19 Haziran 2024 14:37

Eğitim emekçilerinden Bakan Tekin’e tepki: Fonlananlar tarikatlar ve özel okullardır

Bakan Yusuf Tekin’in ‘Kamu öğretmenleri fonluyor’ sözlerine tepki gösteren eğitim emekçileri: “Bakanın fon dediği bizim alın terimizdir.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tahsine SARAN
Aydın

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in “Dünyanın hiçbir tarafında bu kadar büyük bir öğretmen kitlesi kamu tarafından fonlanmıyor” açıklamasına eğitim emekçilerinin tepkisi sürüyor. Evrensel'e konuşan eğitim emekçileri, “Bakan kamu kaynaklarıyla fonlananları görmek istiyorsa tarikatlara, teşvik adı altında özel okul patronlarına ayrılan milyarlara baksın” cevabını verdi.

"GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTME ÇABASI"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Söke Temsilciliği Kadın Sekreteri Aslı Geyik, ataması yapılmadığı için on binlerce eğitim emekçisinin mesleği dışında açlık sınırında çalışmak zorunda kaldığını hatta işsizlik nedeniyle yaşamına son veren öğretmenleri hatırlatarak “Bakan ‘Sokaktaki 80 kişiden biri öğretmen’ sözleriyle bu gerçeği gizlemeye çalışıyor” dedi. Öte yandan bakanın hedefe öğretmenleri koyarak eğitim sistemindeki gerici, dinci dayatmaları örtbas etmek istediğini de belirten Geyik “Fon derken okullara sızdırmaya çalıştığınız tarikat-cemaat örgütlenmelerini mi meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz” diye konuştu.  

"EĞİTİME PİYASACI BAKIŞ"

“Sayın Bakan kamu kaynaklarıyla fonlananları görmek istiyorsa proje adı altında dinci gerici cemaat ve vakıflara, teşvik adı altında özel okul patronlarına ayrılan milyarlara baksın” ifadelerini kullanan Eğitim Sen Söke Temsilciliği Örgütlenme Sekreteri Çiğdem Erdoğan Akbaba, Bakana devletin de MEB’in de şirket olmadığını hatırlatarak “Öğretmen aldığı maaşın vergisini kuruşu kuruşuna öder. Öğretmenler devlet tarafından fonlanmaz” dedi. Sendikanın Baştemsilcisi Murat Karayiğit, bakanın açıklamalarının iktidarın eğitime ve eğiticiye bakışını bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çekerek “Bu ifadeler eğitimin piyasalaştırılması ve laik bilimsel eğitime karşıdır. Bu açıklama aynı zamanda iktidarın eğitimi piyasalaştırmayı amacından vazgeçmeyeceğinin göstergesidir” dedi.  

"HER AÇIKLAMASI GAF DOLU"

Sendikanın Kültür ve Sanat Sekreteri Öznur Yılmaz, Bakan Yusuf Tekin’in eğitim emekçileri ile ilgili yaptığı her açıklamanın gaflarla dolu olduğuna işaret ederek “Bu açıklama da eğitim sistemine ve eğitim emekçilerine olan bakış açılarını gösteriyor. Bizler yaşadığımız onca zorluğun yanı sıra bir de Bakanın ve siyasi iktidarın bizleri itibarsızlaştırılmaya çalışan söylemlerine maruz kalıyoruz. Ama eğitim emekçileri olarak meslek onurumuzu, öğrencilerimizi, laik, demokratik ve bilimsel eğitimi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

"FON DEDİĞİ BİZİM ALIN TERİMİZDİR"

“Sayın Bakanın ‘fon’ dediğinin aslında eğitim emekçilerinin alın teridir” cevabını veren Eğitim Emekçisi Ferhat Keleş, öğretmenlerin hedefe konulmasını eleştirdi. Ücretli öğretmenlik adı altında eğitim emekçilerinin güvencesiz ve düşük ücrete çalıştırıldığına dikkat çeken  Keleş “Milli Eğim Bakanlığı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK), öğretmen akademisi, gerici müfredat, ÇEDES vb. projelerle de ajandalarında yazılı bulunan ‘Asım’ın nesli’ni yetiştirmeye hamleler yapıyor. Bu ‘Asım’ın nesli’ ileride kamil öğretmen/insan olacak! Kimisi kamuda çalışacak, kimisi de atanamayıp ücretli öğretmen olacak. Dersanelerde, özel okullarda asgari ücrete çalıştırılacak üstelik sendikasız olacaklar. Bakanın asıl hedefi bu” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'tan Corbyn'e destek mesajı

SONRAKİ HABER

Özel okullarda öğretmen kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa