19 Haziran 2024 04:52

İşçiler bayramda fazla mesai derdinde

"Bu kadar yoksulluk çektiğimiz, ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımız durumda bir de temmuzda maaşlara zam yapılmayacağı açıklanıyor."

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metal işçisi bir kadın
Esenyurt-İstanbul

Merhaba Evrensel okurları. Ben metal fabrikasında çalışan bir kadın işçiyim.

Hükümet temmuz ayında asgari ücrete kesinlikle zam yapılmayacağını açıkladı. Ama market, pazar ve kiraya zam yapılmaya devam ediliyor. Çalıştığım yerdeki işçi arkadaşlar istedikleri şeyleri satın alamadıklarını, ulaşamadıklarını söylüyorlar. Çok ağır işler yapıyoruz ancak ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Herkes fazla mesailerle günü kurtarmaya çalışıyor. Mesela bayram tatili geldi. Çalıştığım bölümde 15-20 kişinin hiçbirinden “Tatile gidiyorum” diye bir şey duymadım. Ben de isterdim çocuğumla beraber bir yerlere gitmeyi, ancak böyle bir bütçemiz yok. Toplu taşıma ücretlerini karşılayamayan biz emekçiler bayram günlerini ücretsiz toplu taşıma için dört gözle bekliyoruz. Bu yüzden metrobüsler, otobüsler tıklım tıklım dolu. İşçi arkadaşlar da bırakın tatile gitmeyi, iş olsa da gelip çalışsak, fazla mesai parası alsak derdindeler.

Bu kadar yoksulluk çektiğimiz, ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımız durumda bir de temmuzda maaşlara zam yapılmayacağı açıklanıyor. Bu konu ise fabrikada pek konuşulmuyor. Arkadaşların fikirlerini almak için ben onlara konuyu açıyorum. Fabrikadaki işçi arkadaşlar ne kadar bundan hoşnutsuz olsa da “Yapacak bir şey yok” şeklinde karşıladılar. Kimisi de “Asgari ücrete zam yapılmasın ama gıdaya, kiraya da zam gelmesin” diyor.

Yapacak bir şey gerçekten yok mu? Aslında var. Birkaç gün önce 15-16 Haziran işçi direnişinin yıl dönümü idi. 15-16 Haziran 1970’de işçi ve emekçi arkadaşlarımız nasıl direnerek, birleşerek o dönemde sendikal haklarını kazandıysa biz de bugün bu birlik beraberlik ve mücadeleyi örnek alarak ücretlerin artırılmasını ve zamların durdurulmasını sağlayabiliriz.

ÖNCEKİ HABER

İBB, Adalar’daki minibüsleri savundu: “Olmazsa olmaz”

SONRAKİ HABER

Şeriatı eleştiren "Diamond Tema" hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa