20 Haziran 2024 18:13

Tagesspıegel, The Red Media’yı ‘Filistin yanlısı’ olmakla suçladı

Almanya’nın medya gündemleri arasında “sansür” tartışmaları devam ediyor. İsrail karşıtı gösteriler sürerken, büyük medya kuruluşlarının bu haberleri sansürlediği iddia edildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Almanya’nın medya gündemleri arasında “sansür” tartışılıyor. Alman “Tagesspiegel” isimli gazete, Berlin’deki İsrail protestolarını da yakından takip eden internet video haber sitesi “The Red Media” ile bir röportaj yapmak istedi. Ancak gazete röportajı yayımlamayınca, Red soruları ve cevapları kendi sitesinde yayımladı. Tagesspiegel daha önce de “Filistin yanlısı gruplarla çalışmak” ve “Rus propagandası yapmak” ile suçlamıştı.

Almanya’da İsrail karşıtı gösteriler sürerken, büyük medya kuruluşlarının bu haberleri sansürlediği iddia edildi. Özellikle Humboldt Üniversitesindeki öğrenci işgali ve Filistin yanlısı büyük eylemler hakkında yanlış bilgiler verdiği aktarıldı.

‘FİLİSTİN YANLISI’, ‘RUS PROPAGANDASI’

Tagesspiegel gazetesi, Almanya'daki Filistin dayanışma haberlerini yakından takip eden internet haber sitesi “Red” ile önce röportaj yapmak istedi. Bu bağlamda Tagesspiegel Araştırma Departmanı Başkanı Claudia von Salzen, Red Genel Müdürü Hüseyin Doğru’ya sorular gönderdi. Doğru soruları yanıtlamayı tek bir şartla kabul etti: “Cevaplar kelimesi kelimesine ve kesip biçilmeden yayımlanacaktı.” Ancak von Salzen bunu “Alman medyasında bu tür koşulları kabul etmiyoruz” diyerek reddetti. Yaşananlar “sansür” tartışmalarını beraberinde getirirken, Tagesspiegel, siteyi “Filistin yanlısı protestoları organize etmek” ve “Rus propagandası yapmak” ile suçladı.

CEVAPLARI YAYIMLAMADI

“Red” bunun üzerinde internet sitesinde yaptığı bir açıklama ile “Tagesspiegel’in tek bir amacı olduğu ve bunun da araştırma yapmak değil, Red‘e iftira atmak olduğu açıkça ortaya çıktı” dedi. “Red” açıklamasında “Röportaj talebinden birkaç hafta önce de; Almanya’nın en büyük medya kuruluşlarından bir avuç gazeteci Humboldt Üniversitesindeki öğrenci işgali de dahil olmak üzere Almanya’daki Filistin yanlısı büyük eylemleri bizim ‘Tertiplediğimiz’ ve Rusya’ya ‘yakın’ olduğumuz gibi vahşi ve iftira dolu karalamalarla birlikte, X’te Red hakkında yanlış iddialar yayımlamışlardı” ifadelerini kullandı.

Haber sitesi yaşananları “Bu, İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü soykırım savaşını sorgulamaya cüret eden herkesi karalamak ve taciz etmek için Alman medyasının devletle iş birliği içinde yürüttüğü genel kampanyanın bir parçası” olarak tanımladı.

‘KİM FİNANSE EDİYOR? İŞGALLE BİRLİKTE Mİ ÇALIŞIYORSUNUZ?​’

Tagesspiegel, X hesabı üzerinden “işgal altındaki HU binasındaki ilk medya platformu olan ‘Red’, Filistin yanlısı gruplarla çalışıyordu. Yol Rus propaganda ağına çıkıyor” derken, sorular arasında şunlar yer aldı: “Yakın zamanda işgal edilen Humbold Üniversitesinden haber yaptığınız doğru mu? ‘Öğrenci koalisyonu’ tarafından planlanan işgal hakkında önceden bilgilendirildiniz mi ve örgütle ne ölçüde birlikte çalışıyorsunuz? Çalışmalarınızı hangi kuruluşlar finanse ediyor? Bir Rus medya holdingine ait şirketten para aldığınız doğru mu? Red Media ile Ruptly şirketi arasındaki ilişki nedir?​”

‘AMACINIZ GERÇEĞİ ARAŞTIRMAK DEĞİL’

Red Medya Genel Müdürü Hüseyin Doğru Tagesspiegel’in sorularına dair şunları söyledi: “Sorularınızın çoğu, normalde araştırmacı bir gazetecinin ilk başvuracağı yer olan web sitemizdeki Sıkça Sorulan Sorular (SSS) bölümünde zaten yanıtlanmış. Ancak size işinizi nasıl yapacağınızı biz öğretmiş olmayalım; siz, ‘Alman medyası’ olarak bilhassa 7 Ekim’den bu yana işinizi ne kadar iyi yapabileceğinizi zaten kanıtladınız. Seçtiğiniz sorular niyetinizin sadece Alman medyasındaki meslektaşlarınızın X hesaplarında dolaşan karalayıcı iddialarını güçlendirmek olduğunu gösteriyor, bunların içindeki gerçeği araştırmak değil. Bir kez daha bildiğinizden emin olduğum bir şey var ki bu, Alman medyasında çalışan sizlerin gazeteciliğinin temeli.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İklim değişikliği ideolojilerin üzerinde mi?

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu: Mültecilere yönelik hak ihlalleri katlanarak artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa