19 Haziran 2024 13:36

21. Filmmor Kadın Filmleri Festivali başlıyor

Bu yıl 20 Haziran'da “Filistin’i İşlemek” filminin çevrim içi gösterileceği Açık Seans ile başlayacak olan Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 30 Haziran’a kadar sürecek.

Görsel: Filmmor Kadın Filmleri Festivali

Paylaş

Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu yıl “Parola: Barış” diyerek, 20 Haziran’da “Filistin’i İşlemek” filminin çevrim içi gösterileceği Açık Seans ile başlayacak. 21’incisi düzenlenen festivalde “Kadınların Sineması”, “Parola: Barış”, “Yerel Siyaset Yerinden Sinema”, “Feminist Bellek”, “Hak Odaklı Sinema” bölümlerinde filmler, forumlar, atölye ve söyleşiler yer alıyor. 25 Haziran’da İBB Zafer Mahalle Evi, 26 Haziran’da İBB Örnektepe Mahalle Evinde olacak festival, İBB Beyoğlu Sineması ve Fransız Kültür Merkezinde 30 Haziran’a kadar sürecek.

FİLİSTİNLİ KADINLARIN SÜRGÜN HİKAYELERİ

Filmmor Kadın Filmleri Festivali afişi

Carol Mansour’un, 21. Filmmor’da herkese açık çevrim içi gösterimle Türkiyeli izleyicileri Filistinli kadınlar ve çocukların sesini duymaya çağırdığı filmi “Filistin’i İşlemek” 12 Filistinli kadının sürgün hikayelerini anlatıyor.

“Erkeklerin kadınları filme alma tarihi” denen sinemayı altüst eden filmlerin derlendiği Kadınların Sineması bölümünde; Bilge Olgaç’ın aramızdan ayrılışının 30. yılı vesilesiyle Kaşık Düşmanı gösterilecek. Son dönem filmlerinden ise; Melisa Önel’den Aniden, Vuslat Saraçoğlu’ndan Bildiğin Gibi Değil, Handan İpekçi’den Diyet, Selin Öksüzoğlu’ndan Görüşürüz Kaplumbağa, Emine Uysal Berger ve Özgür Ceylan’dan Gukla, Selen Örcan’dan Herkesin Yapabileceği Bir Şey, Tilbe Cana İnan’dan Nasıl Kaybolunur, Şirin Bahar Demirel’den Zarafet ve Şiddet Arasında, Nazlı Elif Durlu’dan Zuhal filmleri gösterilecek.

Ayrıca; Türkan Şoray’dan Dönüş, 19 yaşında bir şarkı yarışmasında finale kaldıktan birkaç gün sonra onu kaçırmaya yeltenen bir erkek tarafından silahla vurulan Mutlu Kaya’nın kendi sesini ve adalet arayışını anlatan Ayse Toprak ve Nick Read’ın yönettiği Benim Adım Mutlu, gösterimde olacak.

Dört kızından ikisi IŞİD’e katılan Olfa’nın, kızlarının, gerçek ile kurmaca, şiddet ile kadın dayanışması arasında akan hikayesi, Kaouther Ben Hania’dan Dört Kız Kardeş gösterimde olacak filmlerden diğerleri.

Bu yılın Feminist Bellek filmleri ise; Ressam Mihri Hanım’ın 19. yüzyılda bıraktığı izlerin peşine düşen Berna Gençalp’tan Kim Mihri, büyükannenin kızı ve torununa uzanan, unutmaya ve hatırlamaya dair öyküsüyle Elodie Lélu’nun yönettiği Retroterapi izlenecek.

HAK ODAKLI SİNEMA

İran’da, Türkiye’de, yeryüzünün her yerinde hak arayan ve bu arayışı sinemaya aktaran kadınları selamlayan Hak Odaklı Sinema bölümünde Martina Priessner’den geçmişin acı hafızası ve harap bir Zaz köyünü koruma sorumluluğunu tek başına sırtlanmış Süryani rahibe Dayrayto’nun hikayesi Bekçi filmi gösterilecek. Bunun yanı sıra Maria Binder’in yönettiği, Eren Keskin ile hakikatin peşinde bir belgesel Eren, Steffi Niederzoll’dan İran’da, 19 yaşındayken tecavüze yeltenen adamı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanıp idam cezasına mahkum edilen Reyhaneh Jabbari’nin hikayesini anlatan Tahran’da Yedi Kış filmleri yer alacak.

YEREL SİYASET YERİNDEN SİNEMA

Kadınlar neredeyse sinemanın yeri orasıdır diyen festival Filmmor, dünyayı değiştirmeye yaşadıkları yerden başlayan, 7 şehirden 7 kadının hikayesini anlatan Filmmor yapımı 7/24 Sokağı belgeseli ve yerel siyasete yerinde katılan, filme alan kadınları buluşturan Yerel Siyaset Yerinden Sinema forumu ile sona erecek.

Sektör Buluşmaları’nda bu yıl Dikkat Spoiler Var! Film Eleştirmenleri Alin Taşçıyan, Janet Barış, Esin Küçüktepepınar, Müge Turan, Nil Kural, Yeşim Tabak buluşuyor; film eleştirisi ve ötesini tartışıyor. Ayşe Toy Par ile Bildiğin Gibi Değil üzerine Film Okuma Atölyesi İBB Örnektepe Mahalle Evinde ve filmlerden sonra film ekipleriyle söyleşi ve forumlar olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kayyuma tepkiler devam ediyor: Bugün sesimiz gür çıkmazsa yarın mırıldanamayız bile

SONRAKİ HABER

İnsan, ömrüne yüklenen heybeyi çiğnemeli bir şekilde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa