21 Haziran 2024 07:20

Grev var! | Sıcak temmuz yaklaşırken Yolbulan işçileri de grevde

Yolbulan Metal'den İzmir'e, Gebze'den Çankırı'ya kadar işçiler, insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları için mücadele veriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Toplu sözleşme görüşmelerinde düşük zam dayatılan Yolbulan Metal işçileri greve çıktı. Grevdeki fabrika sayısı 6’ya, işçi sayısı da binlere çıktı. Hatay’dan İzmir’e, Çankırı’dan Gebze’ye... Ülkenin farklı yerlerinde, farklı sendikalara üye işçilerin talepleri ortak: İnsanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları.

Şimşek programı kapsamında “Temmuzda zam yok” denilerek kemer daha da sıkılaştırılıyor. Programdan güç alan patronlar TİS’lerde resmi enflasyonu ileri sürüyor, “Ücretler artarsa enflasyon patlar” yalanına sarılıyor. Sıkıştıkları yerde polisinden mahkemesine devletin imkanları devreye giriyor.

Yerel seçimlerin hemen ardından yüzlerce belediye işçisi işten atıldı. 3 belediyede işçiler direnişte. İşsizlik ve yoksulluk Şimşek programıyla sınıfın temel sorunu haline geldi. Bu mücadelelerin başarısı tüm işçiler için kazanım anlamına geliyor. Ancak sendikalar gerçek bir dayanışma için adım atmış değil.

YOLBULAN METAL

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Yolbulan Metal’de toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde işçilerin yüzde 130’luk zam talebine karşı patron yüzde 50 dayattı. Düşük zammı kabul etmeyen işçiler greve başladı.

260 işçinin çalıştığı, 200 işçinin TİS kapsamında olduğu Yolbulan Metal’de bir süredir devam eden 4. dönem TİS görüşmelerinde patronun işçilere dayattığı bir yıllık zam oranı resmi enflasyonu bile bulmadı. İşçilerin ücretleri 19 bin ila 19 bin 500 lira arasındayken patronun zam önerisi ilk 6 ay için yüzde 50, ikinci 6 ay için yüzde 15 oldu. Yüzde 130 talep eden Özçelik-İş, taban ücretlerinin en az 30 bin lira olmasını ve 90 gün ikramiye istedi.

Sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine Yolbulan işçileri greve çıktı.

PURMO METAL

İzmir’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu kurulu Finlandiya sermayeli Purmo Metal’de 100 işçi çalışıyor. İşçiler yüzde 120 zam taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle 45 gündür grevde.

LEZİTA

İzmir’de 3 bin işçinin çalıştığı Lezita’da, işçiler Öz Gıda-İş’te örgütlendi. Patron sendikayı kabul etmeyince, grev başladı. Grevi kırmak için yurt dışından işçi getirildi, polis işçilere saldırdı. İşçiler 107 gündür kararlılıkla mücadele ediyor.

MERSEN

Gebze’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mersen’de 61 işçi çalışıyor. Fransız sermayeli şirketin patronu toplu sözleşme masasına oturmadı. İşçiler 64 gündür grevlerini sürdürüyor.

SUMİTOMO

Çankırı’da bulunan Sumitomo’da 2 bin 400 işçi çalışıyor. Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikada toplu sözleşmede anlaşma sağlanamayınca işçiler 24 gün önce greve çıktı.

KRİSTAL YAĞ

İzmir’de 160 işçinin çalıştığı Kristal Yağ Fabrikasında Tekgıda-İş üyesi işçiler ücretlerinin 35 bin liraya çıkarılmasını istedi. Patron kabul etmeyince grev başladı. İşçiler 11 gündür grevde.

ÜÇ BELEDİYEDE DİRENİŞLER DEVAM EDİYOR

Yerel seçimlerden sonra birçok belediyede başlayan işten atma furyası kapsamında yüzlerce işçi işsiz kalırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menemen Belediyesi ve Çiğli Belediyesinde işten atılan işçiler işe iade talebiyle direniyor.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimler sonrası belediye yönetimleri işten atmalara başladı. CHP’nin yönettiği Ceyhan Belediyesinde 287, İzmir Büyükşehir Belediyesinde 116, Dikili Belediyesinde 16, Çiğli Belediyesinde 147, Tepebaşı Belediyesinde 55, AKP’nin yönettiği Menemen Belediyesinde 400, Altındağ Belediyesinde 70, MHP’nin yönettiği Çankırı Belediyesinde 15 işçi işten atıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İzdoğa ve İZELMAN şirketlerinden atılan Genel-İş ve Belediye-İş üyesi işçiler, Çiğli Belediyesinde işten atılan Genel-İş üyesi işçiler, Menemen Belediyesinden atılan Belediye-İş üyesi işçiler işe iade talebiyle direnişlerini sürdürüyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır-Mardin arasında yangın: En az 12 can kaybı, 5'i ağır 78 yaralı

SONRAKİ HABER

İtalya’da mülteci teknesinin alabora olması sonucu ölenlerin sayısı 20'ye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa