20 Haziran 2024 16:49

Aközbekler'de işçiler işten atılıyor, TEKSİF işçilere sahip çıkmıyor

Urfa’da faaliyet yürüten Aközbekler Tekstil firmasında son iki ayda 30’a yakın işçi hiçbir gerekçe olmadan tazminatsız işten çıkarıldı. TEKSİF Sendikası ise işçilere sahip çıkmadı.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un 2019 yılında Aközbekler Tekstili ziyaretinden | Fotoğraf: Eyyübiye Belediyesi

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Urfa’da faaliyet yürüten Aközbekler Tekstil firmasında çalışan işçiler yaşadıkları mobbing ve baskıdan şikayetçi. Son iki ayda 30’a yakın işçi hiçbir gerekçe olmadan tazminatsız işten çıkarılmış. Fabrikada örgütlü olan TEKSİF Sendikası ise işçilere sahip çıkmıyor.

Gazetemize konuşan işçilerden biri fabrikada sadece dikim bölümünde 250-300’e yakın işçinin çalıştığını belirtti. Bayram öncesinde birtakım sorunlar yaşandıklarını, araya bayram girdiğini, pazartesi günü işbaşı yapacaklarını belirten işçi, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı: “Fabrikada haksızlık çok, her fabrikada aynıdır ama sendikayla da patronla da ustalarla da sorunlar yaşıyoruz. Bir sıkıntı dile getirdiğimiz zaman hep kendileri haklı, biz haksızız. En ufacık bir şey de ‘Çıkışınızı alın, yoksa da işinizi yapın’ diyorlar. Birkaç ay içerisinde 30’a yakın arkadaşımız gerekçesiz biçimde işten çıkarıldı, tazminatları verilmedi, haksız yere mahkemeye verildiler. Hep kendileri haklı, biz haksız olunca arkadaşlarla konuştuk, bayramdan sonra bütün bu sorunlara bir çözüm bulalım diye. Fabrikada sendika da var ama faydası yok. İşine geldiğini çağırıyor ‘Gel anlaşma yapalım’ diye ancak biz herhangi bir sorunu dile getirdiğimiz zaman ‘Gidin ne haliniz varsa görün’ cevabını alıyoruz. Biz bu sendikayı istemiyoruz fabrikada, hakkımızı savunmuyor. Yıllardır burada çalışan arkadaşlar tazminatsız işten çıkarıldı ve sendika hiçbir şey yapmadı, aldığımız ücret de asgari ücret.”

İŞÇİYE ‘NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN’ DİYEN SENDİKA

“Fabrikada mesaiye kalmak zorunlu değil ama mesaiye kalmak istemeyen arkadaşları bu gerekçeyle işten çıkardı” diyen işçi, müdürlerin “Zorunlu mesai yoktur ama mesaiye kalmasanız da sizi işinizden ederiz, yarın gelmeyin o zaman” gibi sözler sarf ettiğini dile getirdi. İşçi, “Mesela ben işe ilk girdiğimde gerçekten ihtiyacım vardı, mesaiye kalmak istiyordum ama o zaman mesaiye bırakmıyorlardı bizi. Şimdi mesaiye bırakmak istediklerinde ve işçi kalmak istemediğinde mesaiye bu sefer işten atma tehdidini devreye sokuyorlar. Hep psikolojik baskı var” dedi. İşçi son olarak şunları söyledi: “Sendika bizim tarafımız değil. Madem sendika patrondan tarafsa, işçinin hakkını savunmuyorsa bu sendikaya da gerek yok.”

BİR İŞÇİ İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNMUŞTU

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) geçtiğimiz cuma sosyal medya hesabından iş yerindeki baskı ve mobbingden bunalan bir işçinin intihar girişiminde bulunduğu görüntüleri yayımlamıştı. Videoda intihar girişiminde bulunan ve 5 buçuk yıldır fabrikada çalışan Zeki Şakak adlı işçi de dahil, Aközbekler Tekstil’de sadece son iki ayda 30’dan fazla işçinin tazminatsız işten atıldığı bilgisini veren BİRTEK-SEN, 2-3 yılın üzerinde kıdemi olan işçilerin tek tek tazminatsız işten atıldığını, fabrikada örgütlü Teksif Sendikasının da mobbinge, zorunlu fazla mesai baskısına ve diğer hak ihlallerine göz yumduğunu belirtmişti. BİRTEK-SEN paylaşımında şunları da dile getirmişti: “TEKSİF yönetimi, tazminatsız işten atılan üyelerine dahi sahip çıkmıyor. İşçilerin davalarını bile üstlenmeyen TEKSİF yöneticileri, işçilerin ‘Niye bize sahip çıkmıyorsunuz, niye bu haksızlıklara engel olmuyorsunuz?​’ sorularına ise ‘Patronun işçi çıkarma hakkı var, biz bir şey yapamayız’ diye yanıt veriyor. Sendikamıza ulaşarak bu bilgileri paylaşan Aközbekler işçisi soruyor: ‘Hakkımızı savunmayı geçtim, bizi insan yerine bile koymuyorlar, bize bir avukat bile tutmuyorlar. Bunlar mı işçinin hakkını savunacak?​’

ÖNCEKİ HABER

Bir röportajın düşündürdükleri: Vülger Marksist iktisat mı, burjuva-sol iktisadı mı?

SONRAKİ HABER

Türk sinemasından otel manzarası 3. bölüm: 90’lardan günümüze katran odalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa