19 Haziran 2024 05:19

Şirikçioğlu patronu Öz İplik İş’in önünü açtı, eliyle üyelik yaptı

Kayseri'de bulunan Şirikçioğlu Tekstil'de patron işçileri Öz İplik İş'e üye yapmaya başladı. Önceden sendikalaşmanın önünü kesen patronun kendi eliyle üyeliğin yolunu açması işçileri kuşkulandırıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kayseri’de ve Kahramanmaraş’ta kurulu bulunan, İstanbul Sanayi Odası (ISO) ikinci 500 listesinde 1. sırada yerini koruyan toplamda 2 bin 900 işçinin çalıştığı Şirikçioğlu Tekstil’de Hak İş’e bağlı Öz İplik İş’e üyelikler patron eliyle hızlandırıldı

PATRON ‘SENDİKAYA ÜYE OLUN’ DEDİ, SENDİKACILAR YOK

2017’den bu yana Öz İplik İş’in Şirikçioğlu Tekstil’de örgütlenme çalışmalarına karşı çıkan Şirikçioğlu patronu, geçtiğimiz günlerde şeflere verdiği talimat ile işçilere “e-devlet üzerinden üyeliğinizi yapın” çağrısında bulundu. Süreci değerlendiren işçilerin söylemi, “Uluslararası firmalardan iş bağlamak üzere kendi eliyle sendika üyesi yaptılar. Henüz sendikacıları gören yok” oldu.

"SENDİKAYI SÖZLEŞME DÖNEMİNDE GÖRECEĞİZ"

Daha önce Öz İplik İş’in örgütlü olduğu iş yerlerinde çalışan işçiler, “Öz İplik İş’in nasıl bir sendika olduğunu bizler biliyoruz. Patron eliyle getirilen sendikadan işçiler hayrına bir şeyler beklemek ne kadar doğru olur ki? İş yok diye on gündür izindeyiz. İş bağladılar ki bize sendikaya üye oldun diyorlar” dedi.

Şirikçioğlu Tekstil’de çalışan başka bir işçi ise, “Kayseri’de patronlar sendika istemiyor. Sendika olunca da kendilerinin istediği sendikayı getirmek istiyorlar. Öz İplik İş sözleşmede işçilerden yana mı tavır takınacak göreceğiz. Ücretlerimiz, çalışma koşullarımız düzelecek mi o zaman anlayacağız” diye konuştu. (Kayseri/EVRENSEL)


SÖZLEŞME SÜRECİNE BAKIP SENDİKAYI DEĞERLENDİRECEĞİZ

Bir grup Şirikçioğlu Tekstil işçisi
Kayseri

Uzun süredir ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için işçilerin sendikalaşma isteği vardı. Sendikaya üye olduğu bilinen işçilerin işine son verildi. Patron sendikayı kabul etmeye yanaşmadı. Sendikal tazminat alan işçiler, işe iade davasını kazanan işçiler oldu.

Şu an 10 gün izin verildi işçilere. İşçilerin büyük bölümü yeni işçi. Kalifiye işçi ihtiyacı olunca işten çıkarılan eski işçilerin bir bölümü işe geri çağrıldı. Üretim istenilen düzeyde olmayınca patronlar iş bağlamaya çalıştı. Duyduğumuza göre “Sendikasız iş yeri ile çalışmayız” denilmiş, şefler, amirler, “Sendikaya e-devletten üye olun” dediler. Bu kısım bize de garip geliyor. Esas garip olan ise sendikacıların şu an ortada olmayışı.

Zara, Pull and Bear, Bershka gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapılacağı için patron tarafından sendika kabul edildi diye düşünüyoruz. Ama sendikalı olmanın kötü olmadığını da düşünüyoruz. Sözleşme sürecinde elde edilen haklara bakıp sendikayı değerlendireceğiz. 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Adalardaki 'azmanbüs' tepkisi sürüyor: Bayramı fırsat bildiler adalara azman soktular

SONRAKİ HABER

Giresun'da maden tepkisi: İliç olmak istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa