20 Haziran 2024 20:24

AB yeni yaptırımlarıyla Rusya'dan LNG alımını kısıtlıyor: Türkiye de etkilenecek

AB, Rusya'dan LNG alımını kısıtlayan yeni yaptırımlarını açıkladı. Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa'nın enerji politikaları değişiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) satın almayı yasaklamadan bu sektörü hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı. 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşından beri açıklanan 14'üncü yaptırım paketi, LNG satışını zorlaştırmayı amaçlıyor.

ALMANYA'NIN İTİRAZLARI GİDERİLDİ

Yaptırım paketi, Almanya'nın bazı düzenlemelerin Alman şirketlerini ihlalle suçlanabilir hale getireceği endişesiyle karşı çıkması nedeniyle birkaç kez ertelenmişti. Brüksel'de çıkan tartışmalarda bazı diplomatların Almanya'yı "yeni Macaristan" olmakla suçladığı basına yansımıştı. Ancak Almanya'nın kaygılarını giderecek önlemler alınınca, yaptırımlar ilan edildi.

VON DER LEYEN'DEN AÇIKLAMA

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni yaptırım paketinin Pazartesi günü yürürlüğe gireceğini belirtti. Von der Leyen, paketin Rusya'nın önemli teknolojilere erişimini daha fazla engelleyeceğini, Moskova'nın enerji gelirlerini düşüreceğini ve Rus gölge filosu ile gölge bankacılık ağıyla mücadele edeceğini söyledi.

RUSYA'NIN ALTERNATİF YÖNTEMLERİ

Rusya, Batı yaptırımlarından kaçarak petrol ve doğal gaz ticaretini sürdürebilmek için menşei belli olmayan gemiler ve alternatif bankacılık yöntemleri kullanıyor. Yeni yaptırım paketi, Rusya'dan LNG satın almayı değil, bu ürünün Avrupa üzerinden üçüncü ülkelere sevk edilmesini engellemeyi hedefliyor.

TÜRKİYE DE ETKİLENECEK

Avrupa'da özellikle Belçika, Hollanda, Fransa ve İspanya limanları, Asya pazarlarına ulaşabilmek için Rusya için önemli. Arktik sularının donduğu kış aylarında Moskova'nın bu limanlara bağımlılığı artıyor. Türkiye, Belçika ve Fransa üzerinden Rus LNG'sinin alıcıları arasında. Son yaptırımlar sebebiyle Türkiye, bu limanlar üzerinden Rus LNG'si satın alamayacak.

Ankara, Rus LNG ürününe olan bağımlılığını azaltmak ve kaynaklarını çeşitlendirmek için Amerikan enerji şirketi Exxon Mobil ile görüşmeler yürüttüğünü açıklamıştı.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) raporuna göre, AB'nin geçen yılki Rus LNG faturası 8,3 milyar euroyu buldu. Rusya, tüm LNG ihracatının yüzde 49'unu Avrupa'ya yapıyor ve AB, Moskova'nın en büyük müşterisi konumunda. 2023'te G7 ülkelerinin denizcilik sektörleri dünya çapında Rus LNG ticaretinin yüzde 93'ünü gerçekleştirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BİRTEK-SEN'den 41 patron örgütüne karşı açıklama: Mülteciler hedef gösterilemez

SONRAKİ HABER

Gazetelerde İliç, doğa talanı ve siyanür etkisi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa