19 Haziran 2024 05:03

Bayramı da işsiz geçirdiler

Yerel seçimlerden sonra birçok belediyede başlayan işten atma furyası kapsamında işsiz kalan işçiler, Kurban Bayramı’nı da işsiz geçirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

31 Mart’ta yapılan yerel seçimler sonrası belediye yönetimleri işten atmalara başladı. AKP’nin, CHP’nin, MHP’nin yönettiği belediyelerde seçim sonrası işten atılan yüzlerce işçi bayramı da işsiz geçirdi.

CEYHAN BELEDİYESİ

Seçimlerin hemen ardından Ceyhan Belediyesinde büyük bir kıyım yaşandı. 2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde başkan seçilen CHP’li Kadir Aydar, geçmişte açılan ‘silahlı tehdit’ ve ‘Ruhsatsız silah bulundurma’ davaları nedeniyle 2020’nin mart ayında görevinden alınmış, 2024 yerel seçimlerinde tekrar CHP’den aday olarak belediye başkanı olmuştu. Aydar’ın mazbatasını alır almaz ilk işi işçi kıyımına başlamak oldu. Toplam 400 işçinin çalıştığı belediyede DİSK/Genel-İş üyesi 22’si kadrolu 265’i belediye şirket işçisi işten çıkarıldı. Kimi işçiler “Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” gerekçesiyle işten atıldı.

İZMİR BÜYÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

CHP’nin yönettiği İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İzdoğa’da 70’e yakın, İZELMAN’da 25, İzenerji’de de 21 işçi kadro fazlalığı gerekçesiyle işten atıldı. DİSK/Genel-İş üyesi İzenerji işçileri ile Belediye-İş üyesi İzdoğa işçileri 22 Mayıs’ta işe iade talebiyle direnişe başladı.

MENEMEN BELEDİYESİ

Menemen Belediyesinde 375’i tek seferde olmak üzere seçim sonrası 400 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler arasında hem Hizmet-İş üyeleri hem de Belediye-İş üyeleri yer aldı. Belediye-İş üyesi işçilerin bir kısmı Menemen Belediyesi önünde direnişe başlarken, Hizmet-İş yönetimi ise bu süreci sessizlikle geçirdi. 31 Mart yerel seçimlerinde Menemen Belediyesini AKP’li Aydın Pehlivan almıştı.

TEPEBAŞI BELEDİYESİ

Eskişehir’de CHP’nin yönettiği Tepebaşı Belediyesinde de 55 işçi işten atıldı. “Yeterli ödenek alınamadığı için küçülmeye gidileceği” şeklinde bir gerekçe ile karşılaştıklarını belirten işçiler, üyesi oldukları Genel-İş yöneticilerinin ise bu süreçte kayıtsız kaldığını hatta “Çıkarılanların da şöyle kusurları varmış, böyle sıkıntıları varmış” gibi sözlerle işten atmalar için kendilerine gerekçe sunduğunu aktarıyor.

DİKİLİ BELEDİYESİ

Yine DİSK’e bağlı Genel-İş’in örgütlü olduğu Dikili Belediyesi Jeotermal AŞ’de çalışan, aralarında sendika yöneticisi ve temsilcilerinin de bulunduğu 16 kişi işten çıkarıldı. 3 Mayıs Cuma günü, mesai bitiminde SGK’den gelen mesaj ve aramalar ile iş akitlerinin sona erdirildiğini öğrenen işçiler herhangi bir gerekçe sunulmadığını belirtti. Dikili Belediyesi'nden çıkarılan isçiler, sendikanın yaptığı görüşmeler sonrası geri alındı.

ÇANKIRI BELEDİYESİ

MHP’li Çankırı Belediyesinde de AKP’ye oy verdikleri gerekçesiyle 15 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler “AKP döneminden gelenleri yollayacağız dediler. 25 yıl boyunca belediyede çalıştık. Emek verdik. Şimdi çıkışımız yapıldı. Emekli maaşıyla şimdi nasıl yaşanır” diye tepki göstermişti.

ALTINDAĞ BELEDİYESİ

Ankara’da AKP’nin yönettiği Altındağ Belediyesinde, seçimden önce verilen ücret zamları, seçim sonrası geri alındı. Ücretleri 8 bin TL eksik ödenen işçiler iş bırakınca, belediye yönetimi 70 işçiyi işten attı.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ

İzmir’de CHP’nin yönettiği Çiğli Belediyesine bağlı ÇİBEL Temizlik Hizmetleri ve Çiğli Gıda İnşaat Turizm Şirketlerinde çalışan DİSK/Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube üyesi 147 işçi, “İşveren tarafından haklı sebep bildirilmeden iş akdinin feshi”ni içeren Kod-4 ile işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler belediye önünde işe iade talebiyle direniyor.

5 FABRİKADA GREV VAR

AKP iktidarının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek öncülüğünde yürüttüğü ‘rasyonel ekonomi programı’ toplu iş sözleşmeleri (TİS) süreçlerine de yansıyor. Lezita ve Mersen’de patronlar TİS görüşmelerine bile katılmazken, Purmo, Sumitomo ve Kristal Yağ’da ise sefalet zammı dayatıyor. İşçiler ise bu dört fabrikada geçinebilecek ücret, insanca çalışma koşulları, sendika ve toplu sözleşme haklarının tanınması talepleriyle başlattıkları grevleri sürdürüyor.

  • İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Finlandiya sermayeli Purmo Metal Fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin TİS süreci ocak ayında başladı. Dünya genelinde 21 ülkede 3 binden fazla çalışanı olan, birçok ülkeye ihracat yapan Purmo Group yönetiminin, Birleşik Metal-İş’in yüzde 120 zam teklifini kabul etmemesi üzerine işçilerin başlattığı grev sürüyor.
  • İzmir Kemalpaşa’daki Lezita’da çalışan işçiler 2021’den itibaren verdikleri mücadele ile sendika haklarını elde etti. Öz Gıda-İş’in yetki belgesinin gelmesiyle TİS süreci başlarken, Lezita patronu görüşmelerin hiçbirine katılmadı. Bunun üzerine işçilerin 7 Mart’ta başlattığı grev sürüyor.
  • Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mersen’de de işçiler, toplu iş sözleşmesi haklarının gasbedilmek istenmesine karşı grevde. Dünya çapında 33 ülkede 50’den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketinin patronları toplu sözleşme masasına oturmadığı için işçiler 19 Nisan’da başlattıkları grevi sürdürüyor.
  • Çankırı’da bulunan lastik fabrikası Sumitomo’da ise 2 bin 400 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş üyesi işçiler 29 Mayıs’ta greve çıktı.
  • İzmir’de Kristal Yağ fabrikası ile Tekgıda-İş İzmir 3 No’lu Şube arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine işçiler greve çıktı. Tekgıda-İş’in verdiği bilgilere göre görüşmelerde, ücretlerin 27 bin TL’den 35 bin TL’ye çıkarılması istendi ancak bu talep kabul edilmedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Şeriatı eleştiren "Diamond Tema" hakkında yakalama kararı çıkarıldı

SONRAKİ HABER

İstanbul Adalardaki 'azmanbüs' tepkisi sürüyor: Bayramı fırsat bildiler adalara azman soktular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa