18 Haziran 2024 17:31
Son Güncellenme Tarihi: 19 Haziran 2024 08:09

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde orman yangını: Tedbir amacıyla bir köy boşaltıldı

Eceabat ilçesinde tarım arazisinde ve ormanlık alanda çıkan yangın 16 saattir devam ediyor. Tedbir amacıyla bir köy boşaltıldı. Tarihi alana girişler durduruldu.

Fotoğraf: Bülent Ersöz/AA

Paylaş

Çanakkale'de yaklaşık 16 saattir devam eden orman yangınına müdahale sürüyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda yer alan Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında dün saat 16.05'te anızdan ormana sıçrayarak yangın başladı. Alevler kısa sürede yayıldı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce, çevredeki birçok yerleşim yerinden dumanı görülebilen yangının çıktığı yere ekipler sevk edildi.

Ekipler, rüzgarın da etkili olduğu bölgede yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesini sürdürüyor.

Çanakkale Boğazı gemi trafiği, kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı.

ÖNLEM AMACIYLA BİR KÖY BOŞALTILDI

Valilikten yapılan açıklamada, yangın nedeniyle önlem amacıyla Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünün tahliye edildiği belirtildi.

Valilik, gezi için bölgede olan ziyaretçilerin ve bölgede yaşayanların dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Ayrıca, Kumköy ile Büyükanafarta köyleri arasındaki yolun ulaşıma kapatıldığı öğrenildi.

Yangın nedeniyle Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'na girişler durduruldu.

Ekipler, rüzgarın da etkili olduğu bölgede yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesini sürdürüyor.

MSB PERSONEL GÖREVLENDİRDİ

Milli Savunma Bakanlığı, Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki yangın söndürme çalışmalarına destek için 2 helikopter, 1 itfaiye, 1 arazi aracı ve personel görevlendirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yangına 9 uçak, 6 helikopter, 67 kara aracı ve 362 personelle müdahale edildiğini duyurdu.

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 42 orman yangını olduğunu, bunun 22'sinin orman içinde, 20'sinin orman dışında gerçekleştiğini söylemişt. Yumaklı sabah 8.25'te yaptığı son açıklamada yaklaşık 575 hektar alanın zarar gördüğünü aktarırken bunun 340 hektarının orman geri kalanının orman dışı olduğunu belirtti.

5.45 itibarıyla müdahalleler tekrar başlandığını söyleyen Yumaklı, "Sorunlu tek bir alan kaldı, yangının ilerlemesi durduruldu, enerjisi azaltıldı. Rüzgar çok yoğun olduğu için tamamen kontrol altına alındı diyemiyoruz" dedi.

Gece saatlerinde Gelibolu Değirmendüzü köyü yakınlarında bir yangın ihbarı daha aldıklarını söyleyen Yumaklı, "Maalesef güçlerimizi bölmek durumunda kaldık. Oradaki yangının kontrol altına alındığını söylemek istiyorum" diye konuştu.

Yumaklı, hava araçlarının su alması için Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin kuzey-güney tek yönde yeniden askıya alındığını duyurdu. Yumaklı yangının etkili olduğu Conkbayırı bölgesinin ziyaretçiye kapalı tutulup alanın kısmen ziyaretçilere açılması karar verildiğini duyurdu. Boşaltılan köylerin geri dönüşüne ilişkin yeni bir kararın verilmediğini söyleyen Yumaklı, "Önümüzdeki 5 gün boyunca Çanakkale bölgesinde fırtınaya varacak kadar şiddetli rüzgar olacağı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olacağı tahmini sebebiyle, hasat yapacak çiftçilerin saat 11'e kadar işlemlerini yapmaları, ondan sonrasını izin verilmeyeceği konusunda kendilerine bildirim yapıldı" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Giresun'da maden tepkisi: İliç olmak istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Bayramda tatil yüzü görmeyen emekçiler: Temmuzda mutlaka ücret zammı olması gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa