20 Haziran 2024 21:09

Gazetelerde İliç, doğa talanı ve siyanür etkisi yok

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı, yer altında 5 bin ton altın bulunduğunu açıkladı. Maden yasasındaki değişikliklerle birlikte bu açıklama, iktidar gazetelerinin 1. sayfasında yer aldı.

YeniBirlik Gazetesinin 1. sayfası.

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeninde kimyasal maddeler içeren liç yığınındaki göçüğün altında 9 işçinin kalmasının üzerinden henüz 5 ay geçmişken, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye’de yer altında 300 milyar dolar değerinde 5 bin ton altın olduğunun tahmin edildiğini söyledi. İktidarın enerji ve maden alanında yaptığı değişiklikler de göz önünde bulundurulunca, Yılmaz’ın bu sözleri iktidar gazetelerinin 1. sayfalarında hemen kendine yer buldu. Yeni Birlik, Madenciler Derneği Başkanının sözlerini manşetten verirken, Türkiye ve Yeni Şafak “Yer altında 300 milyar dolarlık altın var” dedi.

İLİÇ’İN ÜZERİNDEN 5 AY BİLE GEÇMEDİ

13 Şubat 2024’te Türkiye büyük bir maden “kazası” ile sarsıldı. Erzincan'ın İliç ilçesindeki Kanadalı SSR ve Çalık ortaklığındaki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait altın madeni sahasında heyelan meydana geldi. 2010 aralık ayından beri altın üretimi yapılan Çöpler maden sahasından çıkarılıp istiflenen siyanürlü liç yığını çöktü. Yaklaşık 10 milyon metreküp pasa 200 metrelik yamaçtan vadiye aktı. 9 işçi geniş bir alana yayılan pasanın altında kaldı. Bunun üzerine soruşturmalar başladı, tutuklananlar ve serbest bırakılanlar oldu. Altının siyanürle çıkarılması ve bunun doğaya nasıl zararlar verdiği aylarca konuşuldu.

Ancak şimdi katliamdan yaklaşık 4 ay sonra bir açıklama yapan Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye'de yapılmış bir modelleme çalışmasına göre altın madeni potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğunu söyledi. Bu potansiyelin 1500 tonunun nerede olduğunun bilindiğine ve üretiminin yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Yer altında bekleyen 5 bin ton var ve bunun değeri yaklaşık 300 milyar dolar" dedi.

YENİ MADEN YASASI MECLİSTEN GEÇTİ

İktidarın yeni madenlerin açılması için yasada yaptığı değişiklikler de akıllara geldi. İktidar enerji ve maden yasalarında değişiklik yapmıştı. Yasayla beraber, maden işletmek için rapor gerekmeyecek, göller üzerinde santraller kurulabilecek, herhangi bir nükleer sızıntıda tesisi işleten sorumlu tutulmayacak, sermayeye teşvik adı altında milyonlar aktarılacak. Bu durum da göz önünde bulundurulunca, iktidar gazeteleri Yılmaz’ın sözlerini manşetlere taşıdı. Elbette İliç’i görmeden, madenlerin doğaya verdiği zararları yazmadan, siyanürün etkilerine bakmadan…

5 BİN TON ALTIN, 300 MİLYAR DOLAR

Yeni Birlik “5 Bin Ton Türkiye’nin Yer Altında Bekliyor, 300 Milyar Dolarlık Altın” manşetiyle bayilerde yer buldu. Yılmaz’ın Türkiye'nin altın üretiminin ekonomiyi enflasyonist etkiden kurtarma çabalarında avantaj sağlayacağı sözlerine yer veren gazete ayrıca bor üretimini de manşetine taşıdı.

Türkiye gazetesi ise 1. sayfadan gördüğü Yılmaz’ın açıklamasında “Değeri 300 Milyar Dolar, Toprakta 6 bin 500 ton altın var” başlığını kullandı.

Yeni Şafak ise “Yer Altında 300 Milyar Dolarlık Altın Var” ifadelerini kullanarak “Yeni düzenlemeler ve yeşil dönüşüm sayesinde Türkiye’deki madencilik faaliyetleri 9 kat artabilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AB yeni yaptırımlarıyla Rusya'dan LNG alımını kısıtlıyor: Türkiye de etkilenecek

SONRAKİ HABER

İstanbul’da nöbet eylemi: Kayyum faşizmini yıkacağız ve kazanacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa