Stark-Watzinger yaptığı açıklamada akademisyenlerin Hamas’ı kınamamasını eleştirmişti.

Akademisyenlere destek özellikle akademi dünyasında artarak devam ederken, Federal Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sabine Döring’in isteği üzerine, akademisyenlere yönelik bir soruşturmanın başlatıldığı geçen hafta basına yansımıştı.

İlk olarak ARD televizyonunda yayınlanan “Panaroma” programında gündem olan bakanlıktaki iç yazışmalarda, bir grubun açıklamaya imza atan akademisyenler hakkında dava açılıp açılmayacağı ve verilen mali desteklerin kesilip kesilmeyeceğinin araştırılmasını istediği ortaya çıktı. Bu talepte bulunanın da geçen yıl bakanlık tarafından müsteşarlığa atanan Prof. Sabine Döring olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanlarına yönelik bir soruşturmanın başlatılmasına karşı çıkan Federal Eğitim Bakanı Stark-Watzinger pazar günü Döring’i görevden aldığını açıkladı. Stark-Watzinger konuyla ilgili olarak Başbakan Olaf Scholz’u da bilgilendirdi.

Stark-Watzinger pazar akşamı yaptığı açıklamada öğretim görevlilerinin ortak açıklamasında Hamas terörünün tek taraflı olarak görmezden gelmelerinin kendisini hayrete düşürdüğünü belirterek, akademik özgürlüğün çok değerli olduğunu ve Anayasal çerçevede korunduğu vurguladı. Bakan "Akademik finansman siyasi ideolojiye değil, akademik kriterlere dayanır. İfade özgürlüğü kapsamındaki ifadeler nedeniyle fon sağlanmasının hukuki sonuçları konusunda herhangi bir kontrol bulunmamaktadır" dedi.

Bakanın Berlin’deki akademisyenlere yönelik tutumunu eleştiren akademisyenlerin başlattığı açık mektubu imzalayan akademisyen sayısı ise dün itibariyle 2805’i buldu.

ÖNCEKİ HABER

Hamburg’da liman işçileri uyarı grevine çıktı

SONRAKİ HABER

Balıkesir'de bir erkek tarafından bıçaklanan kadın hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa