20 Haziran 2024 19:56

BİRTEK-SEN'den 41 patron örgütüne karşı açıklama: Mülteciler hedef gösterilemez

Dünya Mülteciler Günü'nde BİRTEK-SEN, Gaziantep'te 41 kurumun mülteci karşıtı bildirisine karşı açıklamada bulundu. BİRTEK-SEN, mülteci düşmanlığına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bugün, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü, savaşların, ekonomik krizlerin ve çevresel tahribatların göçü artırdığı bir dönemde, Gaziantep’te 41 kuruma karşı BİRTEK-SEN tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, mevcut sistemin yarattığı sorunların göçü zorunlu kıldığı vurgulandı.

Açıklamada, Irak, Suriye, Filistin ve Ukrayna'da süren savaşların bedelini halkların ödediği ifade edildi. Türkiye'nin, hem kendi yurttaşlarının yurt dışına göç etmesine sebep olduğu hem de Suriye'den yoğun göç aldığı belirtilerek, savaşların sürmesi ve mültecilerin yaşam koşullarının zorluğuna dikkat çekildi.

"ÇOCUKLAR EĞİTİM HAKKINDAN MAHRUM"

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda kaldığı, çocukların eğitim hakkından mahrum bırakıldığı ve güvencesiz işlerde düşük ücretlere çalıştırıldığı bildirildi. Ayrıca, mültecilerin ucuz iş gücü olarak kullanıldığı, yerli işçilerin ücretlerinin baskılandığı ve ev kiralarının yükseldiği dile getirildi.

"MÜLTECİLER HEDEF GÖSTERİLİYOR"

Gaziantep’te 41 kurum tarafından imzalanan ve mülteci karşıtı ifadeler içeren bildiriyi eleştiren açıklamada, bu durumun mültecileri hedef gösterdiği ve toplumsal kutuplaşmayı artırdığı vurgulandı. Bildiride, mülteci çocukların eğitim hakkından yararlandığı ve mültecilerin sağlık hizmetlerinden faydalandığı için suçlandıkları ifade edildi.

Açıklamada, mülteci düşmanlığının hem Türkiye’de hem de Avrupa'da tehlikeli sonuçlara yol açtığı, aşırı sağcı ve ırkçı partilerin yükselişine katkıda bulunduğu belirtildi. Mültecilere yönelik nefret söylemlerinin halkları birbirine düşman ettiği ve toplumsal barışı tehdit ettiği vurgulandı.

Açıklamada yer alan talepler:

  • Suriye'deki işgalci devletlerin geri çekilmesi ve savaşın sona erdirilmesi.
  • Mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine dönebilmeleri için gerekli koşulların sağlanması.
  • Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki Geri Kabul Anlaşmasının iptal edilmesi.
  • Mültecilerin çalışma izni başvurusunu kendilerinin yapabilmesi.
  • Mülteci ve yerli işçilerin aynı koşullarda çalışabilmesi.
  • Her türlü kayıt dışı çalışmanın son bulması.
  • Ayrımcı uygulamalar ve nefret söylemlerinin sonlandırılması.

Açıklamada, savaşların ve göçün gerçek sorumlularının eleştirilmediği, halkların sefaletinin mültecilere yüklendiği ifade edildi. Dünya Mülteciler Günü'nün, mültecilere yönelik nefret söylemlerine karşı mücadele edildiği ölçüde anlamlı olacağı vurgulandı.

Son olarak, mülteci ve yerli işçilerin, savaş çıkaranlara, savaşı destekleyenlere ve ırkçılığı körükleyenlere karşı birlikte mücadele etmesi gerektiği belirtildi. Halkların sefaletini bir avuç zengine değil, yan yana yaşadıkları mültecilere yüklemeye çalışanlara karşı durulmasının önemi vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: Mültecilere yönelik hak ihlalleri katlanarak artıyor

SONRAKİ HABER

AB yeni yaptırımlarıyla Rusya'dan LNG alımını kısıtlıyor: Türkiye de etkilenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa