19 Haziran 2024 14:48

Putin-Kim görüşmesi: Stratejik kucaklaşma

Putin'in Kuzey Kore ziyaretinde imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması, bir tarafın saldırıya uğraması halinde yardım taahhüdünü içeriyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl aradan sonra ilk kez Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni (Kuzey Kore) ziyaret etti ve ülkenin lideri Kim Jong Un ile görüşerek stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Putin, anlaşmanın “saldırı halinde yardımlaşma”yı öngördüğünü söyledi.

Kore basını, her iki ülkenin de uluslararası izolasyonla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşen ziyaretin “çok kutuplu yeni bir dünyanın inşasını hızlandıran bir motor” olduğu yorumunu yaptı. Putin ve Kim en son eylül 2023’te Rusya’nın doğusunda bir araya gelmişti.

ABD GÖRÜŞMEYİ HEDEF ALDI

ABD ziyarete tepki göstermekte gecikmedi ve Rusya’nın Kuzey Kore’nin füze ve nükleer programlarına yardım etmesinden “endişeli” olduğu mesajını verirken Pyongyang’ı Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında kullandığı balistik füzeleri ve top mermilerini sağlamakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ziyaret öncesi yaptığı açıklamada Putin’in ziyaretinin “Çaresizlik içinde, Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırganlık savaşını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu şeyleri kendisine sağlayabilecek ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye ve güçlendirmeye” çalıştığını gösterdiği yorumunu yaptı. Blinken ayrıca “Kuzey Kore Rusya’ya önemli miktarda mühimmat ve Ukrayna’da kullanılmak üzere başka silahlar sağlıyor. İran, sivillere ve sivil altyapıya karşı kullanılan insansız hava araçları da dahil olmak üzere silahlar sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Putin ise ziyaretinden önce yazdığı makalede, Pyongyang’ı ABD’nin ekonomik baskı, şantaj ve tehditlerine karşı direndiği için övdü.

ÜST DÜZEY KALABALIK BULUŞMA

Putin Kuzey Kore’de kırmızı halıyla karşılanırken devlet medyasında yer alan fotoğraflarda başkent Pyongyang sokaklarının Putin portreleriyle süslendiği ve 101 katlı piramit şeklindeki Ryugyong Oteli’nin dış cephesinin dev bir “Hoş geldin Putin” mesajıyla aydınlatıldığı görüldü.

Bu arada Putin’e Dışişleri Bakanı Bakan Sergey Lavrov, Başbakan Birinci Yardımcısı Denis Manturov, Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Başkanlık Basın Sekreteri Dmitry Peskov ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yury Ushakov’un yanı sıra savunma, doğal kaynaklar, sağlık, ulaştırma bakanları, bazı bakan yardımcıları ve Rusya Demiryolları Başkanı Oleg Belozerov ile Roscosmos Başkanı Yury Borisov eşlik etti.

Kore tarafından katılımcılar ise Başbakan Kim Tok Hun, Dışişleri Bakanı Choe Son-hui, Kore İşçi Partisi Merkez Askeri Komitesi Başkan Yardımcısı Pak Jong-chon, Parti Merkez Komitesi Sekreteri Jo Yong-won, Parti Merkez Askeri Komitesi Uluslararası Departman Başkanı Kim Song Nam ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Im Chong Il oldu.

"SALDIRI HALİNDE DAYANIŞMA"

Rus haber ajansı TASS’a göre Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına “tam destek ve dayanışma” sözü verirken, Devlet Başkanı Vladimir Putin Pyongyang’daki görüşmeleri sırasında Moskova’nın ABD ve müttefiklerinin on yıllardır süren “hegemonik ve emperyalist politikasına” karşı mücadele ettiğini söyledi.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, “Ukrayna meselesi dahil olmak üzere Rus politikasına yönelik tutarlı ve değişmez desteğinize değer veriyoruz. Burada, ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya yıllardır dayatmaya çalıştığı hegemonik ve yayılmacılık politikasına karşı mücadelemizi kastediyorum” ifadelerini kullandı. Putin, Kim’i Moskova’ya davet etti.

Kremlin’den daha sonra yapılan açıklamada ise Putin’in imzalanan anlaşmanın saldırı halinde yardımlaşmayı öngördüğünü söylediği aktarıldı.

Kim ise “Kuzey Kore hükümeti, güçlü Rusya Federasyonu’nun dünyada stratejik istikrar ve dengenin korunmasındaki önemli misyonunu ve rolünü takdirle karşılıyor, Rus hükümeti, ordusu ve halkını, ülkenin egemenliğinin, güvenlik çıkarlarının ve toprak bütünlüğünün korunması amacıyla Ukrayna’da özel askeri operasyonu uygulamasında destekliyoruz” dedi.

Rusya’nın Ria Novosti haber ajansı da tarafların “Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması” imzaladığını duyurdu. Kremlin anlaşmanın içeriğine ilişkin ayrıntı vermedi ancak yeni anlaşmanın 1961, 2000 ve 2001 yıllarında imzalanan önceki ikili belge ve deklarasyonların yerini alacağı belirtildi.

"GÜÇ GÖSTERİSİ"

El Cezire, iki liderin “Karşı karşıya oldukları çeşitli krizlere rağmen dünyaya birleşik bir yüz göstermeye” çalıştıkları yorumunu yaparak “Bu bir güç gösterisiydi, bir birlik gösterisiydi, ilişkilerinde yeni bir dönem olduğuna inandıkları ve diğer insanların da inanmasını istedikleri şeyi müjdeliyordu” değerlendirmesine yer verdi.

Kuzey Kore’nin başlıca müttefiki olan Çin ile birlikte Rusya, Kuzey Kore’nin silah denemeleri ve uydu fırlatmaları nedeniyle yeni BM yaptırımları uygulanmasına yönelik ABD öncülüğündeki çabaları defalarca engellemişti. Mart ayında Rusya’nın vetosu BM yaptırımlarının denetlenmesini sona erdirdi. ABD ve Güney Koreli yetkililer Pyongyang’ın izlenmesi için yeni bir mekanizma seçeneklerini tartıştıklarını açıkladılar.

KORELER ARASI GERGİNLİK

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında 2018 yılında yapılan askeri anlaşma geçen yıl bozulmuş ve Pyongyang sınırdaki savunmasını güçlendirmişti. Güney Kore salı günü yaptığı açıklamada, mayın döşeme ve diğer faaliyetlerde bulunan Kuzey Kore askerlerinin “yanlışlıkla sınırı geçmesi” üzerine kuvvetlerinin uyarı ateşi açmak zorunda kaldığını açıklamıştı. Benzer bir olay 9 Haziran’da da meydana gelmişti.

Putin’in Kuzey Kore sonrası durağı ise Vietnam oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu Lübnan'ın Sur kenti yakınına saldırı düzenledi

SONRAKİ HABER

Batman'da bazı bölgeler geçici güvenlik bölgesi ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa