19 Haziran 2024 04:38

Memuriyetten men edip 33 yıl sonra savunma istediler

Haberi olmadan “memuriyetten men” edilen ve bunu yıllar sonra öğrenen Ali Rıza Avcan’dan 33 yıl sonra eksik kalan soruşturma için savunma talep edildi.

Fotoğraf: Ali Rıza Avcan

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde başkontrolör görevinden istifa etmesinin ardından çalıştığı özel şirketten emekli olan Ali Rıza Avcan, yıllar sonra memuriyetten iki kez men edildiğini öğrendi. Avcan’ın 33 yıl sonra memurluktan men soruşturmasında “eksik soruşturma” gerekçesiyle savunma vermesi istendi. 

33 YIL SONRA TEKRAR SORUŞTURMA

İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, 04.06.1992 tarihinde Avcan’a verilen “memuriyetten men” cezasındaki, “birtakım eksiklikleri” gidermek için harekete geçti. Yüksek Disiplin Kurulunun yazısı 14 Haziran 2024 tarihinde tebliğ edilerek, Avcan’dan savunma istendi.
Memuriyetten 14 Haziran 1991’de istifa ettiğini belirten Avcan, “Belirtilen tarihten önce işlediğim iddia edilen birtakım disiplin suçları ile ilgili olarak benden savunma istenmesini kabul etmem hukuki olarak olanaklı değildir. Savunmasız ceza verildiği ve cezanın tebliğ edilmediği için açtığım davayı kazandım. Ardından Danıştay İkinci Dairesi de lehime karar verdi. Ancak süreç aynı anlayışla devam ettirildi. Aleyhimde alınması muhtemel bir karar üzerine adli makamlara vereceğim dilekçelerin özünü, açacağım maddi ve manevi tazminat davalarının somut dayanağını ve kamuoyuna yapacağım açıklamaların esasını oluşturacaktır.” dedi.

GİZLİ SORUŞTURMADAN İLK RESMİ BELGE

Avcan, hakkında 1992 yılından itibaren yürütülen “gizli” soruşturmadan kararın gerekçesini oluşturan nedenleri ilk kez resmi yazıyla tebliğ edilmiş oldu. Devlet memurluğundan çıkarılmasını sağlayabilmek için iki ayrı kısma bölünen soruşturmada yakın tarihlerde ayrı ayrı disiplin soruşturması yapılması suretiyle “tekerrür” koşulunun oluşması sağlandı.
Hukuki sürecin son bulduğunu söyleyen Avcan, “Ankara 3. İdare Mahkemesinin 24 Nisan 2024 tarihli kararıyla, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 04 Haziran 1992 tarih, 4 sayılı kararı iptal edilmiş oldu. Bu kararın ve tüm sonuçları, söz konusu mahkeme kararından sonra ortadan kaldırıldı” ifadesini kullandı.

HÜKÜMDE "EKSİKLİKLERİN GİDERİLMES" YOK

Savunma istenmesine gerekçe gösterilen “eksikliklerin giderilmesi” gibi bir hükmün yer olmadığını sözlerine ekleyen Avcan, “32 yıl geçtikten sonra yeni bir Yüksek Disiplin Kurulu kararı alınarak yola devam edilmesi hukuken mümkün değildir. Çünkü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun disiplin suçlarındaki zaman aşımını düzenleyen 127. maddesinin (b) fıkrasına göre; memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zaman aşımına uğradı” bilgisini paylaştı.  

SORUŞTURMA ZAMAN AŞIMINA UĞRAMIŞ

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun, 33 yıl sonra savunma istemini değerlendiren Avukat Hasan Hüseyin Evin, “1992 yılında karar verirken disiplin suçu işlediği iddia edilen memurdan usulüne uygun olarak savunma alınmadığı mahkeme tarafından da kabul görmüştür. Soruşturma merciinin soruşturmaya başlama ve bitirme süreleri tartışmasız olarak belirlenmiştir. Bu itibarla kamu otoritelerinin keyfî uygulamalarını önleyecek nitelikte tedbirler içermeyen, hukuki öngörülebilirlik ve belirlilik ilkeleriyle bağdaşmayan kural hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Hukuka uygun olmayan karar veren Disiplin Kurulu sahip olduğu ceza verme yetkisini hak düşüren iki yıllık zaman aşımı süresi sonunda kaybetmiştir” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Antep'teki "mülteci" açıklamasına tepki: "Mültecileri hedef almak sermayenin lehine olur"

SONRAKİ HABER

Ebubekir Şahin’in hedefi bu kez Medyascope: Gözümüz üzerlerinde...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa