21 Haziran 2024 04:43

Antalya Havalimanında iş yükü ikiye katlandı

Turizm mevsiminin erken başlaması ve iki bayramın yaz aylarına denk gelmesi Antalya Havalimanı sahiplerini memnun ederken, yer hizmetlerinde çalışanların iş yükü ise arttı.

Fotoğraf: L.Filipe C.Sousa/Unsplash

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya Havalimanında artan yolcu sayısı patronları memnun ederken, fazla çalışma saatleri ve yoğunluğu nedeniyle artık dayanamadıkları için işten ayrılmak zorunda kalan emekçi sayısı artıyor.

Antalya’da turizm mevsiminin erken başlaması ve iki bayramın yaz aylarına denk gelmesi Antalya Havalimanı sahiplerini memnun ederken, yer hizmetlerinde çalışanların iş yükü ise arttı. Ayrıca dört pist bulunan havalimanında 2023 yılında pist genişletme ve yeni pist çalışmaları nedeniyle mevcut pistlerden iki tanesi de kapatıldı. Bu sezon iki pist ile hizmet veren havalimanında yoğunlaşan yolcu yükü birçok olumsuzluklara neden olmaya başladı. Yer hizmetleri veren başta TGS, HAVAŞ ve Pegasus yeterli sayıda çalışan almadığı için, mevcut çalışanların iş yükü ikiye katlanmış durumda.

Yer hizmetlerinde çalışan bir emekçi “Havalimanında olan sorunlar yeni değil fakat iki pistin kapanması ile oluşan sorun emekçiler için başka bir sorunu da ortaya çıkarttı. Bizim uçak indirme, kaldırma görevimiz normal zamanda 15 dakika ara ile oluyordu. Fakat iki pistin hizmet dışı olması nedeni ile uçaklar iniş yapmak için havada tur atıyorlar. Biz bir uçağı indirip başka bir uçağa gitmemiz gerekirken kule bize oradan ayrılmamamızı bildiriyor. O zaman da başka bir uçağı kaldırmamız imkansız hale geliyor. Biz bu geçen zaman içerisinde açık alanda, apronda 40-45 dereceye varan sıcakta beton pistin üzerinde beklemek zorunda kalıyoruz. Bu bekleme süreleri ile iş saatimiz günlük 10-12 saati buluyor. Bu fazla çalışma için ise bize fazla mesai ücreti ödenmiyor. Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken çok sayıda arkadaşımız işten ayrıldı. Yeni işe girenler ise işe adapte olmakta zorluk çekiyor. Çoğu kısa zaman sonra işten ayrılıyor. Bir iş bulsam ben de hemen ayrılırım” dedi.

‘BU KADAR BAVULU TAŞIYAMIYORUZ’

Havalimanında bavulların uçağa taşınması ve gelen yolcunun bavullarının taşınması görevinde çalışan bir başka yer hizmetleri görevlisi ise “Öncelikle bu sayıda çalışan ile bu iş yükünü kaldırmak imkansız, fakat biz bunca iş yükünü kaldıramayınca başka birimlerde çalışanlar bavul indirme görevine veriliyor. Bir oraya bir buraya koşturarak iş yaptırılıyor. Düşünün arada vermemiz gereken istirahat molasını bile veremiyoruz. Çünkü uçak iniş yapsa da, yolcular içeride bavullarını bekliyorlar. Bu günlerde çoğu zaman uçak indikten 2-3 saat sonra yolcular bavullarını alabiliyorlar. Aslında üç vardiya çalışıyoruz, fakat iş yoğunluğu yüzünden eve saat 10’da gitmemiz gerekirken saat 3’te eve gidebiliyoruz” diye konuştu.

TUR ŞİRKETİ İŞÇİLERİ DE ETKİLENDİ

Antalya Havalimanında yaşanan aksaklıklar buraya bağlı çalışan tur çalışanlarını da mağdur ediyor. Bir tur şirketi şoförü, “Şirketten bize telefon ile mesaj geliyor. Şu saatte gelecek yolcuyu alıp şu adrese götür diye. Havalimanında uçak inmek için havada sıra beklerken bizler de uçağın inmesini ve yolcuların geciken bavullarını bekliyoruz. Bu zaman aralığı son haftalarda çok uzadı. Çoğu gün saatlerce yolcuyu bekliyoruz, hava da aşırı sıcak. Bu bekleme sürelerimiz mesai olarak bize ödenmiyor. Bizim daha çok yolcu transferi yapmamız için ise aşırı bir baskı oluyor. Bu da hız yapmak anlamına geliyor. Aşırı hız ise birçok kazaya sebep olurken, hız nedeni ile radara yakalandığımızda ise bu trafik cezaları bize ödetiliyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden ücret notları: Bu yaşam insanı bezdiriyor

SONRAKİ HABER

İklim değişikliği ideolojilerin üzerinde mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa