18 Haziran 2024 16:41

İBB, Adalar’daki minibüsleri savundu: “Olmazsa olmaz”

Adalar’da toplu ulaşımda kullanılmaya başlanan ve halkın tepkisini çeken minibüslere ilişkin İBB’den açıklama yapıldı.

Fotoğraf: Fatih Polat/Evrensel

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar halkının tepki gösterdiği büyük toplu ulaşım araçlarına ilişkin açıklama yaptı.

Adalar'da 20 kişilik elektrikli minibüslerin bölgeye gönderilmesi, Adalar halkının tepkisini çekti. Bölgenin sit alanı ve yaya bölgesi olduğunu belirten Adalılar, ‘Azmanbüs’ adını verdikleri minibüslere karşı eylemler düzenledi. Büyükada’da bulunan Çınar Meydanı ve İETT Garajı'nın bulunduğu Kurşunburnu mevkiinde bir araya gelen ada sakinlerine polis müdahale etti ve gözaltılar yapıldı. Adalar’da Ocak 2020’de faytonların kaldırılmasının ardından İBB’ye bağlı 3 kişilik elektrikli taksiler ve 13 kişilik minibüsler ulaşımı sağlıyordu.

İBB’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Adalar halkı için toplu ulaşım olmazsa olmaz” ifadelerine yer verildi. Yaz aylarında nüfusu 60 bini bulan Adalar için toplu ulaşımın “vazgeçilmez olduğunu” belirten İBB, kış aylarında da bunun dezavantajlı kesimler için bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

İBB, minibüslerin, daha önce kullanılan 13 kişilik araçların isansının dolmasının ardından hizmete başladığını aktardı. “Sıfır emisyonlu, elektrikli, sessiz ve çevreci” olarak tanıtılan araçların 12 farklı ülkede kullanıldığını aktarıldı.

Yapılan açıklamada, “İETT tarafından, Adalar’a özel olarak üretilmesi istenen yeni elektrikli araçlar için açılan ihalelere ulusal ve uluslararası araç üreticilerinin katılım sağlamaması sebebiyle T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında ASELSAN ve KARSAN’ın ortak üretimi olan lisanslı, elektrikli, güvenlik donanımlarına sahip araçlar alındı” denildi.

Açıklamada, "İETT Adalar’da, İstanbul’un diğer tüm ilçelerinde olduğu gibi toplu ulaşımı bir kamu görevi olarak yürütüyor. İETT’nin gelirlerinin, giderlerini karşılama oranı sadece % 35 seviyesinde. Toplu ulaşım maliyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sübvanse ediliyor" denildi.

İBB açıklamasında Adalar halkının büyük bölümünün verilen toplu ulaşım hizmetinden memnun olduğu da öne sürüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ebubekir Şahin’in hedefi bu kez Medyascope: Gözümüz üzerlerinde...

SONRAKİ HABER

İşçiler bayramda fazla mesai derdinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa