20 Haziran 2024 14:24

Yolbulan Metal’de grev başladı

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Yolbulan Metal’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçilerin yüzde 130’luk zam talebine karşı patron yüzde 50 dayattı. Düşük zammı kabul etmeyen işçiler greve çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Yolbulan Metal’de toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde işçilerin yüzde 130’luk zam talebine karşı patron yüzde 50 dayattı. Düşük zammı kabul etmeyen işçiler greve başladı.

260 işçinin çalıştığı, 200 işçinin TİS kapsamında olduğu Yolbulan Metal’de bir süredir devam eden 4. dönem TİS görüşmelerinde patronun işçilere dayattığı bir yıllık zam oranı resmi enflasyonu bile bulmadı. İşçilerin ücretleri 19 bin ila 19 bin 500 lira arasındayken patronun zam önerisi ilk 6 ay için yüzde 50, ikinci 6 ay için yüzde 15 oldu. Yüzde 130 talep eden Özçelik-İş, taban ücretlerinin en az 30 bin lira olmasını ve 90 gün ikramiye istedi.

Sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine Yolbulan işçileri greve çıktı. Sabahın erken saatlerinde fabrika önünde toplanan işçiler fabrikaya grev pankartı asarak, grev çadırını kurdu. İşçilere CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Dörtyol Belediye Başkanı Bahadır Amaç, Emek Partisi ve Vatan Partisi temsilcileri de destek verdi.

İŞÇİ EMEĞİNİN KARŞILIĞIN İSTİYOR

Grev alanında açıklama yapan Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, Yolbulan işçilerinin yıllardır fedakarca çalıştığını, emeklerinin karşılığını istediğini söyledi. İşçilerin aldığı ücretin asgari ücretin çok az üzerinde olduğunu ve sözleşme ile bunu yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Güngör, ancak patronun anlaşmaya yanaşmamasından dolayı greve çıktıklarını dile getirdi.

Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci de Yolbulan işçilerinin pandemi, deprem demeden ürettiğini ama adlıkları ücretin çok düşük olduğunu söyledi. Patronun ilk 6 ay yüzde 50 ikinci 6 ay ise yüzde 15 önerdiğini belirten Değirmenci, “Peki temmuzda enflasyon yüzde 30 açıklanırsa biz bu işçiye ne diyeceğiz. Bu bölgede metal işçilerinin ortalama ücretleri 30 bin civarında. Biz işçinin maaşının en az 30 bin olmasını söyledik. Emeğinizin karşılığını alana kadar bu grevi sürdüreceğiz” dedi.

PATRON İŞÇİLERE SU VE ELEKTRİK VERMEDİ

Greve çıkan işçiler, greve ‘saygılı’ olan patronun su ve elektrik vermediğini söyledi. Günde 14 ila 16 saat çalıştıklarını belirten işçiler, ücretlerinin 30 bin lira olmasını istiyor. Evrensel’e konuşan bir işçi, “İstediğimiz ücret artışıyla bir kilo sebze, meyve, çocuklara süt alalım istiyoruz” dedi.

İlk kez greve çıktıklarını ifade eden başka bir işçi de “Patronun komik ücret önerisini kabul etmiyoruz. Ağır çalışma koşullarına rağmen metal sektöründe 19 bin lira ücret kabul edilemez” dedi.

Fabrikanın daha önce yaklaşık 6 yıldır kayyum yönetiminde olduğunu, bu sebeple 2 yıl boyunca zam alamadıklarını vurgulayan genç bir işçi de toplu sözleşme ile az da olsa ücretlerini artırmak istekilerini söyledi.

Pandemi sürecinde 26 saat boyunca çalıştığını dile getiren bir işçi de “Ev kirası 12 bin olmuş bizim aldığımız 19 bin 500. Bizim 30 bin lira istememiz çok mu? Yıllık resmi enflasyon yüzde 75, patronun önerdiği yıllık ücret zammı yüzde 65. Üstelik geçmiş kayıplarımız var” dedi.

Yolbulan Metal tarafından yapılan açıklamada ise ücretlerin ikramiye, sosyal haklarla birlikte 24 bin lira olduğu vurgulandı. Açıklamada TİS’teki teklifle en düşük işçi ücretinin yan haklar ile birlikte 28 bin 263 TL olacağı belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da halk ekmeğe yüzde 60 zam: 5 liradan 8 liraya çıkarıldı

SONRAKİ HABER

EMEP'ten Mülteciler Günü'nde ortak mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa